Apple geeft mini-jack van MacBook Pro hoge impedantie

Redactie
0

De nieuwe MacBook Pro van Apple heeft een speciale hoofdtelefoonaansluiting, een aanpasbare mini-jack poort met hoge impedantie waar professionals tevreden mee kunnen zijn.

Apple heeft de laatste jaren vaak kritiek gekregen op het uitbannen van analoge hoofdtelefoonaansluitingen. Sinds de iPhone 7 van 2016 hebben de smartphones van het bedrijf geen 3,5 mm jack-aansluiting meer, later gevolgd door de iPad Pro.

Wie nog analoge stekkers of hoofdtelefoons wilde gebruiken, had een (aanvankelijk gratis, later ca €10) Lightning-naar-mini-jack-adapter nodig. Voor één productlijn bleef de mini-jack bestaan, al die jaren behield de Mac de 3,5 mm aansluitingen. Zelfs toen het bedrijf in 2016 besloot om alleen nog USB-C poorten te gebruiken voor van alles en nog wat in de MacBook Pro, werd de poort niet geschrapt.Eerste aanpassing aan de mini-jack in jaren

Nu geeft het bedrijf zelfs extra aandacht aan de 3,5 mm-aansluiting bij de nieuwe MacBook Pro-modellen met M1 Pro en M1 Max.De ingang heeft een extra functionaliteit gekregen. De poort zal ook compatibel zijn met hoofdtelefoons (en externe apparatuur) met hoge impedantie, wat audiospecialisten gelukkig zou moeten maken. Het bedrijf legt in een support-document uit hoe dit werkt.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Geen versterker meer nodig?

Tot nu toe waren zelfs professionals gedwongen op de Mac een hoofdtelefoon met lage impedantie te gebruiken, die vooral buiten de professionele studio-sector wordt gebruikt.

Modellen met hoge impedantie bieden een meer gedifferentieerd geluid, afhankelijk van hun constructie. Dit kan doorslaggevend zijn bij het masteren van het geluid.

De nieuwe MacBook Pro 2021-apparaten zijn nu voorzien van een adaptieve spanningsuitvoer, inclusief een geïntegreerde D/A-omzetter. De ingang herkent de impedantie en past zich aan, ook bij apparaten met line-level.

Audio Midi Setup

Om de sample rate voor de hoofdtelefoonaansluiting in te stellen, gebruik je de DAC in het programma Audio Midi Setup, dat zich in de map Hulpprogramma’s van je map Programma’s bevindt.


impedantie mini-jack Apple MacBook


In de zijbalk van Audio MIDI Setup selecteert je het externe apparaat en vervolgens selecteer je een samplefrequentie in het pop-upmenu Format (Indeling). Voor de beste resultaten stemt u de sample-rate voor de hoofdtelefoonaansluiting af op de sample-rate van uw bronmateriaal.

Op deze manier hoopt het bedrijf dat high-end gebruikers geen externe hoofdtelefoonversterkers meer nodig zullen hebben (of dit waar is moet nog blijken uit de eerste geluidstests).

Technische details impedantie mini-jack Apple MacBook pro

In de specificatie is sprake van 1,25 volt RMS voor een hoofdtelefoon met lage impedantie en minder dan 150 ohm. Voor 150- tot 1-k-ohm apparaten is dit 3 volt RMS. De geïntegreerde nieuwe D/A-omzetter ondersteunt sample-rate-frequenties tot 96 kHz en geeft hi-fi audio met volledige resolutie.

De nieuwe functie is beschikbaar in beide nieuwe MacBook Pro-reeksen, de 14- en 16-inch modellen met Apple Silicon. Of het nu een M1 Pro of een M1 Max is, maakt niet uit.

Deel dit artikel

Lees ook

3D audio: Auro-3D en DTS:X vs Dolby Atmos

Er zijn drie verschillende 3d audio formaten die hoogtekanalen toevoegen aan 5.1-kanalen. Streamingdiensten gebruiken echter bijna allemaal Dolby Atmo...

Geluidsopname maken met Audacity (multitrack)

Met het gratis programma Audacity kun je een geluidsopname maken, nabewerken en multitrack-projecten mixen met opensource middelen. Ook een commentaar...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er