In het kader van de handelsoorlog tussen de VS en China, wil de VS niet afhankelijk zijn van Chinese technologie. Ook China wil afscheid nemen van Amerikaanse techniek – en het liefst alle computers en software vervangen.
Volgens een Chinese publicatie moeten de eigen overheidsorganen en openbare instanties binnen drie jaar afstand doen van alle buitenlandse computertechniek en software. Zoals de Financial Times berichtte, schrijft de Communistische partij voor dat overheidsorganen en -instanties in 2020 al 30 procent van de buitenlandse producten vervangen. Een jaar later moet nog een 50 procent vervangen zijn en in 2022 de laatste 20 procent.
Gebruik van Chinese producten
De vertrouwelijke publicatie wordt vanwege de tijdsplanning ook wel ‘3-5-2’ genoemd. De Financial Times noemt verschillende bronnen, maar het is geen geheim dat de Chinese overheid streeft naar onafhankelijkheid van buitenlandse technologie.
Dat de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld de inzet van producten van het Chinese Huawei verbiedt en hier ook bij andere overheden op aandringt, zal dit streven misschien verder aangewakkerd hebben. De relatie tussen de VS en China is hierdoor flink verslechterd. Wie als Amerikaan een visum China nodig heeft mag wat uitleggen aan het thuisfront. Tot dusver was er nog geen tijdpad bekend voor de Chinese overstap van buitenlandse naar binnenlandse technologie, maar met ‘3-5-2’ is daar verandering in gekomen.
Miljoenen apparaten vervangen
Tussen de VS en China is al meer dan een jaar een flinke handelsoorlog gaande. De VS streeft naar ‘decoupling’ van de Chinese economie en China wil zijn afhankelijk van Amerikaanse technologie beperken. Dit zorgt ook voor onrust in bijvoorbeeld Nederland en Europa, omdat in de leverketen steeds vaker onderbrekingen optreden.
Als gevolg van het Chinese besluit moeten in China vele miljoenen apparaten worden vervangen, hetgeen flinke investeringen vergt. Het ‘3-5-2’-directief is volgens de Financial Times onderdeel van een grotere campagne waarbij voor overheidsorganen en kritische infrastructuur ‘veilige en controleerbare’ technologie gebruikt moet worden. Genoeg werk aan de winkel, dus een visum China aanvragen wordt misschien wat makkelijker.
Haalbaarheid
Of ‘3-5-2’ in de praktijk wel technisch haalbaar is wordt betwijfeld. Volgens experts wordt het lastig alle software door Chinese alternatieven te vervangen, zeker omdat besturingssystemen van Microsoft en Apple in China wijdverbreid zijn en ook veel Chinese software daarop draait. Bovendien worden zelfs Chinese computers zoals van Lenovo gebouwde met chips of harde schijven uit de VS of uit Zuid-Korea. Een Chinese cpu als de Loongsoon 3A3000 ligt qua prestaties nog ver achter op Intel en AMD en ook de x86-instructieset wordt niet (native) ondersteund.
Qua software zou Linux misschien een alternatief zijn voor sommige toepassingen, distributies als Loonux en Kylin zijn al voor de Chinese markt ontwikkeld. Vanwege de VS-maatregelen werkt het Chinese Huawei al aan een ander mobiel besturingssysteem voor smartphones. In het kader van afhankelijkheid van buitenlandse technologie en software zouden meer Europese initiatieven op dit vlak misschien ook geen gek idee zijn.