Behalve de drie hierboven besproken edities hierboven zijn er nog een aantal versies beschikbaar.
Education
Deze edities is eigenlijk uitsluitend beschikbaar voor onderwijsinstellingen met een volumelicentieovereenkomst. Wat betreft de functies is deze editie identiek aan de Enterprise-editie.
Pro Education-editie:
Deze editie is wederom het bewijs dat Microsoft van dubbelzinnige namen houdt. Aangezien er Pro in de naam zit, zul je vast denken dat het een groter scala aan functies heeft dan de Education-editie. Helaas is dit echter niet zo: het is hetzelfde als bij de Pro-editie. In tegenstelling tot Education is Pro Education ook beschikbaar zonder volumelicentie, namelijk geïnstalleerd op individuele pc’s. Die versie is echter alleen verkrijgbaar bij speciale dealers, en de klantenkring blijft beperkt tot onderwijsinstellingen.
Pro for Workstation
De functieomvang van Pro for Workstation komt ook overeen met die van de Pro-editie, maar hij ondersteunt meer hardware. Microsoft heeft nog geen inzage gegeven in de details, maar als dat hetzelfde blijft als bij Windows 10, zullen er maximaal vier cpu’s in plaats van slechts twee in de pc mogen zitten (dat gaat dan over volledige cpu’s, geen cores).
‘N’-versies
Tenslotte zal er van alle edities ook een ‘N’-versie zijn. Die letter staat voor ‘Niet met Media Player’.
Limieten aan RAM
Meer RAM is ook toegestaan. Terwijl de Home Edition een maximum heeft van 128 GB, is de limiet voor alle andere edities 2 TB met uitzondering van Pro for Workstation, waarbij maximaal 6 TB RAM is toegestaan. Het is echter denkbaar dat die limieten bij Windows 11 zullen worden uitgebreid.
Tot nu toe heeft Microsoft gepromoot dat de Workstation Edition onder meer ReFS ondersteunt, Microsofts opvolger voor NTFS, dat volumes groter dan 256 TB aankan. Dat was echter nogal misleidend, omdat Microsoft daar eigenlijk mee bedoelde dat ze de ReFS-ondersteuning vanaf Windows 10 versie 1709 bij de Home- en Pro-edities hebben uitgebouwd.
Dwang van de EU
Microsoft brengt die N-edities niet vrijwillig uit, maar onder druk van de EU-commissie. Met een Media Feature Pack kan een N-editie simpel op het functionele niveau van zijn tegenhanger zonder de N worden gebracht, zodat het enige verschil tussen de twee de naam is.
Het is niet bekend wanneer dat pakket voor Windows 11 zal verschijnen. Als je momenteel een Windows 10 N-editie gebruikt waarin dat pakket is opgenomen, moet je wachten tot het juiste pakket is uitgebracht voordat je een upgrade naar Windows 11 uitvoert.
Opgelet: ondanks de gelijkenissen aanvaardt een N-editie niet dezelfde installatiesleutels als zijn tegenhanger zonder N.
Ondersteuning
Dat komt omdat de Home- en Pro-edities slechts twee jaar ondersteuning krijgen (Enterprise: drie jaar), en wanneer die termijn afloopt, moet je zijn overgestapt om beveiligingsupdates te blijven ontvangen.
Die situatie is anders voor de verwachte LTS-edities, die krijgen vijf jaar ondersteuning, maar geen nieuwe functies gedurende die tijd. LTS-edities zijn altijd Enterprise-edities en kunnen ook alleen worden verkregen met een volumelicentieovereenkomst of een abonnement op Visual Studio.
Ten slotte zal de Enterprise-editie opnieuw beschikbaar zijn als een gratis testversie, die alle functies biedt maar slechts gedurende een beperkte tijd werkt.

Op de hoogte blijven van de nieuwste informatie en tips omtrent Windows?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: