Je wilt een website maken voor jezelf of jouw bedrijf? Dat is niet zo moeilijk als je denkt. Er zijn alleen wel veel verschillende manieren waarop je dat kan doen. Wij laten je zien welke opties je hebt en hoe het in zijn werk gaat.
Heb ik voor een website maken technische vaardigheden of andere kennis nodig?
Dit hangt af van het doel van jouw website. De meest ingewikkelde manier om een website te maken is middels het leren van codetalen als HTML, CSS, PHP, en Javascript. In principe zijn regels code de fundering van iedere website op het net.
Codetalen leren is gelukkig niet de enige manier om zelf een website te bouwen. Zelfs als je niet heel handig met computers bent is het mogelijk.
Maar hoe?
Door een website-builder of content management systeem te gebruiken. Een website builder is een gebruiksvriendelijk platform dat een visuele website editor, hosting en domeinnaamregistratie en meer aanbiedt.
Zo’n website-builder platform schrijft de code-regels op de achtergrond terwijl je de inhoud van je website aan de voorkant middels slepen en neerzetten online zet. Wat erg overeenkomt met het werken in een Word of PowerPoint document. Kort samengevat: website-builders bieden een alles-in-één oplossing.
3 Verschillende manieren om een website online te krijgen.
Als je jouw website of webshop zelf wilt maken, dan heb je in de eerste stap verschillende mogelijkheden om mee te beginnen.
Een website builder: De eenvoudigste optie is een website builder gebruiken, zoals die van het Nederlandse JouwWeb. Bij een website builder krijg je alles wat je nodig hebt voor een website maken, zoals kant-en-klare ontwerpen, een gebruiksvriendelijke editor, hosting en jouw eigen domein en klantenondersteuning.
Programmeer jouw website zelf: Als je volledige vrijheid wilt, dan kan je jouw website zelf programmeren. Dit vereist natuurlijk wel dat je over de juiste programmeervaardigheden beschikt. Er zijn voldoende aanbieders die je stap voor stap kunnen begeleiden middels cursussen, zoals bijvoorbeeld Codecademy.
Content management systeem: Een variant op de website builder is het content management systeem, zoals WordPress. Dergelijke platformen zijn vaak open-source en zijn in tegenstelling tot website-builders volledig aan te passen. Je bent hierbij vrij wat de website structuur en het webdesign betreft. Als WordPress gebruiker moet je alleen wel zelf de hosting, het domein en installatie en de updates verzorgen.
Wat moet ik overwegen?
Voordat je met het maken van een eigen website begint, moet je een paar dingen overwegen die je zullen helpen bij het beslissen welke van de bovenstaande genoemde opties het beste voor je is.
- Wat is mijn budget?
- Beschik ik over programmeervaardigheden?
- Hoeveel tijd heb ik beschikbaar om zelf aan de site te werken?
- Wat is het doel van de website? Hoe wil ik er geld mee verdienen?
- Wil ik producten gaan verkopen?
- Heb ik al een webhost of website-builder gekozen?
Afhankelijk van jouw antwoorden op deze vragen, kan je één van de opties kiezen om mee te beginnen. Als je bijvoorbeeld een beginnende websitemaker bent en een eenvoudige bedrijfswebsite of online webshop wilt maken, dan is een website-builder of WordPress waarschijnlijk een goede keuze voor je.
Wat kost het om een professionele website te laten maken?
Misschien heb je helemaal geen zin om zelf een site te maken? Dan kan je het bouwen natuurlijk uitbesteden aan een professional. De kosten hiervan lopen sterk uiteen. Het verschilt ook per type site. Een webshop kost bijvoorbeeld meer dan een simpele zakelijke website. De gebruikelijke prijzen voor professioneel gemaakte websites variëren van ongeveer 500 tot 10.000 euro. Hoeveel je daadwerkelijk moet betalen, hangt af van de hoeveelheid werk die ermee gemoeid is. Hoe complexer, hoe meer werk en hoe duurder het zal zijn om een website te laten maken. Het kan daarom geen kwaad om eerst meerdere offertes aan te vragen om een goede prijsindicatie te krijgen.
Conclusie: welke optie is het beste?
Voor beginners is een website-builder als JouwWeb één de beste keuzes omdat het laagdrempelig is om te gebruiken Je kunt het systeem gratis uitproberen en dankzij kant-en-klare sjablonen en een gebruiksvriendelijke interface krijg je snel een eigen website online zonder dat je met code of hosting aan de slag moet gaan. Wanneer een JouwWeb website online staat heb je er weinig omkijken meer naar.
WordPress is een prima keuze voor diegene die veel controle over de website wilt, maar toch van de gemakken van kant-en-klare functionaliteiten wilt profiteren. Als WordPress gebruiker zul je wel wat tijd en moeite moeten besteden aan het volledig onder de knie krijgen van het systeem, maar voor velen hoeft dit geen dealbreaker te zijn. Uiteindelijk kan een CMS je veel vrijheid bieden.
Hou je van coderen dan is alles zelf doen waarschijnlijk jouw favoriete optie. Maar, vergeet niet dat je door bestaande systemen te gebruiken je jezelf veel tijd kan besparen. Content Management Systemen en sommige website builders bieden je meestal genoeg mogelijkheden om ook met HTML en CSS aan de slag te gaan.
Mooie uiteenzetting!