Eerste Seagate HAMR-schijf van 20 TB verschijnt in december

Daniel Dupré
0

Enkele weken geleden is de maximale capaciteit van een harde schijf naar 18 TB verhoogd. Seagate kondigt nu alweer de volgende stap aan: een harde schijf van 20 TB.

Bij desktop-pc’s en notebooks heeft de klassieke harde schijf nauwelijks nog toekomst, maar in datacentra des te meer. Datacentra hebben steeds meer opslagruimte nodig en die moet goedkoop zijn. Ssd’s zijn voor grote hoeveelheden data nog steeds te duur en harde schijven zijn qua prijs per terabyte stukken goedkoper. Omdat capaciteitsvergroting met conventionele PMR (perpendicular magnetic recording) nauwelijks nog mogelijk is, werken fabrikanten al jaren aan twee verschillende nieuwe technologieën: HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording) en MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording). Seagate heeft zich op HAMR gestort, terwijl Western Digital en Toshiba zich momenteel richten op MAMR. Western Digital heeft onlangs een tussenoplossing gevonden met ePMR (Energy Enhanced PMR).

Seagate spreekt al jaren over HAMR-harddisks, maar tot nu toe lukte het nog om de capaciteit voldoende te vergroten zonder deze complexe en dure technologie. Seagate heeft nu aangekondigd dat er nu eindelijk in december een HAMR-harddisk op de markt zal komen. De eerste schijf zal een capaciteit van 20 TB hebben. Verdere details zijn echter nog niet bekend, ook heeft het bedrijf nog geen prijzen genoemd.

Bekijk hier de Seagate HAMR promovideo:

Seagate verwacht bij HAMR een datadichtheid van 2 tot 6 terabit per vierkante inch, wat ongeveer vijf keer de datadichtheid van huidige modellen is. In de aankondiging werden ook HAMR-schijven van 50 TB genoemd.

Naast de nieuwe schijven heeft Seagate ook het CortX-project gepresenteerd. CortX is software voor het beheer van zeer grote hoeveelheden gegevens. Seagate heeft CortX onder de Apache 2.0 licentie geplaatst, en iedereen die het interesseert kan deelnemen aan de ontwikkeling. Verdere details hierover zijn te vinden op Github.

(Lutz Labs/Daniel Dupré)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer hardwarenieuws lees je in c't 01-02/2024

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er