AMD kwartaalcijfers 2024: daling bij gaming maar stijging bij servers & AI

Elwin Hodžić
0

Als we kijken naar de eerste kwartaalcijfers van AMD in 2024 dan valt op dat de fabrikant een lichte stijging in de omzet heeft weten te realiseren, ondanks een aanzienlijke afname in de verkoop van Radeon videokaarten en chips voor spelconsoles. De Instinct-accelerators daarentegen hebben een sterke marktpositie behaald.

AMD kwartaalcijfers 2024 daling bij gaming maar stijging bij servers & AI

Financiële prestaties van AMD in Q1

Voor AMD, dat zijn eerste kwartaal van het fiscale jaar 2024 in april afsloot, waren de resultaten bemoedigend met een omzet- en winststijging van respectievelijk twee en negen procent vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hierdoor steeg de winstgevendheid, met totale cijfers van respectievelijk 5,47 miljard dollar en 2,6 miljard dollar.


Altijd op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Marktreactie op de resultaten

Hoewel de financiële resultaten iets boven de verwachtingen van analisten uitkwamen, reageerde de aandelenmarkt negatief, met een daling van 6,5 procent op een gegeven moment, ondanks een jaarlijkse stijging van 7,4 procent, volgens Bloomberg. Dit gedrag van investeerders kan worden toegeschreven aan de gemengde details in de financiële cijfers van AMD.

Groei in datacenterchips

Het segment van datacenterchips vertoonde een opvallende groei met een recordomzet van 2,3 miljard dollar, gedreven door de aanhoudende vraag naar Epyc cpu’s en Instinct gpu’s, die populair zijn door de voortdurende AI-hype. Dit kwartaal markeerde ook de eerste keer dat de nieuwste generatie Instinct gpu’s, met het MI300 topmodel, continu beschikbaar was.Prestaties van andere divisies

Ondanks dat het eerste kwartaal doorgaans het zwakst is voor chipfabrikanten, beschouwt AMD de twee procent omzetgroei in zijn datacenterdivisie als een succes. De clientcomponenten, waaronder de Ryzen cpu’s, presteerden eveneens goed met een omzet van 1,4 dollar miljard, voornamelijk gegenereerd door de Ryzen 8000 apu’s.

Echter, de gamingdivisie kende een aanzienlijke terugval van 48 procent ten opzichte van vorig jaar, met een omzet van slechts 922 miljoen dollar. AMD wijt deze daling aan verminderde verkopen van Radeon gpu’s en lagere inkomsten uit semi-custom chips, die voornamelijk voor de SoC’s van PlayStation en Xbox worden gebruikt.

Vooruitzichten en aankomende productlanceringen

Ondanks deze uitdagingen heeft AMD een positieve omzetverwachting voor het tweede kwartaal van 2024, met een prognose van 5,7 dollar miljard. In hun financiële rapportage benadrukken zij de aanstaande cpu-generatie met Zen 5-architectuur, specifiek noemend ‘Strix Point’ voor nieuwe mobiele Ryzens, en anticiperen ze op de aankondiging van ‘Granite Ridge’, nieuwe desktopprocessors voor de AM5-socket, begin juni op Computex 2024.

Als je van plan bent om binnenkort een nieuwe pc te bouwen, dan kan het verstandig zijn om toch nog even te wachten tot na de aankondigingen van AMD en Intel op Computex 2024.


Meer weten over de aankondigingen van AMD op Computex 2024?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Copilot+-laptops op ARM-cpu’s van diverse fabrikanten aangekondigd

Microsoft stimuleert de verspreiding van Windows op ARM-cpu's meer dan ooit tevoren. Vrijwel alle grote fabrikanten hebben al AI-laptops met Microsoft...

Logitech MeetUp 2 gelanceerd voor vergaderingen in huddle rooms

We ontvingen een exclusieve uitnodiging voor een persbijeenkomst op 14 en 15 mei bij het kantoor van Logitech in Cork, Ierland. Wij kregen als een van...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er