Genomineerd in de c’t lezers-awards: de Kingston XS2000

Redactie
0

Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2022 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: de Kingston XS2000.

Genomineerd in de categorie opslag: Kingston XS2000

lezers-awards-kingston-xs2000

Kingstons snelle XS2000 is nauwelijks langer dan een luciferdoosje. In tegenstelling tot bij sommige andere externe ssd’s is bij Kingstons XS2000 niet een gangbare M.2-ssd met een adapter in een behuizing gestopt. Daardoor kan de XS2000 veel compacter zijn dan dergelijke concurrenten.

De kleine externe ssd is slechts 7,0 × 3,3 × 1,3 cm. Met dat formaat past hij zelfs nog in een (nauwe) broek- of jaszak. Een korte USB-C naar USB-C kabel wordt bijgeleverd.

De Kingston XS2000-ssd haalt met zijn USB 3.2 Gen 2×2-aansluiting, o­ ewel de 20Gbit/s-variant, een snelheid van 2,1 GB/s voor het lezen. Bij het schrijven haalt hij iets minder dan 1,9 GB/s en hij scoort ongeveer 77.000 IOPS bij toegang tot willekeurige adressen. Dat is erg snel: met die snelheid zou je een bestand van 120 GB in minder dan één minuut kunnen schrijven.

Bij het schrijven met H2testw haalden we echter over de gehele capaciteit van de ssd slechts 146 MB/s. Daarbij steeg de temperatuur van de controller tot 72 graden Celsius en vanaf dat punt schakelde de controller de snelheid terug om oververhitting te voorkomen.

De koeling van de behuizing is niet voldoende om lang te schrijven. Bovendien was de ongeveer 100 GB grote SLC-cache van de ssd toen vol, dus moesten de gegevens rechtstreeks naar het lang zame QLC-flashgeheugen worden geschreven.

In de praktijk zul je niet de hele schijf in een keer gaan volschrijven. Zolang je geen langdurige schrijfbewerkingen hebt of met bestanden groter dan 100 GB werkt, merk je daar dan ook niets van.

De Kingston XS2000 is beschermd tegen water en stof volgens IP55. Dat betekent dat de ssd is beschermd tegen het binnendringen van stof dat schadelijk zou kunnen zijn voor de normale werking en tegen (spuit)waterstralen. De XS2000 is dus niet water dicht, maar je kunt hem gerust meenemen in je (niet-waterdichte) jaszak als het regent.

Kingston levert ook een rubberen hoes mee. Die maakt het apparaatje iets dikker, maar beschermt het metalen oppervlak wel tegen krassen.

Met zijn kleine formaat en de korte bijgeleverde usb-kabel is de Kingston XS2000 een snel alternatief voor een usbstick. Als je af en toe een of meerdere bestanden die kleiner zijn dan 100 GB moet overzetten tussen de ssd en een pc of laptop, profiteer je maximaal van de snelheid die de XS2000 kan bieden. Uiteraard moet de pc of laptop dan ook USB 3.2 Gen 2×2 ondersteunen.

Behalve de geteste 1TB-variant is de XS2000 nog met drie andere opslagcapaciteiten leverbaar: er zijn ook uitvoeringen met 500 GB, 2 TB en zelfs een met 4 TB capaciteit. Die hebben allemaal hetzelfde compacte formaat

Is de Kingston XS2000 wat jou betreft de winnaar van 2022 in deze categorie?

Stem mee met de c’t lezers-awards en maak kans op prachtige prijzen!

Meer over

lezersawards

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er