6,5 Exabytes ssd vernietigd door verontreinigde chemicaliën

Redactie
0

Ssd prijsstijging verwacht door verontreinigde chemicaliën in twee halfgeleiderfabrieken van Western Digital en Kioxia, waardoor ten minste 6,5 Exabytes aan NAND-flashgeheugen vernietigd is.


ssd vernietigd verontreinigde chemicaliën


Verontreinigde chemicaliën gebruikt, ssd vernietigd

Geen goede start van het jaar voor de twee geheugenproducenten Western Digital en Kioxia (voorheen Toshiba): in twee gezamenlijk geëxploiteerde halfgeleiderfabrieken werden verontreinigde chemicaliën gebruikt, waardoor een groot deel van de ssd productie vernietigd werd.

De Japanse plaatsen Yokkaichi en Kitakami zijn getroffen. Eerder verwachte prijsdalingen als gevolg van een overaanbod van geheugen zijn dus verleden tijd.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


6,5 exabyte NAND besmet

Volgens de aankondiging van Western Digital treft het probleem NAND-flashapparaten met een totale capaciteit van ten minste 6,5 exabyte. Dit komt overeen met 6,5 miljoen TB die niet langer kunnen worden gebruikt op SSD of als eMMC-opslag in mobiele apparaten.

Impact van ssd vernietiging

Marktwaarnemer Trendforce schat dat dit 13 procent is van het productievolume van Western Digital en Kioxia in het eerste kwartaal van 2022. Aangezien beide fabrikanten ongeveer een derde van de NAND-flashmarkt voor hun rekening nemen, zal de impact waarschijnlijk aanzienlijk zijn.

Stijgende prijzen verwacht

Volgens Trendforce zijn het vooral geheugenapparaten die bedoeld waren voor client-ssd’s en mobiele apparaten die getroffen zijn. In het eerste kwartaal zullen de verwachte prijsverlagingen worden gedempt van maximaal 13 tot 10 procent.

Het effect zal vanaf het tweede kwartaal van 2022 sterker zijn: in plaats van verdere prijsverlagingen voor geheugen met maximaal 10% verwacht Trendforce nu prijsstijgingen van 5 tot 10%.

Samsung fabriek in China ook vergrendeld

Dit wordt nog verergerd door de vergrendeling van Chinese productievestigingen. De halfgeleiderfabriek van Samsung in Xi’an, bijvoorbeeld, werd in januari 2022 getroffen – verwacht wordt dat de activiteiten daar nu weer normaal verlopen.

Als gevolg van het verminderde aanbod zijn in het voorjaar en de zomer geen aanzienlijke prijsdalingen voor SSD’s meer te verwachten. De prijzen zijn de afgelopen weken al grotendeels stabiel gebleven.


Door Mark Mantel, Nick Muijs


Meer nieuws over ssd in c't 06/2024

Meer over

SSD

Deel dit artikel

Lees ook

Ssd – PCIe 3 en high-end 4 en flashgeheugen onder de loep genomen

PCI Express 4.0 zet zich door als de nieuwe standaard voor de high-end ssd, maar ssd’s met PCIe 3.0 zijn volgens de test alles behalve traag en het fl...

Flash geheugen – SLC, QLC, 3D-NAND en andere technieken

NAND-flashgeheugen is inmiddels standaard voor ssd's, smartphones en andere apparaten. We gaan in op SLQ, QLC, 3D-NAND en andere technieken voor flas...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er