Fotobewerking – M1 vs Intel en AMD – Benchmarks en meer

Redactie
0

Verbaas jij je soms ook over hoe traag je computer kan zijn bij het bewerken van foto’s? Vaak sta je er niet bij stil maar het bewerken van foto’s met meer dan 40 megapixel in 16-bit kleurdiepte per kanaal stelt vrij hoge eisen aan een CPU en GPU. Ondersteuning voor de M1-chip van Apple wordt beloofd door softwareontwikkelaars als Adobe en Serif, maar uit onze test blijkt dat niet alle programmafuncties hun volledige potentieel benutten. Benieuwd naar welke programmafuncties niet hun volledige potentieel benutten? Lees dan dit artikel over fotobewerking – M1 vs Intel en AMD verder!

Fotobewerking - Apple M1 vs Intel en AMD - Benchmarks en meer

Ondersteuning M1-architectuur

Apple promoot de M1 Max als een technologisch wonder voor fotobewerking – maar dan moet de software de M1-architectuur ook ondersteunen. Softwareontwikkelaars hebben ruim anderhalf jaar de tijd gehad om hun programma’s te optimaliseren voor de M1.

Door optimalisatie zouden de Macs met een M1 sneller kunnen rekenen dan op een vergelijkbare Windows-pc met een x86-processor van Intel of AMD. Programma’s voor fotobewerking zitten echter vol met functies, waarvan sommige niet veel kunnen beginnen met meerdere CPU’s of met een GPU, zoals de benchmarks laten zien.


Ontvang gratis informatie en tips over processors en andere pc-componenten, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Ondersteuning van de videokaart

De GPU komt om de hoek kijken bij fotobewerking waar real-time weergave vereist is, bijvoorbeeld bij dynamisch pannen en zoomen. Dat pannen werkt bij Photoshop alleen als de GPU ondersteund wordt. Photoshop laat zien of dat het geval is via ‘Help / GPU Compatibiliteit’.

Camera Raw en Lightroom (Classic) maken naast een aantal CPU-kernen ook gebruik van de GPU bij Galerie Vervagen, Vage lens, Selectief verscherpen, Neural Filters en foto-ontwikkeling. Dit komt omdat deze programma’s allemaal op dezelfde technologie gebaseerd zijn.

Affinity Photo profiteert van GPU-ondersteuning voor Direct3D 12 bij het gebruik van live filters voor vervaging, scherpte, ruis en vervorming.

Bij alle genoemde programma’s maakt de penseelengine gebruik van GPU-versnelling. Dat geldt niet alleen voor het Penseel, maar ook voor bijvoorbeeld het Snel retoucheerpenseel en het Gummetje. Zoals verwacht vertoonden zowel de Mac Studio M1 Max en Ultra als de x86-pc’s veel activiteit van de GPU en veel CPU-kernen tijdens die bewerkingen.

Gebrek aan ondersteuning van de videokaart

Hoe belangrijk een goed gebruik van de GPU instructieset is, blijkt wanneer dat ontbreekt. Gelukkig merk je dit alleen bij uitzonderlijke gevallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de filtergalerij van Photoshop. Daar kun je zien hoe zelfs de snelste computer foto’s in tegels van linksboven en rechtsonder opbouwt. Doorslaggevend is niet welke gpu er in een computer zit, maar of die wordt ondersteund.

Adobe Photoshop CC

Adobe heeft in de loop der jaren het programma Photoshop steeds aangepast en geoptimaliseerd – ook aan de M1-architectuur van Apple. Op sommige belangrijke plaatsen  in Photoshop zitten functies die slechts twee kernen gebruiken – zelfs op een 16-core CPU.

Photoshop werkt in het algemeen echter niet significant sneller op een M1 Max of M1 Ultra dan op de M1 van een Mac mini. Het snelst draaide hij bij deze test onder Windows op een AMD Ryzen 9 5950X. Afgezien van de snelle raw-verwerking en de hoge prestaties met de nieuwe veldvervaging en de door AI ondersteunde Neural Filters, bleef er nog wel iets te wensen over.

De exportdialoog – onmisbaar in de workflow – had op de snelle M1-computers twaalf seconden nodig om een preview van een PNG-bestand te tonen, dus tergend lang. Photoshop gebruikt niet meer dan twee kernen. Onder Windows vertoonde zich hetzelfde drama.

Fotobewerking - Apple M1 vs Intel en AMD - Benchmarks en meer

Performancetest voor Photoshop CC 2022 (23.2) – Fotobewerking – M1 vs Intel en AMD

Performancetest voor Photoshop CC 2022 (23.2)

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Adobe Lightroom

Lightroom maakt beter gebruik van multicore-CPU’s en de GPU dan dat Photoshop dat doet. Lightroom Classic, dat dezelfde engine gebruikt als Lightroom CC en Photoshop Camera Raw, laat zien hoe je parallellisatie correct uitvoert.

Bij de raw-developer gaat het om het snel interpreteren van veel raw-foto’s. Lightroom Classic rekende op de Mac Studio met M1 Max veel sneller dan op een Mac mini met M1 en de Windows-pc’s met Intel Core i7-12700 en Ryzen 9 5950X. Op zwakke machines kan het importeren van veel raw-foto’s een langdurige kwestie zijn.

Met tien processorkernen en meer is het leuk werken met Lightroom – zelfs met raw-foto’s met een hoge resolutie van 46 megapixel. Het oproepen van een foto duurde minder dan een seconde op de Mac Studio en de geteste multicore-CPU’s van Intel en AMD.

Performancetest voor Lightroom Classic CC (11.4) – Fotobewerking – M1 vs Intel en AMD

Performancetest voor Lightroom Classic CC (11.4)

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Affinity Photo

Serif heeft enkele jaren geleden de bestaande productreeks rond PhotoPlus, PagePlus en DrawPlus volledig overboord gegooid en zette daar de Affinity-serie voor in de plaats.

De nieuwste Affinity Photo 1.10 is gloednieuw vergeleken met Photoshop en belooft van meet af aan een beter gebruik van meerdere processorkernen en de GPU. Serif bewijst wat voor potentieel er in de hardware zit. Het verwerken van een raw-bestand met Affinity Photo 1.8, uitgebracht in 2020, duurde zelfs met 16 kernen meer dan tien seconden. Met vier kernen was het zelfs meer dan 30 seconden.

Versie 1.10 voltooide op alle testapparaten dezelfde taak met het identieke bestand in anderhalve tot tweeënhalve seconde. Daarbij verdeelde het programma de belasting over alle beschikbare processorkernen en de gpu. Het gelijktijdige gebruik van alle kernen is duidelijk te zien bij het oproepen van Tone Mapping Persona, die HDR-foto’s reduceert van 32-bit floatingpoint-getallen per kleurkanaal naar 16 of 8 bit.

Performancetest voor Affinity Photo (1.10) – Fotobewerking – Apple M1 vs Intel en AMD

Performancetest voor Affinity Photo (1.10)

Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave.

Conclusie

Wij kunnen concluderen dat zonder software optimalisatie je niet het maximale uit een pc haalt met meer CPU-kernen. Uit onze test profiteerden vooral Affinity Photo en Lightroom van de Mac Studio met M1 Max in vergelijking met de Mac mini M1, maar van een M1 Max Ultra niet meer zo veel. Hier kan echter nog verandering in komen nadat er een optimalisatie heeft plaatsgevonden door softwarefabrikanten. Het investeren in een Mac Ultra leverde volgens onze test geen significante verschillen op.

Opvallend genoeg draaiden de fotobewerkingsprogramma’s op een Windows-pc sneller met een Intel processor dan een AMD, ook al had die laatste aanzienlijk meer kernen.

Zo werden rekenintensieve functies zeer goed geparallelliseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tonemapping in Affinity Photo en het ophalen van ontwikkelinstellingen voor een foto in Lightroom Classic. Photoshop wordt in verlegenheid gebracht door de beruchte langzame foto-export. De raw-dialoog werkte snel en was op de Mac Studio een tikkeltje sneller dan op de Mac mini.

Op beide geteste Windows-pc’s kon Photoshop duidelijker laten zien dat het meestal sneller werkt met meer kernen. Ook opmerkelijk was dat het verwerken van 46-megapixel raw-bestanden in 16-bit kleurdiepte per kanaal soepel verloopt in Photoshop, zelfs met ‘maar’ 16 GB RAM.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 08-09, 2022, pagina 44-47.)

Lees meer over dit soort vergelijkingen met benchmarks in c't 05/2024

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er