C-Sky GX6605S mini-moederbord met HDMI voor 5 euro

Daniel Dupré
0
Hangzhou C-Sky Microsystems © Hangzhou C-Sky Microsystems

De C-Sky GX6605S kost minder dan een Raspberry Pi, maar kan meer dan een Arduino – aan de binnenkant zit een oeroude processor van Motorola.

Door Christof Windeck

Het C-Sky GX6605S-board is verkrijgbaar bij Chinese webshops zoals Taobao en AliExpress voor prijzen vanaf 5 euro. Het kloppende hart van de minicomputer is de System on a Chip NationalChip GX6605S waar een mini-Linux-versie op kan draaien. Het board is voorzien van een hdmi-aansluiting en usb-poorten.

De chip werd origineel in China ontwikkeld voor tv-ontvangers en heeft het voordeel boven Arduino dat je er een monitor op kunt aansluiten en op de Linux commandline kunt werken. Hij kan zelfs video’s afspelen, omdat er een videoplayer in de firmware zit.

C-Sky GX6605S

C-Sky GX6605S (bron: Hangzhou C-Sky Microsystems)

Tegelijk is de C-Sky GX6605Sgoedkoper dan een Raspberry Pi – dan wel in China. Inclusief alle verzendkosten kost hij meer dan 5 euro, AliExpress verkoopt hem als “Raspberry Pie C-SKY Linux Development Board” en kom je op ongeveer 20 euro uit.

Motorola M*Core

In de NationalChip GX6605S zit een processorcore met de 32-bit microarchitectuur (Instruction Set Architecture, ISA) C-Sky V1 (abiv1). Daarachter zit de Motorola M*Core verborgen, een chip uit de jaren negentig, die destijds ook wel microRISC Engine werd genoemd. Hangzhou C-Sky Microsystems heeft deze techniek naar eigen zeggen tot 2004 ontwikkeld en zijn toen overgestapt op de C-Sky ISA V2. C-Sky werd enkele maanden geleden overgenomen door handel- en cloudgigant Alibaba.

C-Sky GX6605S

C-Sky GX6605S in gebruik met Linux. (bron: Hangzhou C-Sky Microsystems)

Weinig geheugen en I/O

De C-Sky GX6605S heeft geen netwerkinterfaces en er zit maar 64 MB DDR2-RAM op dat direct in de behuizing is geïntegreerd (System in a Package, SiP). De kloksnelheid van de 32-bit-core haalt nog geen 600 MHz, de framebuffer is ingesteld op een 720p-resolutie.

Er zit slechts 4 MB SPI-flashopslag op daarin zit de bootloader en de genoemde playersoftware. Je hebt dan twee usb 2.0 type-a poorten over voor de gegevensopslag (usb-stick), invoerapparaten en netwerkadapter. C-Sky stelt via GitHub naast de documentatie ook een usb-image ter beschikking waarmee je kunt booten. Een aangepaste Linux-image voor de GX6605S kun je maken met tools zoals Buildroot en uClinc-ng. Aanwijzingen vind je ook op BusyBox.

M-Core documentatie

C-Sky stelt via GitHub ook een pdf beschikbaar met documentatie over de C-Sky ISA V1. Je vind ook nog documentatie over de M*Core op de de NXP-website. NXP heeft in 2015 Freescale, het dochterbedrijf van Motorola gekocht.

 

Allerlei interessante Raspberry Pie projecten vind je ook in ons c't nov/2018

Meer over

Zelfbouw

Deel dit artikel

Lees ook

c’t Live 2022 spreker: Pieter Dubelaar

c’t-Live 2022: Blockchain: de zin en onzin van crypto, smart-contracts, NFTs en Web3 – Pieter Dubelaar

Linux nu ook voor de nieuwste Chinese en Apple-processors

De nieuwste Linux-kernel kan overweg met de MacBook Air met M2-processor en de Chinese LoongArch-architectuur. Er er is meer nieuws.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er