Harde schijven Toshiba: 26 TB in 2023, naar 40 TB in 2026

Redactie
0

Toshiba harde schijven gaan stapsgewijs via 26 TB naar 40 TB. Een HDD-roadmap toont Toshiba’s plannen voor de komende jaren, waaronder harde schijven met elf magnetische schijven op elkaar gestapeld.


Harde schijven Toshiba 26TB


Harde schijven Toshiba vanaf 26 TB

Toshiba zet grote stappen op weg naar de grens van 30 TB voor de opslagcapaciteit van harde schijven in de komende twee jaar.

Tot dan zullen er twee tussenstadia zijn: 20 TB later dit jaar, gevolgd door 26 TB waarschijnlijk in 2023 en dan 30 TB in 2024.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Extra platters

Voor 2025 houdt Toshiba 35 TB in het vooruitzicht, gevolgd door 40 TB en meer vanaf 2026.

De fabrikant bereikt 20 TB via een extra magnetische schijf (platter) in de behuizing van de harde schijf – Seagate volgt dezelfde weg met de Exos X20 en IronWolf Pro series, Western Digital zal later volgen.Toshiba’s presentatie

Toshiba’s eigen bedrijfspresentatie (PDF) is nog steeds terughoudend over de 26 TB. Er wordt gesproken over overlappende datasporen (Shingled Magnetic Recording, SMR) om de opslagdichtheid te vergroten en over “foutcorrectietechnologie”.

Mogelijk is dit een soortgelijk idee als OptiNAND van Western Digital voor het uitbesteden van bestanden naar flashgeheugen.Complexere microgolven:  MAS-MAMR

Vanaf de 30TB-generatie zal gebruik worden gemaakt van de geavanceerde microgolftechnologie Microwave Assisted Switching Microwave Assisted Magnetic Recording (MAS-MAMR), een complexere versie van de vroegere Flux Control MAMR (FC-MAMR).

Toshiba test nu al de eerste prototypes; de bemonstering van partners moet in 2023 beginnen en de serieproductie in 2024.

HAMR prototype

Op lange termijn wil Toshiba een elfde magnetische schijf in een harde-schijfbehuizing onderbrengen en harde schijven ontwerpen met HAMR (Heat-Assisted Magnetic Recording), parallel aan de MAS-MAMR-technologie.

Hierbij worden magnetische deeltjes kortstondig verhit door een laser in plaats van bestraald met microgolven. De eerste HAMR-prototypes zouden vanaf 2024 beschikbaar moeten zijn.

De andere twee overblijvende fabrikanten van harde schijven, Western Digital en Seagate, richten zich ook op HAMR-technologie.


Door Mark Mantel, Nick Muijs


Lees meer over opslag in c't 05/2024

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Zo verhoog je capaciteit van harde schijf met technieken als SMR

ARCHIEF 2018; technieken voor het verhogen van de capaciteit van de harde schijf via SMR, HAMR, MAMR, Vacuüm, glas platters en andere technieken

Harde schijf met helium: Toshiba X300

De met helium gevulde schijven uit de Toshiba X300-reeks bieden veel opslagruimte voor je geld en een zeer nette snelheid. Een korte test van het 10TB...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er