Online vakantie plannen – tips en trucs

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

Klik je eigen vakantie bij elkaar: op internet kun je zelf voor reisbureau spelen en de beste vlucht, het fijnste hotel en een geschikte huurauto uitzoeken. Je kunt nu al gaan kijken voor je volgende wintersport, zomervakantie of citytrip. Daarmee kom je bovendien van tevoren al in een vakantiestemming. Gebruik deze tips om de echte koopjes te vinden.

In 2017 boekte ruim 47 procent van de Nederlanders hun reizen of accommodaties online, terwijl dat in 2012 nog maar 34 procent was. In de leeftijdsgroep tot 45 jaar was dat vorig jaar zelfs twee derde, maar ook ouderen zijn met een inhaalslag bezig. Geen wonder dat het aantal reisportals sterk gegroeid ia. De meeste daarvan gebruiken dezelfde back-ends die de prijzen van hotels, luchtvaartmaatschappijen en autoverhuurders beschikbaar stellen en de uiteindelijke boekingen afhandelen. Die portals hebben dan ook weinig speelruimte om lagere prijzen te bieden dan de concurrentie, maar maken daar goed gebruik van.

We belichten in dit artikel een paar basisbeginselen, zodat je wat valkuilen kunt vermijden en de goede aanbiedingen kunt herkennen. We gaan niet in op all-in-vakanties omdat die slecht vergelijkbaar zijn. Zelf samengestelde vakanties zijn bovendien vaak goedkoper en bieden andere voordelen, zoals frequentflyer-programma’s of het kiezen van een eigen vertrekpunt. Via de links in dit artikel kom je snel bij de genoemde diensten.

Directe vlucht

Er zijn meestal weinig redenen om niet rechtstreeks bij een luchtvaartmaatschappij te boeken. Zoekmachines voor vluchten zijn daarbij wel handig om te ontdekken welke maatschappijen van A naar B vliegen. Laat je alleen niet van de wijs brengen door de lite-tarieven en dergelijke die zoekmachines als resultaten vermelden. Daarbij mag je bijvoorbeeld geen ruimbagage meenemen of zijn er andere beperkingen. Soms betaal je bij de vluchtzoekmachines nog extra kosten, bijvoorbeeld omdat ze geen iDEAL bieden en je een toeslag betaalt voor creditcard of PayPal.

Wil je met een bepaalde luchtvaartmaatschappij vliegen, dan moet je op de website daarvan zoeken naar aanbiedingen. Dan kun je speciale tarieven vinden, die niet doorsijpelen naar de reisportals. Dat geldt bijvoorbeeld voor goedkope zakenvluchten die luchtvaartmaatschappijen aanbieden uit een pool van de concurrenten, bijvoorbeeld via Amsterdam (KLM) of Frankfurt (Lufthansa). Voor de ‘prijs’ van een extra overstap vlieg je dan businessclass naar bijvoorbeeld Azië of Zuid-Amerika tegen economy-tarief. Op TicketSpy staan dergelijke aanbiedingen bijvoorbeeld verzameld. Als je een super goedkope vlucht zonder bagage hebt gevonden en toch ruimbagage wilt meenemen, is het bij veel maatschappijen zoals Air France goedkoper om dat vooraf online bij te boeken.

Vlieg je met gezin of partner en hoeft niet iedereen een eigen koffer mee te nemen, dan kun je je boeking opsplitsen. Een deel van het gezelschap boekt dan tegen goedkoper tarief, het andere deel mét ruimbagage. In het hoogseizoen betaal je al snel 35 euro per stuk ruimbagage, zoals bij RyanAir en Wizzair. Als opsplitsen via de website niet lukt omdat bijvoorbeeld een losse boeking voor minderjarige kinderen niet mogelijk is, kun je een telefonische boeking bij de luchtvaartmaatschappij proberen.

Tarieven voor het hoogseizoen zijn vaak gekoppeld aan (nationale) schoolvakanties, dus kan het lonen om over de landsgrenzen heen te kijken. Dan kun je wellicht veel geld besparen door een vlucht te boeken vanaf Weeze (Duitsland) of Zaventem (België). Ook binnen Nederland kan er veel prijsverschil zitten tussen een vlucht vanaf Schiphol of vanaf Eindhoven, Maastricht of Groningen. Op zoekmachines staan soms aanzienlijk goedkopere vluchten door een ander ‘land van herkomst’ te gebruiken, bijvoorbeeld expedia.be in plaats van expedia.nl.

Gunstige tarieven & inspiratie

Als je niet gebonden bent aan een bepaalde periode of met een specifieke luchtvaartmaatschappij wilt vliegen, kan het zinvol zijn met Google Vluchten te zoeken. Een andere optie is de meer voor beroepsmatige zoekers ontwikkelde ITA-matrix (matrix.itasoftware.com), ook van Google. Beide tools bieden een overzicht van vluchten en tarieven van bijna alle grote luchtvaartmaatschappijen. Google Vluchten is makkelijker te bedienen, houdt het prijsverloop in de gaten en informeert je per e-mail bij wijzigingen. De dienst geeft ook tips op basis van historische gegevens zoals “de komende zes dagen zullen de prijzen waarschijnlijk stijgen”. Daarnaast krijg je informatie over goedkopere vluchten vanaf andere vliegvelden die niet te ver weg zijn.

online vakantie plannen reis website vlucht huurauto hotel claim korting portal klantenkorting vliegreis ticket datum

Google Vluchten kan niet alleen mogelijke vluchten tonen, maar geeft ook tips voor goedkopere vluchten op andere datums.

Geef je alleen een vertrekluchthaven aan, dan is de dienst een inspiratiebron voor interessante en voordelige reisbestemmingen. Die kun je dan op basis van het zoekcriterium ‘Interesses’ toespitsen op bijvoorbeeld ‘Architectuur’ of ‘Strand’. Of je scrolt en zoomt op de kaart om een bestemming te vinden. Google Vluchten toont niet alleen de gunstigste prijzen, maar ook het aantal tussenstops. Net als Google Vluchten toont ook kayak.nl/explore mogelijke reisbestemmingen en prijzen om inspiratie voor je vakantie op te doen. Zonder vaste bestemming iets boeken via ‘verrassingssites’ zoals sprse.me kan behalve verrassend hoge prijzen andere (onaangename) verrassingen opleveren.

Nachtdienst

Waar ga je overnachten? Boekingssites zoals booking.com, expedia.nl en trivago.nl bieden een eerste overzicht. Nadat je de resultaten hebt gefilterd op basis van criteria als ‘zwembad’ en ‘gratis parkeren’ moet je even kijken naar de reviews van andere gasten. Raadpleeg zeker ook beoordelingssites zoals HolidayCheck, TripAdvisor, zoover.nl en Google Maps voor een tweede opinie.

Bij het lezen van beoordelingen moet je wel kritisch zijn en je gezond verstand gebruiken. Veel aanbieders helpen mee bij de beoordelingen of laten zich helpen. Het invoeren van nep-reviews is soms erg makkelijk. Bij populaire bestemmingen staan natuurlijk vaak meer positieve reviews. In tegenstelling tot TripAdvisor wil Holidaycheck boekingsbewijzen hebben. En Booking.com laat alleen reviews toe van bezoekers die via de site geboekt hebben. Dat soort maatregelen moet valse reviews tegengaan, maar ga er toch maar niet vanuit dat elke waardering die je leest echt en betrouwbaar is.

Wil je overnachten bij een hotel van een grote keten, dan geldt in principe hetzelfde als bij de luchtvaartmaatschappijen: alleen als je direct via de website van een keten boekt, profiteer je van de bijbehorende vasteklanten-voordelen. Behalve kortingen zijn dat bijvoorbeeld gratis upgrades naar een betere kamer of gratis ontbijt. Sites als Expedia en Hotels.com zetten daar hun eigen spaarprogramma’s en dergelijke tegenover.

Als een reisportal dezelfde kamer goedkoper aanbiedt dan een hotelketen zelf, kun je daarmee naar de betreffende keten gaan. Veel ketens zoals Accor, Best Western, Hilton, IHG en Marriot & Co. bieden laagsteprijsgaranties. Als je dan ook een bepaalde hotel(kamer) op het oog hebt, kun je via een reisportal een gunstigere prijs zoeken en daarom vragen bij het gewenste hotel. Hotelketens hebben daar formulieren op hun eigen websites voor. We hebben via kayak.com en Ctrip op die manier soms gunstigere prijzen voor elkaar gekregen.

Wat niet iedereen weet, is dat veel hotels lagere tarieven bieden voor het gebruik van een kamer overdag, zonder overnachting. Dat kan interessant zijn bij bijvoorbeeld een lange overstaptijd op een vliegveld of andere tussenstop. Op sites zoals between9and5.com en dayuse.nl kun je dergelijke aanbiedingen vinden.

online vakantie plannen reis website vlucht huurauto hotel claim korting portal klantenkorting overnachting tip truc dagtarief overdag kamer

Hilton biedt voor veel hotels tarieven voor een kamer overdag, handig als je een lange overstaptijd hebt. Je moet op het online boekingsformulier dan alleen dezelfde datum voor vertrek en aankomst aangeven.

Alternatieve kanalen

Besparen kan ook via speciale boekingskanalen als Priceline en Hotwire. Daar krijg je overnachtingen tegen sterk gereduceerde prijzen, maar je weet niet precies bij welk hotel. De naam daarvan blijft geheim. Die (Amerikaanse) sites bieden met hun Express Deals en Hot Rate besparingen tot 60 procent. Zo vonden we in Brussel bijvoorbeeld 5-sterren hotelkamers vanaf 82 euro per nacht per kamer.

Bij ‘Name Your Own Price’ van Priceline kun je bieden op een hotelkamer in een bepaald stadsdeel. Je kunt je bod dagelijks verhogen totdat een hotel ‘toehapt’. Dat werkt vrij goed in grote steden – en als je op tijd begint. Bij een langer verblijf en in duurdere hotels in bijvoorbeeld Londen kan het goedkoper zijn om via een portal als Expedia een goedkope vlucht-hotelcombinatie te te boeken, waarbij je dan geen gebruik maakt van de vlucht.

online vakantie plannen reis website vlucht huurauto hotel claim korting portal klantenkorting overnachting tip truc kamer bieden wijk

In grote steden zoals New York kun je veel geld besparen met ‘Name Your Own Price’.

De nieuwsbrieven van boekingsportals hebben vaak kortingsacties. Hotels.com biedt bijna wekelijks last-minute-aanbiedingen tot wel 50 procent en kortingscoupons. Grote hotelketens zijn daarbij vaak uitgesloten. Travelzoo, LuxuryLink en SecretEscapes zijn gespecialiseerd in aanbiedingen voor duurdere accommodaties, terwijl Booking.com veel goedkope kamers aanbiedt. Hotelketens hebben zelf ook geregeld flash-sales en speciale aanbiedingen, die op bijvoorbeeld LoyaltyLobby.com worden verzameld. Controleer ook altijd of je misschien vroegboekkorting kunt krijgen. Bij zomervakantiebestemmingen in Europa is dat vaak tot eind februari nog het geval. Mariott hanteert een termijn van 7 dagen voor vroegboekprijzen en Best Western 21 dagen.

Je kunt ook goed en goedkoop overnachten in particuliere accommodaties. Die zijn er vaak in dezelfde plaatsen als de hotels. We vonden we in Rome rond de Fontana di Trevi bijvoorbeeld accommodaties vanaf 50 euro. Naast grote speler AirBnB strijden diensten als 9flats, Couchsurfing en WWoof met een levendige community en belevenissen als ‘slapen in een iglo’ om de gunsten van de reizigers.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Zegeltjes sparen

Zowel luchtvaartmaatschappijen als hotelketens hebben klantprogramma’s met voordelen voor klanten. Heb je trouwens al eens gehoord van zogeheten ‘matching’-aanbiedingen van hotelketens? Als je een bepaalde status bij elkaar ‘geslapen’ hebt bij een hotelketen, kun je daar bij een andere keten van profiteren. Het is de moeite daarnaar te informeren. Best Western neemt zo de elitestatus over uit klantprogramma’s van andere hotelketens. Ook luchtvaartmaatschappijen nemen graag elkaars trouwe klanten over en sommige reisportals zoals Hotels.com hebben hun eigen ‘loyaliteitsprogramma’ gestart.

Je hoeft geen duizenden euro’s aan overnachtingen of vluchten uit te geven om te kunnen profiteren van loyaliteitsprogramma’s. De Gold-status bij Accor kun je bijvoorbeeld kopen met de Ibis Business Card (kosten circa 90 euro voor 2 jaar) en bij Hilton met de Hilton Honors Credit Card (via American Express circa 95 dollar per jaar). Over voor- en nadelen van loyaliteitsprogramma’s van hotels en luchtvaartmaatschappijen is veel te vinden op sites als flyertalk.com en insideflyer.nl. Waar je je punten ook spaart, probeer niet om je status kunstmatig te verhogen met via eBay of elders gekochte accounts of andere trucs. De beheerders van dergelijke programma’s treden daar hard tegen op, met het risico dat je al je punten kwijtraakt.

Goedkope huurauto

Wil je niet je hele vliegvakantie in de buurt van je accommodatie doorbrengen, dan is een huurauto een logische aanvulling. Een huurauto kan ook lonen als het vliegveld ver van de accommodatie ligt. Wil je bij een bepaalde aanbieder huren, dan loont het de moeite vooraf te zoeken naar kortingscodes. Veel verhuurders bieden die bijvoorbeeld aan klanten van bepaalde luchtvaartmaatschappijen of hotels. Hertz noemt dat CDP (Corporate Discount Program), bij Avis heet het AWD (Avis Worldwide Discount). Je moet meestal aantonen dat je er recht op hebt. Als een lokale agent de verhuur regelt voor een grote aanbieder, kan het de moeite waard zijn die te mailen of bellen. De online prijzen van grotere verhuurders zijn zeker in populaire vakantielanden niet gunstig, maar lokale vertegenwoordigers hebben vaak wel speelruimte qua tarief.

Als je niet vast zit aan een bepaalde verhuurder, kun je terecht op sites als EasyTerra.nl en CarDelMar.nl. Die vergelijken het aanbod van grote verhuurders als Avis, Hertz en Sixt en lokale aanbieders. Houd de prijsontwikkelingen online in de gaten, want die kunnen flink schommelen.

In sommige landen kan het delen van een auto (carsharing) een alternatief zijn. BMW’s DriveNow is bijvoorbeeld actief in Duitsland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Groot-Brittannië. DriveMyCar kun je gebruiken als je naar Australië gaat en SnappCar is handig bij een autovakantie vanuit Nederland. Als je een camper huurt via GoBoony (profiel verplicht) heb je accommodatie en huurauto ineen. Via Car2Go zijn Smarts en Mercedessen binnen Europa beschikbaar in steden als Florence, Rome en Wenen. Daarnaast is Car2Go ook aanwezig in de VS, Canada en China. In de VS en Canada beheert Turo auto’s van particuliere verhuurders.

Startklaar

Eén beproefde tip die bij veel aanbieders werkt willen we je zeker nog meegeven: maak gebruik van cashback-portals als shopkorting.nl. Via Accor krijg je in het kader van kortingsweken bijvoorbeeld vaak tot 15 procent van de overnachtingskosten terug. Ook voor autoverhuurders en reisportals krijg je extra korting via cashbackportals. Als je de cashback combineert met twee of drie andere tips uit dit artikel, kun je al met al een leuk bedrag besparen. Daarmee kun je bijvoorbeeld een beter hotel boeken of je reis verlengen – of sparen voor de volgende vakantie.

Meer praktische tips en informatie in c't 08-09/2024

Risico’s, bijwerkingen en rechten

Het gebeurt regelmatig dat een vlucht vertraagd is of niet doorgaat. Als het niet gaat om buitengewone omstandigheden, heb je als passagier recht op compensatie conform EU-Verordening 261/2004. Die noemt een bedrag van 250 (tot 1500 km vliegafstand) tot 600 euro (meer dan 3500 km) per passagier. De afstand tussen het vliegveld van vertrek en aankomst bereken je bijvoorbeeld op de site Great Circle Mapper.

Stuur in elk geval altijd zelf een verzoek om compensatie naar de luchtvaartmaatschappij. Voorbeeldbrieven kun je bijvoorbeeld bij de Consumentenbond en elders vinden. Als het bedrijf niet naar behoren reageert, kun je het beste een specialist inschakelen zoals EUClaim, Vluchtvertraging.nl of Refunddesk. Die handelen de communicatie met de luchtvaartmaatschappij verder af en nemen indien nodig juridische stappen. Ze rekenen daarvoor circa 30 procent van de compensatie als tarief, maar alleen bij succes. Je moet echter wel rekenen op enkele maanden verwerkingstijd. Een bedrijf als Claimingo kan je claim ook overnemen, waarbij je na een paar dagen dan je geld al krijgt – maar dat kost je wel 70 procent van het te claimen bedrag.

Tijdens je vakantie en tot enkele maanden daarna moet je je creditcardafschrijvingen goed in de gaten houden, vooral als je een auto hebt gehuurd. Sommige verhuurders zijn zo vrij om achteraf (vermeende) reinigingskosten of schade in rekening te brengen of boetes te verrekenen. Als je een onterechte boeking ziet, kun je bij je creditcardmaatschappij om een terugboeking vragen. Normaliter zal degene die de afschrijving heeft gedaan dan bewijs moeten overleggen of anders neemt de creditcardmaatschappij de kosten over. Bij compleet onbekende afschrijvingen kan zoeken met Google of op ChargeOrigin.com uitkomst bieden. ChargeOrigin.com vermeldt voornamelijk dubieuze afschrijvingen uit de VS.

Meer over

Websites

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

Windows back-up maken: zo bewaar je je bestanden veilig op Windows 11

In dit artikel laten we zien hoe je bij Windows 11 jouw bestanden kunt back-uppen of een herstelpunt kunt aanmaken. De Windows backup stelt je vervolg...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er