Hotline-tip: Wat is Windows GodMode?

Redactie
0

vraagtekenIk hoorde enige tijd geleden over een god-mode in Windows. Bestaat zoiets en wat is het dan precies?

 

 

 

uitroeptekenIn first-person-shooters en andere computerspellen betekent god-mode dat een speler onsterfelijk is. Krijg je met een god-mode in Windows dan een onverwoestbaar besturingssysteem? Nee, dat niet. Maar het is wel ontzettend handig. Windows kent dit mechanisme al langere tijd: bepaalde systeemelementen worden intern met een ID beheerd en een link naar deze ID roept het element direct aan. Dat kunnen mappen zijn zoals het Configuratiescherm, maar ook afzonderlijke onderdelen daarvan.

Om een snelkoppeling naar het Apparaatbeheer te maken, maak je bijvoorbeeld op het Bureaublad of in het Startmenu een snelkoppeling met het volgende doel: Explorer shell:::{74246bfc-4c96-11d0- abef-020af6b0b7a} . De drie dubbele punten zijn geen typfout, de ID is de tekenreeks tussen de accolades. Met dezelfde procedure en de ID {ED7BA470-8E54-465E-825C- 99712043E01C} kun je nu een link naar een map met de naam ‘Alle taken’ aanmaken. Die bestaat sinds Windows Vista en is niet te bereiken via normale muis- of toetsenbordinvoer. Deze map is om twee redenen interessant: ten eerste bevat hij in een gerubriceerde lijst bijna alle instellingen die het Configuratiescherm in verschillende subvensters of op verschillende tabbladen van dialoogvensters laat zien. Ten tweede laat hij in de detailweergave in de kolom ‘Trefwoorden’ (naar rechts scrollen) zien waarom je bijvoorbeeld in het Startmenu het onderdeel ‘Instelingen voor energiebesparing wijzigen’ te zien krijgt als je in het zoekveld ‘accu’ invoert: Microsoft heeft vanaf Windows 7 namelijk alle elementen van het Configuratiescherm van trefwoorden voorzien.

godmode

GodMode in Windows toont een gerubriceerde lijst van bijna alle instellingen uit het Configuratiescherm.

Deel dit artikel

Lees ook

Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

Windows 11 standaard apps instellen gaat makkelijker worden

Microsoft is bezig met het consistent en gemakkelijk toegankelijk maken van het instellen van standaard-apps in Windows 11. Het bedrijf is van plan om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er