Google Maps en Earth: wereld zonder wolken

Redactie
0

Google heeft zijn kaartenproducten ververst en heeft nu volgens eigen zeggen bijna alleen nog opnames zonder storende wolken. Bovendien moet het materiaal verbeterd zijn voor die delen van de wereld waarvan tot nu toe geen foto’s in hoge resolutie beschikbaar zijn. Voor de update is volgens het bedrijf honderden terabytes aan data van het Amerikaanse cartografisch bureau USGS en de NASA-satelliet Landsat 7 geanalyseerd. Het resultaat is een 800.000 megapixel groot satellietbeeld van de aarde (met een resolutie van 15 meter per pixel).

De aardecollage van Google’s nieuwe kaartenmateriaal moet mooier en vooral nauwkeuriger zijn dan het in 2002 door de NASA gepubliceerde beeld van de ‘Blue Marble‘. Verder leggen de betrokkenen uit dat voor de nieuwe satellietbeelden fouten uit de opnamen van Landsat 7 moesten worden gecorrigeerd. De satelliet liep namelijk al vrij snel na lancering een hardwaredefect op. Daarbij zou steeds gekozen zijn voor zo nieuw mogelijke opnamen zonder wolken.

Google geeft wel aan dat er nog altijd ruimte is voor verbetering. Zo is het niet gelukt om alle artefacten van Landsat 7 te verwijderen. Bovendien wordt nog beter materiaal verwacht van de nieuwe Landsat 8.

Een paar weken geleden introduceerde Google al een timelapse-opname van de aarde waarop je willekeurig kunt inzoomen. Daarop kun je de Landsat-opnamen uit de jaren 1984 tot 2012 achter elkaar afspelen, waarbij de invloed van de mens op het aardoppervlak zichtbaar wordt. Deze ‘tijdmachine’ laat bijvoorbeeld zien hoe steden groeien, het regenwoud ontbost wordt en grote meren uitdrogen.

Deel dit artikel

Lees ook

KPN inflatiecorrectie 2023: dit is wat je kunt verwachten als KPN-abonnee

Ook KPN komt met een inflatiecorrectie van 2023, net als de Ziggo inflatiecorrectie 2023. Wel beperkt KPN de prijsverhoging tot 6,4 procent in tegenst...

ChatGPT-app nu beschikbaar voor iOS in Nederland & België

Eindelijk is het zover: je kunt nu ChatGPT gebruiken als app op iOS in Nederland en België. De officiële ChatGPT-app is vanaf nu te downloaden op je i...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er