Apple Mac Mini 2023: nieuwe Apple mini-pc’s met M2 cpu’s & meer

Elwin Hodžić
0

Apple heeft de nieuwe Apple Mac Mini 2023 aangekondigd. Deze nieuwe Mac Mini zal beschikbaar zijn met snellere cpu’s, waaronder de Apple M2 en de nieuwe Apple M2 Pro. Deze cpu zal voor het eerst beschikbaar zijn in de Mac mini, en zal de prestaties van de mini-pc aanzienlijk moeten verbeteren.

Apple Mac Mini

Apple Mac Mini design & aansluitingen

De Apple Mac mini is niet veranderd qua uiterlijk, maar het aantal Thunderbolt 4-poorten (USB-C) is verhoogd van 2 naar 4, dankzij de Apple M2 Pro-chip. Daarnaast hebben alle modellen 2 grote USB-poorten type A, HDMI en Gigabit Ethernet (10 Gigabit Ethernet is beschikbaar tegen extra kosten). Met de Apple M2 Pro cpu, ondersteunt de Mac mini nu het aansluiten van 3 monitoren in plaats van 2.

Apple Mac Mini M2

De M2 is bedoeld om de prestaties van de Mac mini, die al snel is met de M1, verder te verbeteren. Met 24 GB RAM en een geheugenbandbreedte van 100 GB/s gaat de beeldverwerking in Photoshop tot 50 procent sneller dan zijn voorganger, belooft Apple. De verbeterde video-engine van de M2 ​​zou ook het werken met videomateriaal in de ProRes-codec van Apple aanzienlijk moeten versnellen.

Apple Mac Mini M2 Pro

De M2 Pro chip heeft een geheugenbandbreedte van 200 GB/s en ondersteunt tot 32 GB RAM in de Apple Mac Mini 2023. Volgens Apple maakt dit “high-performance workflows” mogelijk die voorheen niet haalbaar waren in zo’n compacte behuizing. Zoals de nieuwe MacBook Pro 2023 en iPad Pro 2022, ondersteunt de Mac mini nu Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.3. De koptelefoonaansluiting is ook ontworpen voor hoogohmige koptelefoons, die veel gebruikt worden in de studio, aldus Apple.

Met de introductie van de nieuwe modellen, is de Intel Mac mini overbodig geworden. Deze Mac mini was eerder gehandhaafd in het assortiment van Apple, ondanks de overgang naar eigen ARM-processors. Dit was omdat de Intel Mac mini meer dan 16 GB RAM ondersteunde, dat de nieuwe modellen ook ondersteunen.

In tegenstelling tot de MacBook Pro, heeft Apple de prijs van de Mac mini verlaagd in plaats van verhoogd. Het instapmodel met een M2-chip, 8 GB RAM en een 256 GB SSD zal verkocht worden voor ongeveer 700 euro in Europa, 100 euro minder dan het vorige model. Voor de Mac mini met M2 Pro, 16 GB RAM en 512 GB SSD zal Apple een prijs van 1550 euro vragen. Bij een volledige upgrade stijgt de prijs tot boven de 5000 euro.

De nieuwe modellen zullen beschikbaar zijn vanaf 24 januari voor verkoop. Je kunt de nieuwe Apple Mac Mini verkrijgen bij Apple zelf maar natuurlijk ook bij bijvoorbeeld Coolblue, MediaMarkt, Amazon & Bol.com.


Gratis het laatste nieuws ontvangen over Apple producten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees meer over de nieuwste tech in c't 03/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AZ – Ajax live kijken? Zo kun je kosteloos deze wedstrijd bekijken

De wedstrijd tussen AZ en Ajax staat voor de deur: morgen om 16:45 uur nemen deze twee topteams het tegen elkaar op. Wil je de wedstrijd live volgen, ...

Asus community event met onze lezers

Op woensdag 21 maart organiseerde Asus een event om hun nieuwe line-up van laptops te laten zien, waaronder de nieuwe Asus ZenBook Duo. Wij mochten ee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er