Foscam V5P review: dit zeggen onze lezers over deze beveiligingscamera

Redactie
3

Inhoudsopgave

  We hebben vier lezers bereid gevonden om de V5P ip-camera van Foscam aan de tand te voelen. Hieronder hun ervaringen met het installeren, configureren, de opslag-opties en beeldkwaliteit van de 3K dualband wifi-ip-camera met 20 meter nachtzicht.

  Alle testers hebben de camera ergens rondom hun huis geïnstalleerd en hem een aantal weken uitvoerig kunnen testen. De Foscam V5P is solide gebouwd en voelt duurzaam aan. Het klepje onder op is van kunststof, de rest is gegoten aluminium. Het ontwerp is compact en modern. Hij is er in wit of zwart, passend bij de locatie waar je hem wilt plaatsen.

  Installeren en eerste indruk

  De camera is dankzij de IP66-classificatie prima tegen het weer hier bestand. Het kan echter nooit kwaad om de camera op een beschutte plek te installeren, zodat het apparaat en vooral de lens schoner blijft en hij altijd duidelijke opnames maakt.

  Voor het boren van gaten wordt een sjabloon meegeleverd, evenals een sticker dat er camerabewaking rondom het huis is en de nodige accessoires voor het waterdicht aansluiten, een netwerkkabel. wifi- antenne, adapter en pluggen. De lengte van de adapter kabel is wat aan de korte kant, maar Foscam biedt diverse verlengkabels. Mocht je moeten boren, dan moet je een redelijk groot gat boren om de stekker er doorheen te krijgen. Foscam biedt overigens een los verkrijgbare lasdoos, zodat een groot gat niet nodig is.

  De camera is met een balhoofd gekoppeld op een basisplaat. De koppeling is voorzien van een stevige schroef waarmee je het balhoofd kunt vastzetten, zodat je hem zonder gereedschap horizontaal en verticaal kunt instellen.

  Het afdekklepje voor de sd-kaart aan de onderkant van de camera zit met 4 schroeven stevig bevestigd en sluit goed af. Plaats de sd-kaart voordat je de camera ophangt: het is lastig om het klepje weer los te halen als de camera eenmaal ergens hangt. Achter die afdekklep zit ook de resetknop en op het klepje zit een kleine speaker.

  Als je de camera bedraad gebruikt, kun je de wifi-antenne naar wens verwijderen – er wordt jammer genoeg geen afsluit dopje meegeleverd, maar de aansluiting is ook zonder antenne waterdicht. Wat fijn is: na spanningsverlies start de camera zelf weer op, maakt verbinding met je netwerk en is het beeld weer te zien.

  Specificaties

  De Foscam V5P is een 5-megapixel camera (3K, 3072 × 1728 pixels, max 25 fps), met een spotlight en nachtzicht van 20 meter. De kijkhoeken zijn net geen 108 graden diagonaal, 92 graden horizontaal en tegen de 50 graden verticaal.

  De camera ondersteunt zowel bekabeld aansluiten (via de 100Mbit/s-netwerkpoort) als via dualband wifi (802.11.ac). Hij heeft de mogelijkheid voor lokale opslag op een sd-kaart (maximaal 256 GB), maar kan de beelden ook opslaan in de Foscam-cloud of een NVR (wat ook een NAS kan zijn).

  Hij biedt tweeweg-audio om tegen een bezoeker of pakketbezorger aan te praten en een 100dB-alarmsirene.

  Configureren

  Het configureren van de camera kan via een pc of Mac (VMS: Foscam Video Management System) of de Foscam-app. De intuïtieve mobiele app zorgt voor een eenvoudige configuratie die start met het scannen van de qr-code op de camera.

  De camera is via de Foscam-app ook te delen met andere personen. Daarvoor moeten zij dan wel een Foscam-account aanmaken en de Foscam-app installeren. Het nadeel van de app is dat je per se een account bij Foscam moet aanmaken om de app te kunnen gebruiken.

  Er zijn manieren om de camera zonder de Foscam-app te gebruiken door beelden te bekijken met andere apps op je smartphone, bijvoorbeeld OWLR. Je krijgt dan opties als push-to-talk, snapshots met watermerk of via het afsluiten van een betaald abonnement het ontvangen van motion-alerts. Foscam raadt dat uit veiligheidsoverwegingen overigens af omdat je dan onder andere portforwarding moet inschakelen.

  Via de uitgebreide VMS-software kun je beelden opslaan, opzoeken, previewen en beheren, live-beeld bekijken en je cameraen opname-instellingen beheren, zoals het ip-adres, de beeldparameters, een opnameplan en meer. Bij het inloggen dien je een account aan te maken, waarbij je kunt kiezen voor een Foscam-account of een lokaal account.

  De menu’s zijn overzichtelijk en logisch gegroepeerd. De loginformatie bevat een timestamp en beschrijft de gelogde events, zoals ‘login’, ‘logout’, ‘unknown’ maar ook detectie van mensen of dieren. De ir-leds en witte spotlighs kun je ook in een schema opnemen. Via de timestamp kun je een event opzoeken op de sd-kaart, en de opname bekijken.

  Je kunt snapshots en video-opnames veel handiger en veiliger opslaan in de Foscam-cloudopslag, op een sd-kaart of een Network Video Recorder (NVR). Dat laatste kan bijvoorbeeld een NAS zijn, waarbij je een externe applicatie zoals Surveillance Station van Synology voor je camera kunt gebruiken. Je kunt het live-beeld ook bekijken via je browser door een plug-in te installeren.

  Detectie en meldingen

  Een van de sterke punten van de Foscam V5P is de geavanceerde bewegingsdetectie. Met de mogelijkheid om aangepaste detectiezones in te stellen, kun je nauwkeurig bepalen welke delen van het beeld moeten worden bewaakt.

  Je kunt maximaal 4 detectiegebieden tekenen, die je als masker gebruikt. De gemaskeerde gebieden worden dan niet opgenomen. Dat minimaliseert valse meldingen, wat vaak een grote bron van ergernis is bij bewakingscamera’s. Daarnaast is per categorie te bepalen of daar op gedetecteerd moet worden.

  Standaard staat de detectie van personen, pakketjes, voertuigen of dieren ingeschakeld. De gevoeligheid van de detectie is instelbaar in 3 stappen en je kunt acties definiëren na een detectie: een geluidssignaal via de camera of pc, een e-mail sturen, snapshot maken, opname starten, of een pushbericht ontvangen op je smartphone. Voor persoonsdetectie en autodetectie heb je geen abonnement nodig.

  De geluidsdetectie bevat een soortgelijk menu. Via ‘Alarm linkage’ kun je een url invoeren die een actie start in combinatie met je smarthomesysteem. Op dit moment zijn vlam-, vuurwapen- en vechtdetectie nog in bèta, maar al wel te selecteren.

  De responsiviteit van het meldingssysteem is snel, wat essentieel is voor een effectieve bewaking. Bij het gebruik van de tweeweg-audio trad bij een tester een vertraging op, mogelijk door een ongerelateerd probleem in het netwerk. De overige testers meldden daar verder geen problemen mee.

  De V5P biedt uitgebreide intelligente detectie van personen, dieren, pakketten en meer.

  Opslag-opties

  Wat opslag betreft heb je meerdere opties. De camera ondersteunt microSD-kaarten tot 256 GB, wat handig is als je geen voorstander bent van clouds voor de opslag van beelden en video’s, en geen NAS in huis hebt. Maximaal 256 GB opslag is behoorlijk: na 7 dagen monitoring was er (met de standaard instellingen) zo’n 3,8 GB gebruikt voor video en snapshots.

  Foscam biedt diverse betaalde cloudabonnementen. Bij de camera wordt een gratis proefabonnement van een maand meegeleverd, waarmee je kunt bepalen of een abonnement toegevoegde waarde heeft. Afhankelijk van het gekozen abonnement worden beelden 3, 7 of 30 dagen opgeslagen. Verder is het nog mogelijk om een aangepast abonnement samen te stellen, waarmee je tot 90 dagen opslag kunt kiezen.

  Het is ook mogelijk een aparte Network Video Recorder aan te schaffen. Daarmee is het ook mogelijk je beelden makkelijk in eigen beheer te houden.

  Beeldkwaliteit

  De beeldkwaliteit van de Foscam V5P is erg goed bevallen. Met een 3K/5MP-resolutie (oftewel 3072 × 1728 pixels) levert de camera scherpe beelden met levendige kleuren, zelfs bij weinig licht.

  De nachtzichtmodus presteert ook goed, met infraroodleds die heldere beelden tot op een aanzienlijke afstand (20 meter) kunnen vastleggen. Met de spotlights wordt elk donker hoekje of verdachte situatie goed verlicht en gedetailleerd zichtbaar gemaakt.

  De groothoeklens van de camera biedt een ruim zichtveld, wat vooral handig is voor het bewaken van grote ruimtes. Natuurlijk vervormt het beeld wel iets aan de randen, maar dat is normaal bij groothoeklenzen.

  Conclusie

  De Foscam V5P bewakingscamera biedt een betrouwbare oplossing als je op zoek bent naar geavanceerde beveiligingsfuncties en een goede beeldkwaliteit. Met een eenvoudige installatie, uitstekende bewegingsdetectie en een duurzaam ontwerp is het een solide keuze.

  Er waren wat kleinigheden, maar de vele positieve eigenschappen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Het feit dat je de camera kunt integreren in het opensource smarthomesysteem Home Assistant is een grote plus, je kunt hem geheel zonder cloud gebruiken.

  Deze test is tot stand gekomen dankzij de uitgebreide reviews van onze testers Bart, Guus, Jan-Gerard en Jeroen: bedankt voor jullie inzet!

  Beoordeling testpanel

  Meer over

  Foscam

  Deel dit artikel

  Lees ook

  Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

  Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

  Afspeellijst overzetten? Spotify naar Tidal, Apple Music en weer terug!

  Wil je overstappen van Spotify naar Tidal of Apple Music, of omgekeerd? Als je van muziekstreamingdienst wilt wisselen, wil je waarschijnlijk graag je...

  3 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  nieuwsteoudste
  Laat het mij weten wanneer er
  Kwartjesvinder
  Lezer
  Kwartjesvinder

  Ik ben mogelijk geïnteresseerd in deze (of een soortgelijke) Foscam camera
  Het is me alleen een beetje onduidelijk voor welke (vormen van) bewegingsdetectie (AI? niet-AI?) je nou wel of geen abonnement nodig hebt, en hoeveel meerwaarde dat heeft. En Foscam zelf is er nou ook bepaald niet superduidelijk over.
  Iemand die me de juiste richting kan wijzen? Alvast bedankt!
  Ik heb overigens al een Synology met Surveillance-station, dus voor opslag heb ik geen abonnement nodig (en liefst heb ik natuurlijk helemaal geen abonnement).

  Noud van Kruysbergen
  Lezer
  Noud van Kruysbergen

  Synology Surveillance ondersteunt standaard een groot aantal Foscam-camera’s, zie https://www.synology.com/nl-nl/compatibility/camera?query=foscam

  Kwartjesvinder
  Lezer
  Kwartjesvinder

  Hallo Noud, Dank voor de reactie (ik had er intussen geen meer verwacht). Dat deze camera door Synology ondersteund wordt, was me wel duidelijk. Mij gaat het om wat de camera zelf kan en wat daar voor nodig is, zodat Surveillance Station dan weer op dat alarm kan reageren. Ik denk niet dat het handig is mijn Synology met die detecties op te zadelen, het is inmiddels al een oud beestje (DS212+), en staat al op de nominatie om vervangen te worden – En als Synology niet zo zuinig was geweest met en LAN-poorten met een hogere bitrate op de… Lees verder »