Hotline-tip: Wat is Windows GodMode?

Redactie
0

vraagtekenIk hoorde enige tijd geleden over een god-mode in Windows. Bestaat zoiets en wat is het dan precies?

 

 

 

uitroeptekenIn first-person-shooters en andere computerspellen betekent god-mode dat een speler onsterfelijk is. Krijg je met een god-mode in Windows dan een onverwoestbaar besturingssysteem? Nee, dat niet. Maar het is wel ontzettend handig. Windows kent dit mechanisme al langere tijd: bepaalde systeemelementen worden intern met een ID beheerd en een link naar deze ID roept het element direct aan. Dat kunnen mappen zijn zoals het Configuratiescherm, maar ook afzonderlijke onderdelen daarvan.

Om een snelkoppeling naar het Apparaatbeheer te maken, maak je bijvoorbeeld op het Bureaublad of in het Startmenu een snelkoppeling met het volgende doel: Explorer shell:::{74246bfc-4c96-11d0- abef-020af6b0b7a} . De drie dubbele punten zijn geen typfout, de ID is de tekenreeks tussen de accolades. Met dezelfde procedure en de ID {ED7BA470-8E54-465E-825C- 99712043E01C} kun je nu een link naar een map met de naam ‘Alle taken’ aanmaken. Die bestaat sinds Windows Vista en is niet te bereiken via normale muis- of toetsenbordinvoer. Deze map is om twee redenen interessant: ten eerste bevat hij in een gerubriceerde lijst bijna alle instellingen die het Configuratiescherm in verschillende subvensters of op verschillende tabbladen van dialoogvensters laat zien. Ten tweede laat hij in de detailweergave in de kolom ‘Trefwoorden’ (naar rechts scrollen) zien waarom je bijvoorbeeld in het Startmenu het onderdeel ‘Instelingen voor energiebesparing wijzigen’ te zien krijgt als je in het zoekveld ‘accu’ invoert: Microsoft heeft vanaf Windows 7 namelijk alle elementen van het Configuratiescherm van trefwoorden voorzien.

godmode

GodMode in Windows toont een gerubriceerde lijst van bijna alle instellingen uit het Configuratiescherm.

Deel dit artikel

Lees ook

GitHub CEO Chris Wanstrath: “The future of coding is no coding at all”

“The future of coding is no coding at all”, aldus Chris Wanstrath, CEO van GitHub. Een no-code platform biedt mogelijkheden om applicaties te ontwikke...

Google lanceert vijfde beta van Android 12 en Pixel 6 (Pro) smartphone

Google heeft de laatste beta van Android 12 vrijgegeven en in een promovideo is ook de aankomende Pixel 6 smartphone te zien.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er