Het einde van Flash in Chrome weer een stap dichterbij

Marco den Teuling
0

Niet alleen voor het nog steeds geliefde Windows 7 nadert het einde in 2020, vanwege het niet langer ontvangen van security-updates. Ook voor het (minder geliefde) Flash van Adobe is het in 2020 einde verhaal. Vanaf dan wordt de Flash Player niet meer verspreid of geüpdatet. De meeste gebruikers zullen hier al van op de hoogte zijn, maar voor gebruikers van Googles Chrome-browser wordt het binnenkort nog duidelijker.

Google heeft Flash in Chrome al eerder op een lager pitje gezet. Het bedrijf wilde gebruikers liever naar (veiliger) alternatieven zoals HTML5 sturen. Huidige versies van Chrome voeren Flash standaard al niet uit. Je moet een website specifiek toestemming verlenen om Flash-content uit te voeren. Dat moet je bovendien elke keer opnieuw doen als je Chrome hebt gesloten en daarna weer terugkeert naar een site met Flash-content.

Flash in Chrome einde Flash in 2020 waarschuwing Chrome browser versie 76

Vanaf Chrome 76 gaat Google nog een stapje verder. In deze versie (waarschijnlijk vanaf juli beschikbaar) zal de Flash Player helemaal uitgeschakeld worden. De oude manier van toestemming verlenen werkt dan niet meer. Om toch nog Flash-content te kunnen bekijken, moeten gebruikers eerst zelf een standaardoptie wijzigen in de Chrome-instellingen. En vervolgens moeten ze alsnog een site handmatig toestemming geven Flash-content uit te voeren. Bovendien gaat Chrome een extra waarschuwing tonen over het compleet verwijderen van Flash uit Chrome per eind 2020. Een in scene gezet voorbeeld daarvan zie je hierboven (van het Chromium ontwikkelaars-forum).

GamePoint Flash games

Wie het nieuws over Flash wat minder heeft gevolgd, zal dankzij die waarschuwing in elk geval doorkrijgen dat het einde in zicht is. Dat betekent ook het einde van Flash-games. De online teller op een site als GamePoint.com (afbeelding hierboven) toont aan dat misschien nog niet iedereen dat doorheeft.

Over het einde van Windows 7 en wat je als gebruiker kunt doen, lees je overigens meer in uitgave 4 van c’t magazine. Misschien kun je nog gratis overstappen naar Windows 10.

Lees c't magazine voor uitgebreide achtergronden, workshops en reviews. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding hoopt de provider op nieuwe klanten

Vorig jaar schreven we al over zowel de KPN inflatiecorrectie 2023 als de Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen....

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er