Google Colab: Python editor online in je webbrowser

Elwin Hodžić
0

Met de Google Colab Python IDE is het mogelijk om in je webbrowser Python code te schrijven. Benieuwd naar hoe je met Google Colab Python script kunt schrijven in je browser? In dit artikel vertellen wij je er meer over.


Krijg gratis info over Python, programmeren en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Python in browser met de Google Colab gpu

Met Google Colab (afkorting van Google Colaboratory) biedt het bedrijf een online Python editor aan in de Google-cloud. De interface hiervan wordt weergegeven in een webbrowser. De Google Colab Python gpu draait bij deze Python interpreter online in de Google-cloud. Een Colab-notebook is onderverdeeld in “cellen” waarin je tekst of Python code kunt schrijven.

Als je in Python-cellen op het afspeelpictogram in de linkerbovenhoek klikt, wordt de Python code uitgevoerd en wordt het resultaat in de browser weergegeven. Colab vereist een Google-account en is gratis, tenzij je scripts veel verwerkingskracht vereisen. Daarom is de online tool geweldig voor kleine scripts die je met anderen wilt delen of bewerken.

Google Colab vs Jupyter Notebook: handig verschilletje

Colab is ook geweldig om handige kleine hulpprogramma’s door te geven aan anderen die niet zo bekend zijn met Python. Iets wat Colab bijzonder maakt is dat het een functie biedt die niet terug te vinden is bij Jupyter Notebooks.

Ontwikkelaars kunnen namelijk met een speciaal opgemaakte opmerking een invoerveld naast de cel maken om het script gebruiksvriendelijker te maken. De wijzigingen in het invoerveld worden gelijktijdig door Colab overgenomen in de Python code.

Dit maakt het wijzigen van Python parameters net zo eenvoudig als het invullen van een webformulier. Ontwikkelaars specificeren het type gegevens voor de velden en creëren zo in een mum van tijd nummervelden, keuzelijsten en schuifregelaars.

Als je Python script parameters bevat die andere gebruikers aan hun behoeften moeten aanpassen, dan kun je deze het beste in een blok aan het begin van je Python script plaatsen. Wanneer je het bestand in een andere (online) Python editor opent, dan kun je dit in één oogopslag zien. De beschrijvende naam voor de Python parameter vertelt je meteen wat hij betekent.

Voor degenen die nog bezig zijn met de (Google Colab) Python basics kan zo’n opmerking een cruciale aanwijzing bieden. Dit is waarschijnlijk ook wat de Colab-ontwikkelaars bij Google moeten hebben gedacht.

Op het moment dat je de opmerking achter de variabele schrijft, splitst Colab het browservenster op. Dan wordt er een formulier getoond met een invoerveld rechts van de Python code. Deze code is gelabeld met de variabelenaam en heeft de toegewezen waarde van de variabele als de standaardinhoud.

Mocht je de waarde in het formulier wijzigen, dan verandert de code ook automatisch in de linkerkolom. Ook is het een optie om de code volledig te verbergen. Dit kan handig zijn als de gebruikers deze code niet nodig hebben om deze te begrijpen. Om onjuiste invoer door de gebruiker te voorkomen, is het gegevenstype tussen accolades aangegeven.

Al met al kan er verondersteld worden dat deze online Python editor de ideale tool is voor mensen die met Google Colab Python basics willen leren. Ook kunnen gebruikers eenvoudig Python scripts uitvoeren vanuit de browser.

Voor gebruikers die niets met programmeren te maken hebben kunnen de uitgekiende invoervelden ook hen bedienen. Toch profiteren ook de ervaren programmeurs van de invoervelden aangezien hierdoor het overzicht goed bewaard wordt. De extra inspanning voor het programmeren is laag.

Bovendien zorgt de interface van Google Colaboratory ervoor dat je in ieder geval makkelijker kan programmeren dan programma’s met een complexere interface zoals Qt, Swift of een webframework.

 

Lees meer over Python in c't 05/2024

Meer over

Python

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Wat kun je met Python?

De programmeertaal Python wordt veelal aanbevolen voor beginners en behoort tot een van de populairste programmeertalen die er maar zijn. In dit artik...

Programmeren met Python op een Raspberry Pi Pico: hoe en wat?

Als gadget voor eenvoudige taken is de goedkopere microcontrollerboard Raspberry Pi Pico interessanter dan de gewone Raspberry Pi. In dit artikel vert...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er