Dell beveiligingstool detecteert wijzigingen aan het BIOS

Daniel Dupré
0

De Dell SafeBIOS Events & Indicators of Attack is een tool die het BIOS van pc’s bewaakt en mogelijke aanvallen kan detecteren.

Dell logo

(Bron: Dell)

Om te voorkomen dat aanvallers de firmware van pc’s kunnen binnendringen, heeft Dell de monitoring tool SafeBIOS Events & Indicators (IoA) uitgebracht.

Volgens een aankondiging van Dell gebruikt de tool “gedragsgebaseerde bedreigingsdetectie op BIOS-niveau”. Hoe dat verder in detail functioneert licht de fabrikant niet verder toe. De tool moet wijzigingen automatisch kunnen herkennen detecteren en beheerders waarschuwen als hij iets detecteert.

Vervolgens kan de beheerder dan bijvoorbeeld configuratiewijzigingen bekijken en mogelijke bedreigingen analyseren. Dit zou ook moeten werken tijdens een actieve aanval. Als er iets mis is, kan de beheerder de getroffen computers onmiddellijk isoleren.

De tool maakt deel uit van de Dell Trusted Device Solution. IoA vervangt echter geen antivirusscanner en moet worden gezien als een aanvullende beveiliging van een systeem. Normaal gesproken hebben AV-scanners geen toegang tot de firmware van een computer. Hier kan IoA als een additionele beveiligingslaag dienen.

Dell is niet de enige fabrikant die dergelijke beschermingsmechanismen aanbiedt. HP heeft bijvoorbeeld de firmwarebeveiliging HP Sure Start al langere tijd in zijn programma en Microsoft biedt zogenaamde Secured-core pc’s aan. Deze computers beschikken over een hardwarematige bescherming om de firmware-integriteit te waarborgen.

 


Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, workshops, reviews en aanbiedingen.

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Windows 11 knipprogramma kwetsbaar voor gevoelige informatie

In het knipprogramma van Windows 11 is een kwetsbaarheid ontdekt bij het opslaan van screenshots. De kwetsbaarheid zorgt ervoor dat bij het bijsnijden...

Energie besparen: tips voor optimaliseren, monitoren en undervolten

Download de gratis mini-gids over energie besparen met o.a. tips voor je (IT-)apparatuur, monitoring met P1-monitor en je pc undervolten.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er