Disney+ doet aan censuur van geweld in Marvel series

Redactie
1

De Disney+ videostreamingdienst heeft scènes met geweld en bloed in enkele van zijn Marvel series gewijzigd, is er sprake van censuur? Een Reddit-post heeft aan het licht gebracht dat de videostreamingdienst scènes met geweld en bloed in enkele van zijn series heeft gewijzigd zonder enige vooraankondiging of nadere duiding, sommigen juichen deze stap toe, anderen zien het als censuur.


Disney+ Marvel censuur


Disney+ met goedgekeurde inhoud

De belofte van gezinsvriendelijkheid is voor weinig bedrijven zo belangrijk als voor Disney. De abonnementsvideostreamingdienst Disney+ bood aanvankelijk wereldwijd alleen inhoud aan die was goedgekeurd voor kinderen van 14 jaar en ouder in de VS (“TV-14”).

Pas in februari 2021 werden in Europa de opties uitgebreid met de sectie voor volwassenen ‘Star’, waarin ook films als Deadpool en series als American Dad zijn opgenomen. In de VS moet je voor dit soort inhoud nog steeds de Hulu-dienst reserveren.

Geweld in Marvel en Star Wars

Maar critici klagen al enige tijd dat Disney+ minderjarige kijkers blootstelt aan te veel geweld in zijn best verkopende Marvel- en Star Wars-series.

Voor de conservatieve christelijke Parents Television and Media Council (PTC) is de maat vol sinds Disney+ zes Marvel-series die voorheen op Netflix beschikbaar waren – waaronder Daredevil, Jessica Jones en The Punisher – met een TV-MA rating (ongeschikt voor mensen onder de 17) integreerde in zijn Amerikaanse dienst. De PTC aanvaardt niet dat de nieuwe toevoegingen speciaal van ouderlijk toezicht waren voorzien.


Blijf op de hoogte en ontvang meer nieuws!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Censuur in Marvel series

In een Reddit-post is nu een discussie gaande waarin een gebruiker aantoont dat Disney+ vervolgens twee scènes uit de Marvel-serie The Falcon and the Winter Soldier, die al een jaar beschikbaar is, heeft vervangen door minder gewelddadige versies.

Verschillende screenshots van de originele en de huidige versies zouden dit bewijzen. Zij laten zien dat op een bepaald moment een lijk zijn ogen gesloten heeft in plaats van open en geen sporen van bloed meer vertoont, en dat in een andere scène een ijzeren staaf niet langer de schouder van een schurk doorboort, maar er tegenaan stuitert.

Aanpassingen en censuur geweld door Disney+

Een controle wees uit dat de bewerkte versies ook te zien zijn op de Europese tak van Disney+. De actrice in de tweede scène (seizoen 1, aflevering 3, op 37:45 min.) loopt zelfs zichtbaar alsof er nog een ijzeren staaf in haar schouder zit, de actie zelf is niet weg te poetsen. Disney+ heeft nog geen commentaar gegeven op de veranderingen of waarom ze werden doorgevoerd.

Het lijkt erop dat Disney+ critici zoals de PTC tegemoet wil komen. Daarmee wakkert de dienst echter weer de andere kant aan, die spreekt van censuur en vreest dat stripbewerkingen nu zullen ontaarden in kinderprogramma’s.

De komende serie Ms. Marvel zal worden uitgezonden op Disney+ met een TV-PG-rating, wat ruwweg overeenkomt met de leeftijdsgrens van tien jaar.

Bovendien zien degenen die de voorkeur geven aan onveranderlijke, fysieke media boven streamingdiensten zich opnieuw in het gelijk gesteld.

Het valt nu nog te bezien of Disney+ zijn series in de toekomst in meerdere versies zal produceren of dat het specifiek voor volwassenen bestemde inhoud zal produceren en deze hier PIN-secured en eventueel apart in het Star-gedeelte zal aanbieden.Verklaringen voor censuur van Marvel door Disney+

Op Reddit zijn er meerdere verklaringen voor de aanpassingen. Het lijkt er op dat Disney de betreffende scene na de ophef in verschillende landen weer in originele staat heeft teruggezet.

Het kan gaan om een proefballon, maar er kan ook sprake zijn van een software control issue. Disney is een fervent gebruiker van Interoperable Media Format (IMF). Op het Netflix Technology Blog staat een uitleg over dit systeem. Voor verschillende landen, regimes en mate van censorship worden aangepaste versies van series en films gemaakt.

Maar volgens technici kan het niet door een software-fout komen. Er moet doelbewust een veranderde versie op de servers gezet worden. Het kan ook komen door een verkeerd vinkje, maar het is niet uit te sluiten dat Disney het doelbewust probeerde.


 

Meer over streamingsdiensten in c't 08-09/2024

Meer over

Streaming

Deel dit artikel

Lees ook

Mozilla Firefox verzamelt nu standaard gebruikersgegevens door update

Mozilla Firefox 128 is er en valt op, niet door praktische nieuwe functies, maar door een controverse over gegevensbescherming. Gebruikers beschuldige...

c’t-live 2024 spreker: Eric van Uden

c’t-live 2024: Wat zijn de gevolgen voor je (thuis)netwerk als je multi-gigabit internetverbinding eenmaal binnen is? Eric van Uden

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
J. de Boeke
Lezer
J. de Boeke

Ik vind censuur een verkeerde term. Dat gaat op als de overheid als controlerende organisatie beperkende maatregelen oplegt. Hier gaat het echter over Disney, een privaat bedrijf, dat op hun eigen mediakanalen hun eigen uiting aanpast. Of dat gewenst is, kun je over van mening verschillen, maar om dit censuur te noemen vind ik wat te kort door de bocht.