Intel en Windows 11 stoppen afspelen 4K Blu-ray op pc

Redactie
0

Het afspelen van een 4K Blu-ray op een moderne pc kan niet meer, doordat de Intel i-core processors en Windows 11 het niet meer ondersteunen. Intels beveiligingsenclave SGX is van de moderne processors verwijderd.


4K Blu-ray afspelen pc


4K Blu-ray afspelen op pc gestopt

Uit angst voor mogelijke illegale kopieën heeft de Blu-ray Disc Association een paar jaar geleden extreem strenge hardwarespecificaties opgelegd voor het afspelen van Ultra HD Blu-rays (UHD-BD’s) met 4K-resolutie op PC’s.

Naast de kopieerbeveiligingsprocedures HDCP 2.2 voor HDMI 2.0 en AACS 2.0 voor het Bluray-station, omvat dit een Intel-processor met de beveiligingsenclave Software Guard Extensions (SGX), waartoe het besturingssysteem geen toegang heeft.

Dit betekende dat UHD-BD’s alleen konden worden afgespeeld op computers met een CPU vanaf de Core i-7000 serie, omdat AMD de door Intel ontwikkelde SGX-technologie nooit heeft geïntegreerd.

Beveiligingsgaten in Runtime

Vorig jaar, bij de introductie van de 11e generatie Core i-processors, heeft Intel SGX nogal terloops verbannen uit desktop-CPU’s, waarschijnlijk vanwege beveiligingsproblemen. Hetzelfde geldt voor de Core-i 12000 processors, die slechts enkele maanden oud zijn.

Er zouden gaten in de beveiliging zitten die de kwetsbaarheid vergroten en een ingang bieden aan cyberaanvallers. Al eerder vorig jaar werden patches geleverd om de toegang tot Open Enclave (Microsoft), Google Asylo, Intel SGX en andere Runtimes af te sluiten.

De SGX enclaves omvatten ook de Blu-ray Digital Rights Management-ondersteuning. Door het wegvallen hiervan kunnen Blu-rays met een hoge resolutie niet meer op moderne systemen worden afgespeeld.

In een FAQ-artikel wijst Cyberlink, de fabrikant van de afspeelsoftware PowerDVD, erop dat dit probleem niet op een andere manier kan worden opgelost.

Bovendien adviseert Cyberlink gebruikers van een bestaande pc met Core i-7000 tot Core i-10000 om het BIOS, de Intel-stuurprogramma’s of Windows niet te updaten naar versie 11. Omdat niet kan worden uitgesloten dat SGX in de toekomst ook daar wordt uitgeschakeld en dat UHD-BD-weergave niet meer werkt.


c't 05/2024

Meer over

4KProcessors

Deel dit artikel

Lees ook

Intel presenteert 12th Gen i9 gaming processor

Intel onthulde tijdens Intel Innovation zijn 12th Gen Intel Core processorfamilie met ondermeer de 'beste gamingprocessor', de i9-12900K, een van de z...

Intel Core i9 12900 HK nek-aan-nek met Apples M1 Max

De eerste laptop met de nieuw te verschijnen Intel Core i9 12900 HK is opgedoken in de Geekbench database en komt dicht bij Apple's M1 Max.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er