Genomineerd in de c’t lezers-awards: Asus Expertbook B9400 / Zenbook S13 OLED

Redactie
0

Wat vind jij van alle producten die we het afgelopen jaar getest hebben de beste producten? Ook dit jaar organiseren we weer de c’t lezers-awards waarin jij kunt aangeven wat jij per categorie het beste product van 2023 vindt. We lichten hier een van de genomineerde producten uit: de Asus Expertbook B9400 / Zenbook S13 OLED.

Genomineerd in de categorie laptops: Asus Expertbook B9400 / Zenbook S13 OLED

Genomineerd in de c’t lezers-awards: Asus Expertbook B9400 / Zenbook S13 OLED

Vergelijking tussen Zenbook S13 OLED en Expertbook B9400

De Zenbook S13 OLED en Expertbook B9400 zijn twee laptopmodellen van Asus die verschillende doelgroepen aanspreken maar – afhankelijk van de uitvoering – in hetzelfde prijs segment zitten (rond 1600 euro). Doordat beide laptops breed inzetbaar zijn, is het toch interessant ze naast elkaar te zetten.

Expertbook B9400 (Model B9400CBAKC189X)

De Expertbook (model b9400cbakc189x) heeft het grootste scherm van de twee, namelijk een 14-inch full-hd IPSscherm. Daarboven zit een webcam, die is voorzien van een mechanisch schuifje. Net als bij de S13 heeft Asus voor een constructie gekozen waarbij de achterzijde van de klep de laptop omhoog duwt als je hem openklapt. Dat zorgt voor een betere luchtstroom voor de koeling, vooral op een harde ondergrond.

De behuizing is van magnesium (matzwart), wat bijdraagt aan het lage gewicht van de laptop. De variant met een 33Whaccu weegt slechts 880 gram. De toetsen van het verlichte toetsenbord zijn ruim opgezet en hoewel ze plat zijn, bieden ze voldoende travel en weerstand om er prettig en trefzeker mee te typen. Tik je rechtsboven op het touchpad dan verschijnt daar een numeriek toetsenblok om snel cijfers in te voeren. Dat is een handige oplossing voor compacte laptops die geen ruimte hebben voor een fysiek numeriek toetsenbord.

We hebben de variant met Intel i7- 1255U en 16 GB DDR5-werkgeheugen getest maar er zijn ook andere varianten verkrijgbaar met i5-cpu en tot 32 GB. Rondom zitten aan de rechterzijde een USB 3.2 Gen 2 Type-A-poort, een 3,5-mm combo-audioaansluiting en een Kensington-slot. Links zitten er twee Thunderbolt 4-poorten waar je de voeding of een extern display op kunt aansluiten. Daarnaast is er nog een full-size HDMI 2.0b-poort en een micro-HDMI-poort, waar je ook de meegeleverde RJ45-adapter op kunt aansluiten om de laptop bekabeld aan het netwerk te hangen.

Zenbook S13 OLED (Model UX5304VA)

De Zenbook S13 OLED (model UX5304VA) heeft een iets kleiner 13-inch scherm. Dat is echter een fraai oled-scherm, met een resolutie van 2880 × 1800 pixels en handige 16:10-beeldverhouding, een responstijd van 0,2 ms en een piekhelderheid van 600 nits. Het scherm hee ft een grote kleurruimte en is Pantone-gevalideerd. Nadeel is wel dat het display spiegelt.

Alles op het scherm ziet er, mede door het hoge contrast van 1.000.000:1, haarscherp uit. De verlichting van het toetsenbord kan in 4 stappen ingesteld worden. De laptop is voorzien van fullsize-toetsen met een korte, maar toch wel prettig voelbare 1,1 mm aanslag.

De Zenbook is uitgerust met een nieuwere Intel i7-1355U, die een goed compromis biedt tussen snelheid en zuinigheid en meer aankan dan alleen kantoortaken. De Essentials- en Productivity-scores van PCmark 10 van 10.174 en 7359 onderschrijven dat. Het testexemplaar met 63Wh-accu heeft een totaalgewicht van precies 1 kilo. Opladen gaat via een van de twee Thunderbolt-4 USB-C-poorten, die ook geschikt zijn voor 4K-displays en Power Delivery. Daarnaast zijn er een HDMI 2.1-aansluiting, een USB 3.2 Gen 2-poort en een 3,5mm audiojack. De Zenbook heeft een Intel AX211-wifimodule met dualband Wi-Fi 6E ondersteuning en Bluetooth 5.3, een bekabelde netwerkaansluiting is er niet.

Welke kies jij?

Beide laptops zijn geschikt voor productief bezig zijn, maar ook om even mee te ontspannen. Zowel zakelijk als privé zijn ze inzetbaar. De S13 heeft een troef in handen in de vorm van het fraaie oled-scherm en is voorzien van een nieuwere processor, maar de Expertbook scoort met het lage gewicht, heeft een luxere uitstraling en een bekabelde netwerkaansluiting. Welke van deze laptops is wat jou betreft de winnaar? Of gaat jouw stem naar een andere laptop?

Zijn de Asus Expertbook B9400 / Zenbook S13 OLED wat jou betreft de winnaar van 2023 in deze categorie?

Stem mee met de c’t lezers-awards en maak kans op prachtige prijzen!

Meer over

lezersawards

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er