CoderDojo is al een aantal jaren bezig met het opzetten van lokale clubs om jongeren aan het programmeren te krijgen. Er komt nu een dag om de vrijwilligers in Nederland ervaringen te laten uitwisselen.
CoderDojo is van oorsprong een Ierse stichting, die vergelijkbaar met de Raspberry Pi Foundation in Engeland. Beiden willen kinderen aan het programmeren krijgen. CoderDojo richt zich op de praktijk en organiseert, inmiddels in meer dan 110 landen programmeerlessen voor kinderen. De Raspberry Pi Foundation houdt zich meer bezig met het ontwikkelen van microcomputers, die met een prijs van een paar tientjes de drempel om aan de slag te gaan laag moet houden.
CoderDojo maakt bij het opzetten van een lokale Dojo onderscheid tussen een mentor (iemand die de kinderen inhoudelijk begeleid) en een champion (die zorgt voor de organisatie rondom zo’n Dojo). Toen dergelijke clubs ontstonden, moest er nog veel zelf uitgevonden worden. Die functies werden toen vaak door dezelfde vrijwilligers gedaan. Sindsdien zijn er aardig wat slagen gemaakt, en is er nu een (Engelstalige) online training voor het opstarten van een Dojo en een helpdesk.
Vrijwilligers
Door al het enthousiasme van de vrijwilligers en de verdergaande professionalisering van de organisatie zijn er wereldwijd inmiddels ruim 1750 programmeerclubs. Waar naar eigen zeggen maar liefst 60.000 jongeren met 12.000 vrijwilligers per maand actief zijn. Af en toe is het natuurlijk leuk als die vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen. Dat waren voornamelijk wereldwijde events, maar dat is inmiddels
terug geschaald naar een meer landelijk niveau.
Al die vrijwilligers zijn met hun lokale clubs bezig met verschillende interessante projecten. Een uitwisseling van onderwerpen en ervaringen kan de kwaliteit en beleving van clubs doen toenemen. Daar is een event als DojoCon NL prima geschikt voor.
DojoCon NL
Op 2 november organiseert Stichting CoderDojo Nederland dan ook DojoCon NL. Het event zal gaan plaatsvinden in Breda. Om te benadrukken dat het om een wereldwijde beleving gaat, zijn er ook buitenlandse gasten, waaronder Josh van de CoderDojo Foundation.
Maar waar het bij zo’n dag voor een groot deel om draait, zijn natuurlijk de hands-on workshops en demo’s. Deelnemers kunnen in verschillende rondes meedoen om nieuwe ideeën op te doen, elkaar beter te leren kennen en zodoende het aanbod binnen hun Dojo uitbreiden. Er worden bij DojoCon NL zo’n 200 deelnemers verwacht. Het aanbod aan workshops is divers en varieert van Code Combat en Micro:Bit tot WordPress, Leaphy en VR (en meer). Op de website van CoderDojo is meer informatie te vinden.
Als deelnemers wordt daarbij overigens niet alleen gedacht aan de mentoren en champions, maar ook degenen die wel interesse hebben in het opstarten van een Dojo, maar nog niet zover zijn.
Samenwerking
Wij van c’t magazine onderschrijven het belang van CoderDojo. We hebben in samenwerking met CoderDojo dan ook Maker Magazine uitgebracht, met daarin onder meer informatie over CoderDojo zelf, wat er komt kijken bij het starten van een Dojo, achtergrondverhalen van bestaande Dojo’s en allerlei leuke projecten van instap tot pittig.
We zullen in de toekomst zeker vaker aandacht geven aan de activiteiten van CoderDojo. Maar vooral willen we onze lezers uitnodigen om (met hun kinderen) eens langs te gaan bij een Dojo in de buurt.
De eerste DojoCon NL wordt gehouden in Podium Bloos, Speelhuislaan 153, 4815 CD Breda. Er is ruimte voor 200 deelnemers. Tickets kosten 15 euro en zijn inmiddels al te koop.