USB; beeldscherm en audio adapters – Ingebouwd of toegevoegd

Redactie
0

Beeldscherm- en audio-adapters voor overdracht via usb bestonden al voor USB-C in de computers kwam, maar die werken anders dan de USB-C-overdrachtsmodi voor DisplayPort (DP-Alt Mode), HDMI en audio.


 


USB beeldscherm & audio overdracht

Het verschil in overdracht tussen de verschillende USB-poorten kan verwarrend zijn, omdat usb-adapters met de ‘oude’ technologie ook werken op USB-C-hosts. De kern bij de DP-Alt Mode (en de conceptueel nauw verwante maar tot dusver nergens gebruikte HDMI-Alt Mode) is dat de signalen afkomstig zijn van de grafische processor, die toch al aanwezig is. Ze komen alleen via een andere stekker.

De oudere usb ‘grafische kaarten’ met DisplayLink-chips werken totaal anders: daar moet je een stuurprogramma voor installeren dat een extra, virtuele grafische kaart toevoegt.


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


DisplayLink heeft een bepaalde latentie en nauwelijks 3D-versnelling. Maar het voldoet om een tweede monitor aan te sluiten voor kantoorwerk of een beamer voor presentaties. DisplayLink-stuur­programma’s zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, maar niet voor iOS en Android.

USB-C-audio stuurt het analoge signaal van de interne geluidschip daarentegen door. Omdat de kwaliteit van dat signaal bij sommige apparaten nogal slecht is, levert een ‘echte’ usb-geluidskaart met een eigen audio­chip in de meeste gevallen dan ook een beter geluid.

Sommige zogenaamde USB-DAC’s (DAC voor Digital-Analog Converter), die beginnen bij ongeveer 20 euro, klinken bijzonder goed. Ze putten de kleine accu’s van smartphones echter merkbaar uit.


USB beeldscherm audio overdracht

USB-C-dockingstation

Een USB-C-hub die ook beeldsignalen doorstuurt en opladen via USB Power ­Delivery (USB-PD) biedt, is wezenlijk complexer opgebouwd dan een USB-A-hub.

Behalve een hubchip moet er ook een multiplexer aanwezig zijn, die Display­Port-signalen afsplitst en een spanningsconverter die uit de variabele PD-voedingsspanning 5 volt haalt.

Al naargelang de poorten is ook nog een converter voor HDMI/HDMI 2.0 nodig.

 

c't 12/2023

Deel dit artikel

Lees ook

Verschil Windows 10 en 11: dit moet je weten over de twee versies

Wat is het verschil tussen Windows 10 en Windows 11? In dit artikel geven we je een overzicht van enkele functionele verschillen tussen de menu's, hoe...

Zo kun je simpel maar effectief maandelijks flink besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er