USB; beeldscherm en audio adapters – Ingebouwd of toegevoegd

Redactie
0

Beeldscherm- en audio-adapters voor overdracht via usb bestonden al voor USB-C in de computers kwam, maar die werken anders dan de USB-C-overdrachtsmodi voor DisplayPort (DP-Alt Mode), HDMI en audio.


 


USB beeldscherm & audio overdracht

Het verschil in overdracht tussen de verschillende USB-poorten kan verwarrend zijn, omdat usb-adapters met de ‘oude’ technologie ook werken op USB-C-hosts. De kern bij de DP-Alt Mode (en de conceptueel nauw verwante maar tot dusver nergens gebruikte HDMI-Alt Mode) is dat de signalen afkomstig zijn van de grafische processor, die toch al aanwezig is. Ze komen alleen via een andere stekker.

De oudere usb ‘grafische kaarten’ met DisplayLink-chips werken totaal anders: daar moet je een stuurprogramma voor installeren dat een extra, virtuele grafische kaart toevoegt.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


DisplayLink heeft een bepaalde latentie en nauwelijks 3D-versnelling. Maar het voldoet om een tweede monitor aan te sluiten voor kantoorwerk of een beamer voor presentaties. DisplayLink-stuur­programma’s zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, maar niet voor iOS en Android.

USB-C-audio stuurt het analoge signaal van de interne geluidschip daarentegen door. Omdat de kwaliteit van dat signaal bij sommige apparaten nogal slecht is, levert een ‘echte’ usb-geluidskaart met een eigen audio­chip in de meeste gevallen dan ook een beter geluid.

Sommige zogenaamde USB-DAC’s (DAC voor Digital-Analog Converter), die beginnen bij ongeveer 20 euro, klinken bijzonder goed. Ze putten de kleine accu’s van smartphones echter merkbaar uit.


USB beeldscherm audio overdracht

USB-C-dockingstation

Een USB-C-hub die ook beeldsignalen doorstuurt en opladen via USB Power ­Delivery (USB-PD) biedt, is wezenlijk complexer opgebouwd dan een USB-A-hub.

Behalve een hubchip moet er ook een multiplexer aanwezig zijn, die Display­Port-signalen afsplitst en een spanningsconverter die uit de variabele PD-voedingsspanning 5 volt haalt.

Al naargelang de poorten is ook nog een converter voor HDMI/HDMI 2.0 nodig.

 

c't 08-09/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is hoe Wi-Fi 7 werkt en wat je moet weten over deze nieuwe standaard

Wi-Fi 7 biedt een breed scala aan slimme verbeteringen en mogelijkheden. Deze nieuwe standaard stelt fabrikanten in staat om apparaten nog beter af te...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er