Logitech MX-lijn wordt uitgebreid met o.a. MX Keys S & MX Anywhere 3S

Elwin Hodžić
0

Logitech heeft de afgelopen jaren het MX-assortiment aanzienlijk uitgebreid. Nu komt er zelfs een nieuwe uitbreiding van dit assortiment aan in de vorm van een gloednieuw toetsenbord én muis.

Het MX-assortiment van Logitech is bedoeld voor veeleisende gebruikers zoals programmeurs en content creators. Op het moment van schrijven biedt Logitech een verscheidenheid aan combinaties binnen dit assortiment. Zo kun je kiezen tussen toetsenborden met mechanische switches of laptop-switches en deze combineren met verschillende muizen naar wens.

Logitech MX Keys S

Het belangrijkste kenmerk van het MX Keys S-toetsenbord is de nieuwe verbindingstechnologie genaamd Bolt. Logitech heeft zich gericht op de ontwikkeling van deze hoogwaardige draadloze verbinding, terwijl de oudere Unify-verbinding wordt uitgefaseerd. In de vorige versie van de MX Keys werd nog gebruikgemaakt van Unify, wat betekende dat kopers van de nieuwe MX Master 3S-muis twee dongles nodig hadden. Dit was onpraktisch, vooral omdat laptops steeds minder usb-a-aansluitingen hebben.

De nieuwe Logitech MX Keys S behoudt alle aspecten zoals de aanslag, travel, vorm van de toetsen en stille werking. Er zijn echter enkele kleine aanpassingen gedaan door Logitech. Zo zijn er nu toetsen toegevoegd aan de bovenste rij, vergelijkbaar met de MX Keys Mini, waarmee de microfoon en een emoji-sneltoets kunnen worden bediend. De functie van deze rij toetsen kan worden aangepast in Logitechs Logi Options+-software.

Een andere kleine aanpassing heeft betrekking op de verlichting. De MX Keys S heeft verlichting die werkt met twee sensoren. Eén sensor meet het omgevingslicht, dus als er voldoende licht is, zullen de toetsen niet oplichten. De andere sensor is een nabijheidssensor die ervoor zorgt dat de toetsen oplichten wanneer je je handen naar het toetsenbord beweegt, op voorwaarde dat het voldoende donker is. Logitech biedt via de Logi Options+-software nu ook de mogelijkheid om zelf de tijd in te stellen dat de verlichting actief blijft. Dit vereiste een aanpassing aan de circuits in het toetsenbord.

Logitech MX Keys S Combo

Logitech verzamelt veel informatie over het gebruik van hun producten via de Logi Options+-software. Uit die gegevens bleek dat de combinatie van een MX Keys-toetsenbord en een MX Master-muis veruit het populairst is. Om die reden heeft het bedrijf besloten om een MX Keys S Combo-muis-toetsenbordset op de markt te brengen.

Deze set bevat niet alleen beide producten, maar ook een polssteun, een Bolt usb-adapter en een oplaadkabel. Mensen die toch al van plan waren om beide producten aan te schaffen, kunnen zo iets goedkoper uit zijn – en het scheelt ook nog eens verpakkingsmateriaal en kabels, volgens Logitech.

Logitech MX Anywhere 3S

Logitech’s nieuwe muis is de MX Anywhere 3S. Het is een kleine verbetering ten opzichte van de vorige versie, net als de Logitech MX Master 3S ten opzichte van de Logitech MX Master 3.

De MX Anywhere 3S heeft een hogeresolutie-sensor die op elk oppervlak werkt, net als de MX Master 3S. Ook heeft hij stille muisknoppen zonder klikgeluid. Handig voor gebruik onderweg. Het ‘magspeed’ scrollwiel en de vormgeving zijn behouden.

Logitech heeft Bluetooth als belangrijkste verbinding gekozen voor de MX Anywhere 3S. Hij werkt ook via Bolt, maar je moet de adapter apart aanschaffen. Bluetooth zorgt ervoor dat het apparaat met elk modern platform werkt: Windows, MacOS, Android, iOS en Linux. Logitech heeft samengewerkt met Microsoft, Apple en Intel om de Bluetooth-compatibiliteit te optimaliseren. De verbinding moet dus altijd werken. Hij is ook gecertificeerd als Intel ‘engineered for Evo’.

Smart Actions

Logitech kondigt bovendien een update aan voor de Logi Options+-software. Dit beheerpakket voor randapparatuur bevat alle functies van de ‘oude’ Logi Options+-software en werkt met steeds meer producten van het bedrijf.

Zo heeft Logitech een nieuwe functionaliteit in de vorm van Smart Actions aan de software toegevoegd. Deze automatiseringen kun je toewijzen aan programmeerbare toetsen op bijvoorbeeld de MX Keys-toetsenborden of MX Master- of Anywhere-muizen. Je kunt dan met één klik of druk op een toets bijvoorbeeld een browser openen met je favoriete sites of een handeling uitvoeren in Adobe Premiere. Logitech biedt voorbeelden van Smart Actions in Options+, maar je kunt ze ook zelf maken.

Je zou Smart Actions in principe kunnen vergelijken met macro’s. Het verschil is echter dat Smart Actions ook voor meerdere toepassingen tegelijk kunnen werken. Zo kun je bijvoorbeeld een Smart Action maken om meerdere programma’s tegelijkertijd te starten of af te sluiten.

Prijs en beschikbaarheid

De Logitech MX Keys S wordt geprijsd op 119,99 euro, de MX Anywhere 3S kost 99,99 euro en de MX Keys S Combo is verkrijgbaar voor 219,99 euro. Even ter vergelijking: een afzonderlijke MX Master 3S kost 130 euro, en een MX Palm Rest polssteun kost 19,99 euro. Je bespaart dus zo’n 50 euro door de MX Keys S combo aan te schaffen.

Vanaf 1 juni 2023 zullen alle producten verkrijgbaar zijn via diverse webshops en winkels.

Meer over

Logitech

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je de finale Spanje – Engeland geheel gratis

Wil je de wedstrijden van het EK 2024 (gratis) live kijken? In dit artikel lees je hoe je vandaag de finale Spanje - Engeland in de hoogste kwaliteit ...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er