DDR5 prijzen dalen – Intel of AMD pc met DDR5 RAM wordt goedkoper

Redactie
0

Bij een nieuwe pc met de nieuwste Intel of AMD processors hoort DDR5 geheugen. Maar dat geheugen was slecht verkrijgbaar, met een groot prijsverschil tussen DDR4 en DDR5 RAM. Gelukkig zijn DDR5 prijzen aan het dalen.

Niet alleen DDR5 prijzen waren erg hoog, ook de verkrijgbaarheid was slecht. Wanneer heb je DDR5 RAM nodig en hoe zit het nu met de prijzen en beschikbaarheid?

DDR5 prijzen – daling naar ‘betaalbaar’ niveau

Wie uitkijkt naar Intel’s ‘Alder Lake’ of AMD’s aankomende Ryzen 7000 processors hoeft niet langer te vrezen voor de kosten van DDR5 RAM. De prijzen dalen.

Een 16 GB DDR5 geheugenkit kun je nu vinden voor aanzienlijk minder dan 100 euro; een DDR5 32 GB kit kost ruim 150 euro. Begin 2022 zou je die 150 euro al kwijt zijn geweest voor 16 GB DDR5 geheugen.

DDR5 RAM geheugen modules DDR5 prijzen dalen

Dit betekent dat, hoewel DDR5 vergeleken met DDR4 nog steeds een stuk duurder is, de prijzen zich in betaalbare regionen bewegen. Hiervan profiteert vooral fabrikant AMD, dat in de herfst het DDR5-exclusieve AM5-platform voor de Ryzen 7000 processorfamilie, alias Raphael, introduceert.

Maar Intels tweede DDR5-capabele CPU-serie Core i-13000 alias Raptor Lake ligt ook in het verschiet.


Ontvang gratis informatie en tips over geheugen en andere pc-hardware, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Lagere prijzen DDR5

Vooral bij de twee fabrikanten Kingston en Crucial zien we prijsverlagingen, maar prijzen bij de talloze webwinkels fluctueren. Tot dusver gelden de grootste prijsdalingen alleen voor het traagste snelheidsniveau DDR5-4800.

Alleen al de marginale sprong naar DDR5-5200 doet de prijs per gigabyte flink stijgen – in het geval van een 32 GB kit tot bijna 200 euro, voor 16 GB tot ruim boven 100 euro. De situatie is nog slechter als je het RAM wilt overklokken met DDR5-6000 klokfrequenties.

Ter vergelijking: DDR4-3200 kits zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 60 euro. Voor 32 GB betaal je iets meer dan 110 euro.

Beschikbaarheid DDR5 RAM verbetert

Net als de dalende prijzen neemt ook de beschikbaarheid van DDR5 RAM toe. Zelfs DDR5-6000 geheugenmodules zijn bij verschillende fabrikanten in talrijke winkels verkrijgbaar – iets wat enkele maanden geleden nog ondenkbaar zou zijn geweest.

Dat komt onder andere door het ontwerp van de nieuwe geheugenmodules. Nieuwe geheugengeneraties zijn bij de marktintroductie traditioneel duurder dan hun voorgangers, maar bij DDR5 was dit effect groter.

De controllerchips (PMIC’s) voor het genereren van de juiste spanningen voor de geheugenchips verhuizen van het moederbord naar de DDR5-modules. Deze PMIC’s kosten eigenlijk maar een paar cent, maar er is sinds 2020 een tekort aan, waardoor de prijzen en beschikbaarheid van DDR5 sterker beïnvloed zijn.

Heb je DDR5 nodig?

DDR5 biedt hogere klokfrequenties, zoals 6000 MHz, maar zelfs bij dezelfde frequentie kan het hogere snelheden halen dan DDR4. Het biedt ook andere extra’s. Meer daarover lees je in het volgende artikel:

Of je DDR5 nodig hebt, hangt af van wat je moederbord voor RAM-slots biedt. De inkeping van de modules zit bij DDR5 op een andere plek, om te voorkomen dat je verkeerde modules inbouwt.

Met de nieuwe platformen die AMD en Intel gaan uitbrengen, zal DDR5 de norm worden.

Lees meer over RAM en andere pc-hardware ontwikkelingen in c't 06/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er