De langspeelplaat haalt de cd op de Amerikaanse muziekmarkt in

Noud van Kruysbergen
0

De liefde voor vinyl is nooit weg geweest, maar voor het eerst in lange tijd heeft de langspeelplaat op de Amerikaanse muziekmarkt meer omzet gegenereerd dan de cd.

(Foto: Morrowind/Shutterstock.com)

Volgens de Amerikaanse branchevereniging RIAA (Recording Industry Association of America) zijn er op de Amerikaanse muziekmarkt meer platen verkocht dan cd’s. Dat is voor het eerst sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. In de eerste helft van 2020 bedroeg de verkoop van langspeelplaten 232 miljoen dollar. De verkoop van cd’s bedroeg slechts 129 miljoen dollar.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde de verkoop van cd’s met bijna de helft (-47,6 procent). Terwijl de verkoop van platen met 3,6 procent steeg. Qua volume ligt de cd met 10,2 miljoen verkochte exemplaren echter nog net voor op de 8,8 miljoen platen.

Waarschijnlijk is de verkoop van fysieke geluidsdragers in de VS door de coronapandemie met 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Geluidsdragers zijn nu nog maar goed voor zeven procent van de markt. Platen maken daar ongeveer 62 procent van uit. Streaming heeft de overmacht, zoals de IFPI al in mei wereldwijd opmerkte voor de muziekindustrie. De RIAA ondersteunt dit nu met haar Amerikaanse cijfers: 85 procent van de inkomsten komt daar nu van Spotify, Apple Music en Co.

Abonnementen booming

Niet alleen streamingdiensten voor films en series doen het goed, ook muziekstreaming is big business. De streaming-business steeg met 12 procent en bracht 4,8 miljard dollar op. Het leeuwendeel van de omzet komt van de streaming-abonnementen, die met 14 procent is gestegen tot 3,8 miljard dollar. Er zijn in totaal 72 miljoen betalende abonnees, een stijging van 24 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Door de terughoudendheid van adverteerders tijdens de pandemie kregen de uit reclame gefinancierde streamingdiensten een tegenslag te verduren. De diensten groeiden slechts met drie procent en genereerden een omzet van 421 miljoen dollar. De digitale downloads bleven dalen, met een daling van 22 procent en een omzet van slechts 351 miljoen dollar. De totale omzet van de industrie in de VS bedroeg in de eerste helft van het jaar 5,7 miljard dollar, een groeipercentage van 5,6 procent.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 12/2023

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Met deze nieuwe Ziggo aanbieding wil de provider nieuwe klanten werven

Enige tijd geleden schreven we al over de KPN inflatiecorrectie 2023 en Ziggo inflatiecorrectie 2023 die niet bij iedereen in de smaak was gevallen. T...

Google Gemini release: nieuwe geduchte concurrent van ChatGPT?

Google heeft zijn nieuwste AI-model geïntroduceerd, dat volgens de techgigant het grootste en krachtigste model van kunstmatige intelligentie tot nu t...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er