Google gaat beginnen met het met verwijderen van inactieve accounts

Elwin Hodžić
0

Mensen die hun Google-account in de afgelopen twee jaar niet hebben gebruikt, lopen het risico hun account te verliezen. Google begint namelijk vanaf december inactieve accounts te verwijderen. Hierbij geeft Google aan dat dit gaat gebeuren wegens veiligheidsredenen.

Google gaat beginnen met het met verwijderen van inactieve accounts

Controleer je account

Heb je een persoonlijk Google-account dat je al een tijdje niet hebt gebruikt? Dan is het verstandig om de komende dagen te controleren of je het nog nodig hebt. Als dat het geval is, raden wij je aan om opnieuw in te loggen. Vanaf december is Google namelijk van plan om inactieve persoonlijke gebruikersaccounts te verwijderen. Accounts worden als inactief beschouwd wanneer er de afgelopen 24 maanden geen toegang toe is geweest. Bedrijfs- en schoolaccounts zullen echter niet worden getroffen volgens de nieuwe regels van Google.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Achtergrond van de verwijdering

Om veiligheidsredenen worden geplande verwijderingen uitgevoerd. In de eerste fase pakt Google accounts aan die slechts één keer zijn aangemaakt en daarna nooit zijn gebruikt, zoals al aangekondigd in een blogpost in mei. Interne onderzoeken hebben aangetoond dat inactieve accounts vaker worden misbruikt, bijvoorbeeld voor identiteitsdiefstal of spam. Dit komt doordat dergelijke accounts minder vaak worden beveiligd met tweefactorauthenticatie of beveiligingscontroles van de gebruiker. Bovendien neemt met de tijd de kans toe dat gecompromitteerde wachtwoorden worden gebruikt, die kwaadwillenden gemakkelijker kunnen raden.

Opruimen van oude accounts

Waarschijnlijk zal Google ook profiteren van een positief neveneffect: het verwijderen van enkele ‘dode accounts’ die momenteel ruimte in beslag nemen op de servers. Deze accounts bevatten foto’s of bestanden die niet langer worden gebruikt.

Belangrijk voor continuïteit

Gebruikers met slechts één account hoeven zich meestal geen zorgen te maken, aangezien ze vaak ongemerkt verschillende Google-diensten gebruiken. Denk hierbij aan het ophalen en verzenden van e-mails via Google, het gebruik van Google Drive, het downloaden van apps uit de Google Play Store op je Android apparaat, en zelfs het bekijken van YouTube-video’s of het uitvoeren van een Google-zoekopdracht, mits de gebruiker is ingelogd (rechtsboven zichtbaar). Als je echter meerdere accounts hebt en al geruime tijd niet hebt ingelogd op het tweede of derde account, is het verstandig om dit te controleren.

Waarschuwingen en communicatie

Google heeft naar eigen zeggen herhaaldelijk gebruikers op de hoogte gebracht van de dreigende verwijdering door middel van e-mailadressen die aan het account zijn gekoppeld, en via hersteladressen, indien deze waren ingesteld.

Tot slot

Nogmaals willen we je erop attenderen dat als je je tweede of derde account al geruime tijd niet hebt gebruikt, je toch even moet inloggen voor de zekerheid. Op deze manier voorkom je mogelijk dat Google het account in de nabije toekomst verwijdert.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Google

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er