Apple MacBook Pro 2023: debuut van de Apple M2 Pro & M2 Max cpu’s

Elwin Hodžić
0

Apple heeft de nieuwe MacBook Pro 2023 aangekondigd die zijn uitgerust met de Apple M2 Pro en Apple M2 Max cpu’s. Ook de Mac mini is voor het eerst uitgerust met de Pro-versie van deze processors. De prijzen van deze nieuwe MacBooks stijgen aanzienlijk.

Apple MacBook Pro 2023: debuut van de Apple M2 Pro & M2 Max cpu's

Apple MacBook Pro 2023 vernieuwingen

Apple heeft de MacBook Pro vernieuwd met 14″ en 16″ schermen. De nieuwe modellen beloven verbeterde prestaties dankzij de M2 Pro- en M2 Max-chips, met name op grafisch gebied, zo maakte de fabrikant bekend. In tegenstelling tot de vorige system-on-chip (SoC) bieden de M2 Pro en M2 Max een combinatie van acht prestatiekernen en nu vier efficiëntiekernen, die taken efficiënter moeten uitvoeren. De instapmodellen van de M2 Pro zijn ook verkrijgbaar met 10 in plaats van 12 cores.

Volgens Apple worden er tot 19 shader clusters gebruikt in de geïntegreerde grafische kaart en is zelfs een configuratie met maximaal 38 shader clusters mogelijk in de M2 ​​Max. De chips zijn vervaardigd met een structuurbreedte van 5 nanometer, de M2 ​​Pro heeft volgens Apple bijna 20 procent meer transistors. De geheugenbandbreedte blijft ongewijzigd op 200 GB/s (M2 Pro) en 400 GB/s voor de M2 ​​Max, die nu voor het eerst tot 96 GB RAM ondersteunt. Met de nieuwe chips belooft Apple dat de processorprestaties voor multithreading met ongeveer 20 procent zullen toenemen en de grafische prestaties met 30 procent.

De Neural Engine, die speciaal is geïntegreerd voor machine learning-taken, zou 40 procent beter werken. Verder spreekt Apple van verbeteringen in de beeldsignaalprocessor en een nieuwe generatie “Secure Enclave”, de security co-processor beschermt onder andere gebruikersgegevens.

De nieuwe MacBook Pro’s hebben, net als de iPad Pro 2022, ondersteuning voor WiFi 6E en kunnen daardoor gebruikmaken van de 6 GHz-band als de router dit ondersteunt. Daarnaast hebben deze laptops de nieuwe mogelijkheid om 8K-monitoren (tot 60Hz) en 4K-monitoren met maximaal 240Hz aan te sluiten via HDMI.

Apple MacBook Pro 2023 prijs

De nieuwe MacBook Pro is nu beschikbaar voor bestellingen en de levering zou moeten beginnen op 24 januari, tegelijkertijd met de verkoopstart.

Net als bij de recent gelanceerde iPhone 14 en de nieuwste iPads, zijn de prijzen voor de MacBook Pro significant gestegen, vooral in Europa. De instapprijs voor het 14″-basismodel is nu 2400 euro, 150 euro hoger dan de prijs van de vorige generatie met de M1 Pro. Voor het instapmodel met de M2 Max-processor begint de prijs net onder de 3470 euro.

Het 16-inch model met de M2 Pro processor is beschikbaar vanaf 3000 euro, wat 250 euro duurder is dan de vorige generatie. In de topconfiguratie met M2 Max, 96 GB RAM en 8 TB SSD, komt de prijs van de 16-inch MacBook Pro uit op net geen 7600 euro.

Apple MacBook Pro 2023 kopen

De nieuwe Apple MacBook Pro’s 2023 zullen natuurlijk via Apple zelf verkrijgbaar zijn maar ook via onder andere bol.com, Amazon, MediaMarkt & Coolblue.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Apple producten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer over de nieuwste tech in c't 08-09/2024

Meer over

AppleMacBook

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er