Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Elwin Hodžić
0

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl de prijzen voor sneller internet (1000 Mbit/s) juist zijn gedaald. Volgens het onderzoek brengt deze trend een aantal gevolgen voor consumenten met zich mee. Zo maken deze internet en tv prijsverhogingen overstappen steeds aantrekkelijker

Buiten dit onderzoek om passen passen daarnaast ook nog eens de meeste (grote) providers zoals Ziggo, KPN en Odido hun jaarlijkse inflatiecorrecties weer toe die per 1 juli ingaan. Dit maakt het dus nu ook zeker een goed moment om wellicht over te stappen om te besparen op internet en tv.

Kijk hier of je kunt besparen


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van providers?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Prijsontwikkelingen en trends

Providers bieden verschillende snelheden aan, zoals 50, 100, 200 en 1000 Mbit/s, met uiteenlopende prijzen. Uit het onderzoek van Pricewise blijkt dat Nederlanders het vaakst kiezen voor een snelheid van 100 Mbit/s. Ondanks de prijsstijging van 100 Mbit/s, groeit de vraag naar snel(ler) internet. Tussen 2022 en 2023 nam de vraag naar 100 Mbit/s toe met 8,2% en naar 1000 Mbit/s met 6,3%.

Hans de Kok, directeur van Pricewise, verklaart dat veel mensen internet intensief gebruiken voor het streamen van audio en video, wat de populariteit van snelle verbindingen verklaart. “Doordat de prijs van 1000 Mbit/s is gedaald en dichter bij die van 100 Mbit/s komt, stappen meer mensen over naar sneller internet. Bovendien krijgen steeds meer huishoudens toegang tot glasvezel, wat meer keuzemogelijkheden biedt,” zegt De Kok.

Prijzen van KPN, Ziggo en Odido

Volgens het onderzoek varieert de prijsontwikkeling per provider. KPN rekende in 2020 jaarlijks 428 euro voor 100 Mb internet only, terwijl dit bedrag in 2024 naar 465 euro steeg. Tegelijkertijd verlaagde KPN de prijs voor 1 Gb van 585 euro per jaar in 2020 naar 525 euro in 2024.

Ziggo paste ook de prijzen aan. In 2020 betaalde je maandelijks 76,50 euro voor 1000 Mbit/s internet, maar in 2024 verlaagde Ziggo dit naar 59,00 euro.

Odido liet een andere trend zien. Hier stegen de prijzen voor 1000 Mbit/s van 40 euro per maand in 2020 naar 45 euro in 2024, terwijl de prijs voor 100 Mb gelijk bleef op 35 euro per maand.

Internet en tv inflatiecorrectgie 2024

Daarnaast kondigen Ziggo, KPN en Odido hun jaarlijkse inflatiecorrecties voor internet en tv aan, die ingaan op 1 juli 2024. Voor 2023 bedraagt het inflatiepercentage volgens het CBS 3,8 procent. Ziggo past een inflatiecorrectie toe van gemiddeld 2,5 procent, wat net onder het percentage van het CBS.

Daarentegen hanteert KPN een inflatiecorrectie die gelijk is aan het CBS-percentage van 3,8 procent. Odido daarentegen heeft eerder al een forse inflatiecorrectie aangekondigd van maar liefst 5,7 procent. Deze prijsstijgingen zijn niet verrassend gezien de trends die Pricewise heeft onderzocht.

Tot slot

Al met al kunnen we naar aanleiding van het onderzoek concluderen dat het zeker zinvol kan zijn om ieder jaar je internetbehoefte en abonnement te evalueren.

Door te kiezen voor een snellere verbinding die qua prijs dicht bij het standaard internet ligt, kun je mogelijk besparen op internet en tv.

Bovendien krijg je bij overstappen vaak meer dan bestaande klanten, denk hierbij aan leuke welkomstcadeaus zoals cashbacks, extra zenders of natuurlijk gratis producten.

Vergelijk hier of het goedkoper kan


Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws van providers?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er