Kleurstof in plastic film als goedkope data-opslag

Alieke van Sommeren
0

De Amerikaanse start-up Folio Photonics heeft een nieuwe methode ontwikkeld om gegevens op te slaan. Het maakt gebruik van fluorescerende kleurstoffen in een plastic film en biedt veel opslag voor weinig geld.

Folio Photonics belooft dat je data 100 jaar houdbaar blijft bij gebruik van het nieuwe optische opslagmedium. Tegelijkertijd moet een schijf met een capaciteit van één TB op den duur slechts 3 dollar gaan kosten. Het bedrijf is 10 jaar zoet geweest met het ontwikkelen van de techniek.

Hoe werkt het?

De Datafilm Disc (DFD) bestaat uit 16 lagen fluorescerende kleurstoffen, ingebed in een plastic film.  Voor het schrijven wordt een laserstraal gebruikt, die de fluorescentie van de kleurstof op sommige plaatsen vermindert.

De controller tast de individuele lagen af door de laser (405nm-lasers die ook worden gebruikt voor dvd’s) te focussen.

De schijven kunnen slechts eenmaal worden beschreven en de inhoud kan dan niet meer worden gewijzigd (WORM, Write Once, Read Many). Folio Photonics is van plan om tien van dergelijke schijven tot één geheel samen te voegen en zo een opslagcapaciteit van 10 TB te halen.

Folio Photonics kleur opslag plastic

De Amerikaanse start-up Folio Photonics wil met zijn Datafilm Disc (DFD) een hoge datadichtheid en lange levensduur combineren.

Het heeft wat weg van Sony’s optische schijf-storage die is gebaseerd op Blu-ray-technologie en 5,5 TB per module kwijt kan. Dergelijke media worden voornamelijk gebruikt voor archivering voor de lange termijn.

Net als magneetbanden moeten de zogenaamde DFD’s worden opgeslagen onder onder bepaalde klimatologische omstandigheden; echter zijn eisen voor het opslaan van DFD’s minder streng. Dataherstellen van een gegevens van een DFD duurt minder dan 30 seconden.

Volgend jaar start productie, in 2026 verkrijgbaar

Photonics wil in 2024 beginnen met de eerste productiestappen en de opslagmedia zouden in 2026 verkrijgbaar moeten worden.

Het bedrijf heeft zich nog niet uitgelaten over de prijzen van de schijven, maar de aanname is dat ze in een vergelijkbare prijsrange zullen liggen als de Sony-modellen, die net geen 9000 euro kosten. Folio Photonics wil de kosten van de media op termijn terugbrengen tot minder dan één dollar per TB.

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Harde schijf met 18 TB opslag: WD Gold

Western Digital heeft de conventionele hardeschijftechnologie een beetje opgepoetst om de gegevensdichtheid opnieuw te verhogen. Daarmee is het gelukt...

Flinke externe opslag: WD Elements Desktop Storage 14 TB

De externe harde schijf WD Elements 14 TB biedt een ruime hoeveelheid opslag en is daarbij ook nog eens lekker snel.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er