Apple sluit ontwikkelaarsaccount van Epic – voor Unreal Engine heeft dat geen gevolgen

Noud van Kruysbergen
0

Apple heeft het account van Epic Games in de App Store zoals aangekondigd gesloten. Alle apps van Epic Games zijn niet meer beschikbaar onder iOS.

Apple schortte het ontwikkelaarsaccount van Epic Games op vrijdag op na het voorgaande geschil over de 30 procent heffing in Fortnite. Het zoeken naar Fortnite of Epic Games in de App Store levert geen resultaten meer op. Voor het alternatieve ontwikkelaarsaccount Epic Games International, S.a.r.l. voor de Unreal Engine heeft dan geen gevolgen. Bij een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechtbank werd het uitsluiten van de Unreal Engine verboden.

(Foto: JJFarq/Shutterstock.com)

Apples stellingname

In een officiële verklaring verklaarde Apple dat ze teleurgesteld waren dat ze het Epic Games-account moesten annuleren. De rechtbank had Epic aanbevolen zich tot een uitspraak te houden aan de richtlijnen van de App Store. Epic heeft die richtlijnen de afgelopen tien jaar niet gevolgd en herhaaldelijk Fortnite-updates ingediend die in strijd zijn met de App Store-richtlijnen. Dat is oneerlijk ten opzichte van andere ontwikkelaars en Epic maakt de klant daarmee onderdeel van ht geschil. Apple hoopt dat samenwerking in de toekomst weer mogelijk zal zijn.

Tim Sweeney, CEO van Epic Games, verklaarde na de uitleg van Apple dat hij niet vond dat hij het beoordelingsproces van de App Store overspoeld heeft met herhaaldelijk ingediende Fortnite-updates. Epic Games had 14 dagen de tijd om de Fortnite-app aan te passen volgens de richtlijnen van de App Store en om de ingebouwde betalingsoptie te verwijderen, waardoor de aankopen van Apple in de app werden omzeild. Apple behield 30 procent van de aankoopprijs, maar dat weigerde het bedrijf, wat uiteindelijk leidde tot het verwijderen van de app.

Crossplay op Apple-platformen niet meer mogelijk

Epic Games heeft Fortnite-spelers in een e-mail laten weten dat de iOS- en Mac-versies officieel geblokkeerd zijn voor verdere updates. Dat houdt in dat Fortnite-spelers op Apple-platforms geen toegang meer hebben tot cross-systemgames met gebruikers op andere platforms. Op de Mac wordt het spel niet geïnstalleerd via de Mac App Store, maar zonder de benodigde certificering en het ontwikkelaccount bij Apple, dat daarvoor absoluut noodzakelijk is, kunnen de laatste updates voor de MacOS-versie niet beschikbaar worden gesteld.

De eerste zitting van de zaak tussen Apple en Epic Games zal waarschijnlijk eind september plaatsvinden. Naast Apple heeft Google Fortnite ook uit de Play Store verbannen. In tegenstelling tot Apples iOS kunnen de Android-apps van Google op Android zonder de Play Store geïnstalleerd worden. Google brengt ook 30 procent commissie in rekening voor in-app transacties die via de Play Store lopen.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er