Arduino & Silicon Labs willen Matter-protocol toegankelijker maken

Elwin Hodžić
0

Om het Matter-protocol toegankelijker te maken, bundelen Arduino en Silicon Labs hun krachten en breidden ze de Arduino IDE uit.

Arduino & Silicon Labs proberen Matter-protocol toegankelijker te maken

Aankondiging tijdens CES 2024

Tijdens CES in Las Vegas hebben SBC-fabrikant Arduino en chipontwikkelaar Silicon Labs (SiLabs) aangekondigd dat ze gaan samenwerken. Beide bedrijven willen de ontwikkeling van smart home-apparaten vereenvoudigen die het Matter-communicatieprotocol gebruiken.

Een tijdje geleden schreven we al over waarom de smarthome-standaard Matter niet van de grond komt. Met deze samenwerking streven de twee fabrikanten ernaar om het Matter-protocol verder te bevorderen, zodat het sneller geïmplementeerd kan worden.


Altijd op de hoogte blijven van single-board computers?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Nieuwe Arduino Core en Matter-bibliotheek

Het partnerschap heeft geleid tot de ontwikkeling van een nieuwe Arduino Core als het eerste tastbare resultaat. Deze core integreert vier SiLabs-chips in de Arduino IDE, waarmee verbindingen kunnen worden gemaakt met andere apparaten via de IEEE 802.15.4-standaard en Bluetooth LE.

Bovendien is aan de core een Matter-bibliotheek toegevoegd, waarmee op dit moment drie microcontrollerborden van SiLabs en de SparkFun ThingsPlus Matter MGM240P kunnen worden geprogrammeerd. Voorheen was hiervoor de op Eclipse gebaseerde Simplicity Studio vereist.

Sinds ongeveer een half jaar is het ook al mogelijk om het beginnersvriendelijke CircuitPython te gebruiken. Door de integratie in de Arduino IDE opent SiLabs opnieuw de deuren naar een grote gemeenschap, waardoor het zowel voor bestaande als nieuwe gebruikers eenvoudiger wordt om te experimenteren met de Matter-compatibele chips.

Aankondiging van nieuwe hardware

Daarnaast kondigt Arduino de release aan van nieuwe hardware. Op Arduino Day, 25 maart 2024, brengt Arduino de nieuwe Nano uit, voorzien van een SiLabs MGM240SD22VNA. Voordat deze wordt gelanceerd, kun je alvast vertrouwd raken met de Matter-bibliotheek in de Arduino IDE, die beschikbaar is op GitHub samen met de kern en installatie-instructies.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de ontwikkelingen van Matter?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er