Audiosignalen op de lange baan

Daniel Dupré
0

Ik heb naast mijn luie stoel in de woonkamer een platenspeler inclusief een voorversterker staan. Ik wil het uitgangssignaal naar mijn audioversterker sturen die op enkele meters afstand in het tvmeubel zit. Ik wil geen bluetooth gebruiken vanwege de compressie. Een propriëtaire draadloze verbinding met adapters heb ik al een keer uitgeprobeerd, maar daar haperde het ook regelmatig mee. Ik overweeg nu een lange tulpkabel te gebruiken. Maar als ik dat wil doen en de kabel enigszins netjes wil wegwerken, dan moet ik een afstand van 15 meter overbruggen.

Als je die afstand met zo’n lange kabel wilt overbruggen, zal er kwaliteitsverlies optreden. Ook met een goed afge schermde – en daarmee prijzige – tulpkabel ben je er niet verzekerd van dat er geen stoorgeluiden optreden.

Een alternatieve oplossing is om het geluidssignaal met een A/D-converter naar een digitaal signaal om te zetten en dat via een optische kabel naar de A/V-versterker te sturen. Die moet dan wel een digitale ingang hebben. Als je versterker die niet heeft , moet je ook een D/A-converter hebben om het signaal weer van digitaal naar analoog om te zetten.

Als je een audiosignaal over een lange afstand wilt verplaatsen, dan kun je dat het beste digitaliseren en via een optische kabel doorsturen

Het digitaal omzetten van het geluid zou geen kwaliteitsverlies moeten opleveren. Het lichtsignaal dat door de optische kabel loopt is immuun voor storingen waar analoge verbindingen mee te kampen hebben. Bovendien zijn toslink-kabels een stuk dunner dan tulpkabels, waardoor je ze makkelijker weg kunt werken.

Houd er wel rekening mee dat je dergelijke kabels niet te sterk mag buigen, bijvoorbeeld als je een hoek om moet, want daar kunnen ze door beschadigen. Een A/D-converter heb je al vanaf zo’n 20 euro, een toslink-kabel van 15 meter lang kost zo’n 15 euro.

 

Meer handige tips in c't magazine jan-feb/2022

Meer over

Audio

Deel dit artikel

Lees ook

Melding mail certificaat onbetrouwbaar oplossen in iOS

iOS geeft melding dat certificaat voor mail onbetrouwbaar is, dit kun je oplossen door het configuratieprofiel aan te passen.

Windows 11 driver nodig voor installatie (en oplossing voor cFOS Speed Driver)

Stopt Windows 11 setup ermee? Misschien is een Windows 11 driver nodig voor installatie, zoals de cFosSpeed Driver. Zo verhelp je dat.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er