Is mijn pc geschikt voor Windows 11? Zo kom je daar achter!

Elwin Hodžić
2

Inhoudsopgave

  Wil je graag je laptop en/of pc upgraden naar Windows 11 vanaf bijvoorbeeld Windows 10? Hiervoor kun je eerst een controle uitvoeren met de PC Health Check app van Microsoft, ook wel bekend als dé Windows 11 check tool. 

  In dit artikel zullen we je laten zien wat de minimumeisen zijn voor een laptop en/of pc om Windows 11 te kunnen draaien met behulp van de PC Health Check app (ook wel bekend als Pc-statuscontrole). Dit programma is dé Windows 11 check tool waarmee je kunt zien of je pc geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Mocht je computer toch niet aan de minimumeisen voldoen volgens de app, dan lees je een manier waarop je dit mogelijk kunt oplossen.   Wat is PC Health Check app?

  De PC Health Check-app van Microsoft is een handig hulpmiddel om de compatibiliteit van je computer met Windows 11 te controleren. Dit programma test of je pc voldoet aan de minimale vereisten om Windows 11 te kunnen draaien. Als je niet voldoet aan de officiële minimale vereisten van Windows 11 omdat je het op een oudere pc wilt installeren, dan krijg je daar vanzelf een melding over. Gelukkig is Windows 11 installeren op een oude pc wel mogelijk via een andere manier als je volgens de PC Health Check app niet aan de eisen voldoet.

  Ook biedt de PC Health Check app actuele informatie over de status van je Windows-laptop of pc. Aan de hand van dit programma kun je acties ondernemen om de prestaties van je laptop of pc te verbeteren en prestatieproblemen op te lossen.

  Windows 11 requirements

  Om Windows 11 te kunnen draaien op je systeem zijn er wel een aantal eisen waaraan je pc moet voldoen:

  • Processor: 64-bit cpu met 2 kernen en 1 GHz (zie ook Windows 11 processor niet ondersteund of wel?
  • Werkgeheugen: 4 GB fysiek (3686 MB vrij bij processor-graphics)
  • Opslagruimte: 64 GB capaciteit (ssd, harde schijf of eMMC-flash)
  • UEFI-BIOS: UEFI-bootmodus met Secure Boot (veilige opstartmodus)
  • Trusted Platform Module: TPM 2.0 of fTPM 2.0
  • Grafische processor: DirectX 12 met WDDM 2.0-driver
  • Display resolutie: 1280 x 720 pixels (720p)
  • Netwerkverbinding: internetaansluiting voor Microsoft-account (Windows 11 Home/S)
  • Hardwaredrivers: DCH-type: Declarative Componentized Hardware

  Meer over de minimumeisen vind je in Systeemvereisten Windows 11 – checklist

  Beginnen met de PC Health Check app

  Als op de laptop of pc in kwestie al Windows 10 draait, is het mogelijk om de PC Health Check app te gebruiken. Dit programma controleert voor jou of je pc aan de minimumeisen voldoet om Windows 11 te kunnen draaien. Hou er rekening mee dat dit programma enkel en alleen werkt op Windows 10. Op oudere versies heeft het dus geen zin om de PC Health Check app te installeren en te gebruiken.

  De PC Health Check app download kun je hier vinden. Nadat je het programma hebt gedownload en geïnstalleerd, kun je aan de slag gaan met het controleren of je pc geschikt is voor Windows 11. Klik bovenaan op ‘Nu zoeken’. Als uit de check blijkt dat de pc aan de eisen voldoet, staat niets je in de weg om Windows 11 te installeren. Je kunt Windows 11 dan volledig nieuw installeren of de bestaande Windows 10-installatie bijwerken naar Windows 11. Dit laatste werkt alleen als een 64-bit versie is geïnstalleerd.

  Er verschijnt geen 32-bit versie van Windows 11 en Microsoft heeft niet voorzien in een upgrade van een 32-bit Windows 10 naar 64-bit Windows 11. In dat geval zul je Windows 11 nieuw moeten installeren.

  PC Health Check

  BIOS naar UEFI zetten

  Het veranderen van de pc-bootmodus van BIOS naar een UEFI-compatibele start is eenvoudig, maar heeft een lastig bijeffect. Microsoft koppelt namelijk de opstartmodus aan de beheermodus van de systeemschijf. In de BIOS-modus moet de bootloader op een gegevensdrager met een master-bootrecord (MBR) staan. In de UEFI-bootmodus niet. Als de opstartmodus wordt gewijzigd, zal daardoor Windows niet meer opstarten.

  Je kunt verder Secure Boot activeren bij de BIOS-set-up voor UEFI-compatibele systemen. Op sommige computers moet je echter eerst de Factory Default Keys laden en daarna opnieuw opstarten voordat je Secure Boot kunt activeren. Secure Boot is niet beschikbaar in de BIOS-compatibele bootmodus omdat het een pure UEFI-functie is.

  TPM activeren

  Een Trusted Platform Module (TPM) is een beveiligingsmodule die vergelijkbaar is met een smartcard. Het functioneert als een hardwarematig vertrouwensanker en beschermt cryptosleutels. Zo integreert Windows het in de BitLocker-encryptie van een SSD of harde schijf. Als de PC Health-app geen TPM vindt, zoek dan eerst in Apparaatbeheer onder Beveiligingsapparaten. Als dat gedeelte ontbreekt, zijn er twee mogelijke redenen:

  • De PC heeft geen TPM
  • TPM is gedeactiveerd in het BIOS.

  Als Apparaatbeheer echter een TPM toont, kan het een oudere TPM 1.2-specificatie zijn. Kijk in de BIOS als er geen TPM is om te zien of deze kan worden geactiveerd. In het eenvoudigste geval is een firmware-TPM ingebouwd in de processor of chipset van het systeem. Zo’n fTPM voldoet altijd aan de TPM 2.0-specificatie (fTPM 2.0), oudere versies zijn hierbij niet beschikbaar.

  Uitzonderingen

  Er zijn echter speciale gevallen: dat zijn pc’s van 2015 tot en met 2018 met een TPM 2.0, maar met TPM 1.2-firmware. Bij deze pc’s was de aanname dat er Windows 7 op gedraaid zou worden. Voor sommige van die pc’s kun je op de ondersteuningswebsite van de fabrikant een (Windows-)tool vinden om de TPM te upgraden TPM 2.0. Let op: deactiveer eventueel ingeschakelde BitLocker-versleuteling voordat je de TPM-firmware flasht, anders gaan er gegevens verloren.

  Ten slotte zijn er moederborden zonder fTPM 2.0 of TPM-chip, maar wel met een TPM-optie in de BIOS-set-up. Er zit dan meestal een pinconnector op het moederbord waar je een TPM-kaart op kunt aansluiten. Omdat daar geen uniforme norm voor bestaat, moet je een TPM-kaart kopen die past bij het moederbord. De website van de fabrikant kan hierover uitsluitsel bieden.

  Conclusie

  De meeste pc’s met een processor die vanaf eind 2017 geïntroduceerd is door AMD of Intel zijn geschikt voor Windows 11. Sommige obstakels kunnen worden weggenomen, bijvoorbeeld door achteraf UEFI Secure Boot en fTPM 2.0 te activeren.

  Het wordt lastiger als de processor niet op de compatibiliteitslijst staat. Windows 11 weigert dan toch geïnstalleerd te worden op een systeem met een twaalf-core cpu, 128 GB RAM en een grafische kaart van 1000 euro. Hopelijk wordt Microsoft daar wat soepeler in, zodat niet te veel oude systemen op de elektronische schroothoop belanden.  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je dit op!

  Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

  Windows update: optionele updates wel of niet installeren?

  In Windows 11 en Windows 10 verschijnen af en toe ‘Optionele ­updates’. Maar wat moet je met die updates? Zo check je dat.

  2 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Jan Smit
  Lezer
  Jan Smit

  Als ik upgrade naar Windows 11 vanaf Windows 10 moet ik dan mijn software opnieuw installeren (bv Libre Office, Firefox, Thunderbird, Mathematica (van Wolfram)?

  Marco den Teuling
  Admin
  Marco den Teuling

  In principe blijft al je software werken, zolang die compatibel is met Windows 11. De meeste software is dat ondertussen en de upgrade-procedure waarschuwt voor incompatibele programma’s als het die het kan detecteren.
  Als bepaalde software onmisbaar voor je is, kun je het beste op de website van de producent vooraf checken of die werkt onder Windows 11.