Windows 11 Instellingen aanpassen

Alieke van Sommeren
0

In Windows 11 instellingen aanpassen is constant aan verandering onderhevig. Lang was het Configuratiescherm dé plek waar je alles kon instellen wat je wilde, maar de belangrijkste hub is nu Instellingen. Het lijkt erop dat Microsoft nog bezig is met het Configuratiescherm verder te ontmantelen, steeds meer van de instelbare opties zijn inmiddels ondergebracht bij de Instellingen.


Windows 11 Instellingen aanpassen


Windows 11 Instellingen aanpassen versus het Configuratiescherm

Bij geavanceerdere instellingen via Instellingen beland je soms nog bij vensters van het Configuratiescherm, en bij bepaalde onderdelen van het Configuratiescherm beland je op de nieuwe plek in Windows 11 ‘Instellingen aanpassen’. Zo kom je bij het aanklikken van de geavanceerdere opties, zoals de dubbelkliksnelheid van de muis nog regelmatig bij het Configuratiescherm uit – en zijn er opties op beide plekken te vinden.

Bij oudere versies van Windows moest je altijd eerst naar het Configuratiescherm om een nieuwe gebruiker aan te maken, de achtergrond van het bureaublad te wijzigen, de resolutie van het beeldscherm aan te passen en zo voor nog veel meer andere instellingen.

Bij Windows 8 kwam daar met de pc-instellingen al een concurrent bij en bij Windows 10 werden er al meer functies van het Configuratie­scherm overgeheveld naar de Instellingen-app. Die app is bij Windows 11 nog completer, je vindt daar nu vrijwel alle functies die je maar nodig hebt.

Windows 11: Instellingen aanpassen nieuwe stijl

In het schema hieronder is de locatie van een aantal instellingen aangegeven:1 – Functie zoeken

Weet je niet precies waar je een instelling kunt vinden, maar weet je wel de naam? Typ die dan in bij de zoekbalk en je wordt er meteen naartoe geleid.

2 – Overzicht

Bovenaan krijg je een kort overzicht met onder andere de systeemnaam, toegang tot het beheren van OneDrive en wanneer er voor het laatst naar updates gezocht is.

3 – Gaming

Hier kun je de Xbox Game Bar instellen, plus de opslaglocatie voor je opgenomen gameplay en screenshots en de Game­modus inschakelen voor optimale gaming-­prestaties.

4 – Persoonlijk

Je kunt zelf bepalen hoe je bureaublad eruitziet. Ook kleuren en het vergrendelingsscherm zijn naar je eigen smaak aan te passen.

5 – Apps

Apps hebben een eigen onderdeel, van alle geïnstalleerde apps tot de manier om standaard-apps in te stellen voor bepaalde bestandsformaten.

6 – Privacy & beveiliging

Bij het onderdeel Privacy & beveiliging hou je je Windows-pc bijgewerkt met de laatste updates en stel je in welke data Windows mag gebruiken om bepaalde gebruikservaringen te verbeteren.


Een greep uit de mogelijkheden voor Windows 11 Instellingen aanpassen

1 Instellingen openen

Het onderdeel Instellingen vind je het snelst via een rechtermuisklik op de Start-knop. Je kunt ook instellingen als zoekterm in­typen via de Start- of de Zoek-knop.

https://www.ct.nl/achtergrond/windows-11/


2 Overzicht van Instellingen aanpassen

Wanneer je Instellingen opent, staat helemaal bovenaan een rijtje met informatie over je systeem, een promo voor Microsoft 365 en direct informatie en toegang tot OneDrive en Windows-updates.

https://www.ct.nl/achtergrond/windows-11/


3 Beeldscherm aanpassen in Windows 11

De bovenste optie na het openen van Instellingen is die van je beeldscherm (Systeem): de helderheid, Nachtlamp-instelling, resolutie, schaal en eventueel de instellingen voor meerdere schermen.


4 Accounts

Bij Accounts zie je de accountinformatie voor e-mail, agenda’s en contactpersonen, aanmeldingsopties, en kun je accounts voor overige gezinsleden configureren en je bestanden back-uppen.


5 Toegankelijkheid instellingen aanpassen in Windows 11

Via Toegankelijkheid is de interface van Windows aan te passen voor mensen met beperkingen in hun zicht en gehoor, zoals aangepaste tekengroottes en ondertiteling en kleurfilters.


6 Problemen oplossen onder Windows 11 instellingen

Bij het onderdeel Systeem staat bijna onderaan de sectie ‘Problemen oplossen’ met allerlei suggesties om problemen op te lossen, en diverse afzonderlijke probleemoplossers.


(Deze informatie is afkomstig uit het artikel van Alieke van Sommeren, De complete gids voor Windows 11)


Met de special ben je snel thuis in de nieuwe Windows-versie.

Meer over

windows

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Welke Windows heb ik? Welke Windows-versies zijn er eigenlijk?

Windows 11 komt uit in verschillende edities en voor sommige licenties krijg je een gratis upgrade, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Hoe maak je een screenshot op Windows 11? Zo doe je dat!

Je kunt makkelijk een screenshot maken in Windows 11 met het ingebouwde Windows 11 Knipprogramma. Zo maak je schermafbeeldingen zonder extra software ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er