iPhone 5: dunner, groter, sneller

Redactie
0

Hoewel iedereen het eigenlijk al verwachtte, heeft Apple vanavond in San Francisco de iPhone 5 voorgesteld. De nieuwe iPhone heeft een groter scherm dan de sinds 2007 gebruikte 3,5″-displays, waarmee Apple op de trend naar steeds groter worden smartphones reageert. Het nieuwe 4-“-scherm groeit echter alleen in de hoogte, de breedte blijft hetzelfde. Daarmee wordt beeldverhouding nu 16:9 (640 × 1136 pixels) in plaats van 3:2 bij de vorige iPhones. De pixeldichtheid blijft bij 326 ppi en is daarmee vergelijkbaar met de iPhone 4 en 4S.

Phil Schiller presenteert de nieuwe iPhone.

Phil Schiller presenteert de nieuwe iPhone.

Door de extra ruimte heeft de iPhone 5 op het Homescreen nu ruimte voor een extra rij icons. Apple heeft de eigen apps al aan het nieuwe formaat aangepast. De Agenda heeft in de landscape-mode nu bijvoorbeeld ruimte voor vijf in plaats van drie dagen. Apps van andere producenten die nog niet zijn aangepast worden van zwarte balken voorzien. Volgens Apple zou het voor ontwikkelaars echter een peuleschil zijn om hun apps aan te passen.

Voor het nieuwe scherm heeft Apple de zogenaamde ‘In Cell’-techniek gebruikt, waardoor er geen aparte digitizerlaag meer nodig is om de touch-functie te implementeren. Hierdoor kon het panel dunner worden en resulteert het volgens Apple ook in een hogere kleurverzadiging, een scherper beeld en minder spiegelingen bij zonlicht.

De iPhone 5 is nog maar 7,6 mm dik. Met een gewicht van 112 gram is hij bovendien zo’n 20 procent lichter dan zijn voorganger. De accuduur heeft Apple naar eigen zeggen weer iets verbeterd. Je zou de telefoon nu circa 225 uur in stand-by kunnen laten staan of circa 10 uur kunnen browsen via wifi of 8 uur via LTE.

Voor het eerst ondersteunt de iPhone behalve gsm en wifi nu ook LTE (4G). In tegenstelling tot de in maart geïntroduceerde iPad 3 kan de iPhone 5 ook overweg met de LTE-frequenties die buiten Noord-Amerika worden gebruikt. Onduidelijk is nog met welke Europese LTE-netwerken het apparaat in de praktijk ook echt compatibel is. Naast Bluetooth 4.0 biedt de nieuwe iPhone bij wlan-verbindingen nu ook ondersteuning voor de 5-GHz-band.

Binnenin de iPhone 5 heeft Apple een nieuwe processor gebruikt. De A6-chip zou tot tweemaal sneller zijn dan de A5. Volgens Apple opent de iPhone 5 de Pages-app in de helft van de tijd. Ook de grafische prestaties zouden zijn verdubbeld.

De voorkant van de iPhone 5 lijkt op die van zijn voorgangers, maar in tegenstelling tot de iPhone 4S en iPhone 4 is er geen glazen achterkant meer. De zijkant en achterzijde bestaat uit een stuk aluminium. Aan de resolutie van de iPhone-camera heeft Apple niets veranderd, ook het diafragma van f/2,4 blijft ongewijzigd. De chip is echter wel verbeterd, zodat hij nu ook beter met slechte lichtomstandigheden overweg kan en je foto’s toch sneller kunt schieten. Een nieuwe functie in de camera-app is de panoramamodus, waarmee een fotoserie automatisch aan elkaar geplakt wordt tot een grootte van 28 megapixel. En bij tijdens het filmen kun je ook foto’s maken. De frontcamera biedt nu een resolutie van 720p. Deze is met name bedoeld voor FaceTime en videotelefonie.

Opmerkelijk is dat de aansluiting voor de koptelefoon van de boven- naar de onderkant is verhuisd – zoals dat ook al bij de iPod touch het geval was. De standaard meegeleverde headset is ook veranderd. Die heet nu ‘EarPods’ en moet beter in de oren passen en een betere geluidskwaliteit hebben.

Ook nieuw is de dock-aansluiting, die Apple nu ‘Lightning’ noemt. In plaats van de 30-pins-connector die al jaren meegaat, heeft Apple nu een veel kleinere ontworpen. Erg handig is dat je nu niet meer hoeft te letten op de voor- en achterkant. De nieuwe stekker past aan beide kanten in de aansluiting. Voor het aansluiten van oudere kabels en apparatuur biedt Apple een adapter aan (‘Lightning-to-30-Pin’).

Aan de prijs verandert weinig, in de V.S. kost de iPhone 5 nog steeds (afhankelijk van de opslagcapaciteit 16, 32 of 64 GB) bijna 200, 300 of 400 dollar in combinatie met een tweejarig abonnement. In Nederland moet de iPhone 5 vanaf 28 september te koop zijn, in Engeland en Duitsland een week eerder. De prijzen in de Apple Store beginnen bij 679 euro, dat is 50 euro duurder dan voor de iPhone 4S.

Uiteraard draait de nieuwe iPhone de nieuwste iOS-versie 6. Die moet vanaf 19 september ook voor de iPhone 4 en de iPad 2 en 3 te downloaden zijn. Nieuwe functies zijn de Facebook-integratie, nieuwe (3D) kaarten van Apple, ingebouwde navigatiehulp (van TomTom), een verbeterde Siri (maar nog steeds niet in het Nederlands) en Passbook, de virtuele portemonnee.

Meer over

iPhone

Deel dit artikel

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Nieuwe generatie Windows-laptops met AI aangekondigd door Microsoft

Microsoft markeert dit als het begin van een nieuwe generatie Windows-laptops. Het meest opvallende aan deze nieuwe generatie Windows-laptops met AI i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er