Deense Popcorn Time-gebruikers vervolgd

Noud van Kruysbergen
0

popcorntimeOp de website van de staatsomroep van Denemarken (DR) verscheen het bericht dat een Deense filmdistributeur schadevergoeding eist van gebruikers van het ‘illegale’ streamingplatform Popcorn Time.

Enkele honderden gebruikers van het P2P-streaming platform Popcorn Time hebben van een advocatenkantoor een brief gekregen waarin ze gesommeerd werden een schadevergoeding te betalen van 2200 kronen (bijna 300 euro). Dit naar aanleiding van het illegaal bekijken van de film ‘And So It Goes’ en andere content. Achter de brief zit de Deense tak van het mediabedrijf Scanbox Entertainment dat de rechten op deze film heeft. Daar werden in Denemarken al twee personen voor opgepakt omdat zij uitleg gaven over het gebruik van Popcorn Time.

Ook de Noorse antipiraterijorganisatie Rettighets Alliansen houdt de gebruikers van Popcorn Time nauwlettend in de gaten. In de Verenigde Staten proberen de producenten van de film ‘The Cobbler’ via de rechter de IP-adressen van filmkijkers in handen te krijgen. Daar zijn de geëiste schadevergoedingen een stuk hoger: maximaal 150.000 dollar voor mensen die de film hebben gestreamd. Een andere Amerikaanse filmstudio eist een boete van tenminste 750 dollar.

In Nederland heeft Stichting Brein nog geen stappen tegen individuele Popcorn-Time-gebruikers ondernomen, maar wel zijn begin dit jaar verschillende websites aangepakt waarop het programma Popcorn Time aangeboden werd. De mensen achter die websites hebben een schikkingsvoorstel en een dwangsom gekregen. De staatssecretaris zal dit najaar overleggen met de belanghebbenden over voorlichting aan eindgebruikers die inbreuk maken of dreigen te maken. Het uitgangspunt is vooralsnog dat voorlichting samen met het steeds breder beschikbare legale aanbod de voorkeur verdient boven het aansprakelijk stellen van individuele eindgebruikers.

Deel dit artikel

Lees ook

Google Stadia: cloud-gaming via de browser op elk apparaat

Met een klik op een link een nieuwe game starten in 4K-resolutie met 60 fps: zo gaan we binnenkort gamen via Google Stadia, het cloudgebaseerde gamepl...

Consument benadeeld door onduidelijkheid vrije routerkeuze

De consument trekt aan het kortste eind door de discussie over definities bij het recht op vrije routerkeuze. Wat is nu eigenlijk het probleem en waar...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er