Intel stopt de ontwikkeling van veel open source-software projecten

Elwin Hodžić
0

Intel heeft besloten om te stoppen met de ontwikkeling van 161 open source-software projecten. Hun toekomst is onzeker en het bedrijf roept de gemeenschap op om deze projecten over te nemen.


Ontvang gratis informatie en tips over (opensource) software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Open source-software gearchiveerd op GitHub

In de afgelopen drie dagen heeft Intel in totaal 161 van zijn open source-projecten op GitHub gearchiveerd. Alle betrokken projecten hebben consistente wijzigingen in het leesmij-bestand ontvangen waarin staat dat Intel de ontwikkeling van en bijdragen aan deze projecten heeft gestaakt, inclusief onderhoud, bugfixes, nieuwe versies of updates.

Tot de meest populaire opensource-projecten die getroffen zijn behoren:

  • Acat-tool (Assistive Context-Aware Toolkit): die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor Stephen Hawking om mensen met neurologische handicaps te helpen bij het gebruik van computers
  • Fast UI Draw-bibliotheek: een voor GPU geoptimaliseerde canvasinterface
  • Hypervisor HAXM (Hardware Accelerated Execution Manager)

Beveiliginslacunes niet de enige reden

Met het grote aantal projectbeëindigingen is nu duidelijk dat de beveiligingslacunes die werden aangekondigd in de commit voor het einde van HAXM niet de enige reden zijn voor de ontwikkelingsstop. Een andere update laat nu zien dat Intel HAXM overbodig is geworden door de ondersteuning van Intel-virtualisatietechnologie zowel op systemen die op Windows draaien via Microsoft Hyper-V als op macOS met HVF.

Het zwijgen van Intel

Intel blijft echter zwijgen over de redenen voor de andere, ingrijpende projectbeëindigingen. Bovendien zeggen de respectieve wijzigingen in de leesmij-tekst alleen dat degenen die “nog steeds afhankelijk zijn van het project, geïnteresseerd zijn om het onafhankelijk verder te ontwikkelen of patches voor de open source-gemeenschap te onderhouden” hun eigen project-fork kunnen maken.

Mogelijke andere reden voor het stopzetten de open source-software projecten

Een mogelijke reden voor het stopzetten van de opensource-softwareprojecten kunnen bezuinigingen bij Intel zijn. Het bedrijf kondigde namelijk onlangs aan dat ze willen gaan bezuinigen. Zo bood Intel begin december aan zijn Ierse werknemers drie weken onbetaald verlof aan. Ook maakte Intel onlangs bekend dat het van plan is de bouw van de geplande chipfabriek in Magdeburg uit te stellen totdat de zogenaamde toegezegde staatssubsidies wettelijk zijn gegarandeerd.

Meer over open source-software projecten in c't 05/2024

Meer over

IntelSoftware

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er