Cpu marktaandelen: forse klap voor chipfabrikant AMD

Elwin Hodžić
0

Intel heeft een aanzienlijk deel van de cpu-marktaandelen in pc’s teruggewonnen. AMD daarentegen doet het heel goed met zijn Epyc processors voor servers. Op dit gebied weet AMD het voor elkaar te krijgen om bijna 20% van het marktaandeel te veroveren.

Cpu marktaandelen forse klap voor chipfabrikant AMD


Ontvang informatie en tips over processors en andere pc-componenten, abonneer je op ons tijdschrift of schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Daling in het derde kwartaal van cpu marktaandelen

Het CPU-marktaandeel van AMD is in de drie maanden van juli tot september fors gedaald. Dit gaat dan met name over het aandeel van desktop-pc’s. In een kwartaal daalde het marktaandeel van desktop-pc’s van 20,5% naar 13,9% en daalde het marktaandeel van laptops van 24,8% naar 15,7%.  Alleen de Epyc-processors voor servers blijven uitstekend draaien. Het marktonderzoeksteam van Mercury Research kwam tot deze conclusie.

Crash van de cpu marktaandelen

In het geval van pc’s hebben zowel AMD als Intel in absolute termen verloren: de markt is in dezelfde periode gecrasht tot pre-pandemische niveaus , terwijl de servers redelijk stabiel zijn gebleven. AMD’s verkoop van desktop en laptop processors daalde zelfs nog meer dan die van Intel.

De prijzen en beschikbaarheid van de processors speelt hier een aanzienlijke rol in. Zo zijn desktop pc’s met een cpu uit de Ryzen 7000 serie duur. Dit heeft te maken met de hoge platformkosten. Laptops met de Ryzen 6000U-processors zijn daarentegen nog nauwelijks verkrijgbaar.

AMD Epyc die het goed maakt

Wat betreft het cpu-marktaandeel met processors voor servers heeft AMD wederom een ​​grote sprong gemaakt naar een marktaandeel van 17,5 procent. Hierbij rekent Mercury Research alle processors mee, dus ook die voor netwerk- en edge-systemen waar AMD al niet heel sterk in is. Het marktaandeel van AMD is traditioneel hoger voor klassieke 1 en 2-socket servers.

AMD’s CPU-marktaandeel opgesplitst per segment (Bron: Mercury Research)

kwartaalQ3 2022Q2 20223e kwartaal van 2021
Desktop processors13,9%20,5%17,0%
Laptop processors15,7%24,8%22,0%
Server processors17,5%13,9%10,2%
x86 processors (inclusief gaming consoles zoals de PS5)28,5%31,4%24,6%

Conclusie

Sinds de introductie van de eerste AMD Epyc processors in 2017 weet het bedrijf elk kwartaal marktaandeel te winnen. In de komende maanden zal AMD’s verkoop waarschijnlijk weer stijgen. Dit heeft namelijk te maken met het feit dat de vierde generatie van de AMC Epyc processors in de verkoop zal gaan. Intel heeft helaas niets tegen deze prijs en performance in te brengen waardoor AMD makkelijk meer verkopen kan realiseren.

Al met al komt het erop neer dat AMD in het derde kwartaal van 2022 een cpu-marktaandeel had van 28,5 procent tegen Intel’s 71,5 procent. Deze cijfers omvatten ook de verkoop van processors van consoles zoals voor de Playstation 5 en Xbox Series X/S, die samen met de Epyc-CPU’s een slechtere prestatie voorkwamen.

Lees meer over processors in c't 05/2024

Meer over

Processors

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Windows Terminal Preview 1.21 biedt bufferherstel en virtueel notitieblok

Microsoft heeft de nieuwe Windows Terminal Preview 1.21 uitgebracht na ruim drie maanden. Deze preview introduceert nieuwe en experimentele functies v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er