Nieuwe AMD Ryzen 8000 series kunnen wellicht binnenkort al verschijnen

Elwin Hodžić
0

Er gaan geruchten dat AMD de eerste processors uit de Ryzen 8000 series de komende weken zal introduceren voor zowel desktop-pc’s als laptops. Deze nieuwe cpu’s zullen volgens dezelfde geruchten echter nog niet voorzien zijn van de nieuwe Zen 5-technologie.

Nieuwe Ryzen 8000 series kunnen wellicht binnenkort al verschijnen

Hergebruik van Zen 4-chips

Om dit te bereiken, hergebruikt AMD de twee Zen 4-chips, Phoenix en Phoenix2, die eerder werden gebruikt in de Ryzen 7040H en Ryzen 7040U voor laptops. Phoenix(1) combineert acht Zen 4-cores met maximaal 768 RDNA 3-shaders (12 rekeneenheden). Phoenix2 is AMD’s eerste hybride processor met twee Zen 4- en vier Zen 4c-cores. De GPU is aanzienlijk afgeslankt en beschikt over 256 shaders.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Opnieuw verschijnen als Ryzen 8040U/H

De nieuwe codenaam Hawk Point zal worden gebruikt voor de herintroductie van beide chips als Ryzen 8040U/H. Dit is niet verrassend, aangezien er slechts weinig compacte laptops beschikbaar zijn met de Ryzen 7040U. AMD heeft al meerdere oude processors opnieuw uitgebracht binnen de 7000-serie, waaronder verouderde Zen 2-modellen

Informatie van “harukaze5719”

Het Twitter/X-account “harukaze5719” heeft verschillende mobiele varianten genoemd, met inbegrip van de Ryzen 5 8640U tot het topmodel Ryzen 9 8940H, samen met de bijbehorende namen en modelnummers. Dit account heeft eerder betrouwbare informatie verstrekt, vooral met betrekking tot de Threadripper 7000-processors.

Wat betreft desktop-pc’s zou AMD naar verluidt de 7000G-serie overslaan en de nieuwkomers benoemen als Ryzen 8000G. Dit betekent dat de fabrikant terugkeert naar de praktijk van het combineren van verschillende architecturale generaties binnen één familie, zelfs voor desktop-pc’s. De normale Ryzen 8000, zonder achtervoegsel, zal alleen worden geleverd met Zen 5-technologie.

Informatie van HKEPC over Ryzen 8000G-serie

Volgens informatie van HKEPC brengt AMD binnenkort vier varianten uit van de Ryzen-processors: de Ryzen 7 8700G, Ryzen 5 8600G, Ryzen 5 8500G en Ryzen 3 8300G, evenals Pro-versies voor complete pc’s. Deze informatie is afkomstig van een moederbordfabrikant. De twee langzamere modellen zullen Phoenix2-matrijzen met hybride technologie gebruiken. De snelste GPU’s zullen exclusief beschikbaar zijn in de Ryzen 7 8700G en Ryzen 5 8600G, terwijl de kleinere modellen met hun minder krachtige GPU’s voornamelijk hun aantrekkingskracht zullen moeten hebben op basis van prijs.

BIOS-update en Testen voor AM5-moederborden

Diverse fabrikanten testen momenteel de eerste BIOS-update voor AM5-moederborden met pre-productieprocessors, zoals gemeld door HKEPC. Mocht je dus nog van plan zijn om een nieuwe pc te gaan bouwen, dan kan het waard zijn om even te wachten. Wellicht kun je dan een nieuwe pc samenstellen met de oudere generatie cpu’s voor minder geld of gelijk met de nieuwe AMD Ryzen 8000-series aan de slag gaan.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AZ – Ajax live kijken? Zo kun je kosteloos deze wedstrijd bekijken

De wedstrijd tussen AZ en Ajax staat voor de deur: vandaag om 16:45 uur nemen de nummer 4 en 5 van de Eredivisie het tegen elkaar op. Wil je de wedstr...

Met deze Odido aanbieding kun je aanzienlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er