c’t testpanel: Foscam S41 review door de lezers van c’t magazine

Redactie
2

Inhoudsopgave

    Vier leden van het c’t testpanel hebben de Foscam S41 4MP-camera (een buiten bullet-camera met spotlight) getest en een review geschreven over de camera. In dit artikel hebben we hun bevindingen verzameld.

    De vier testers wilden wel een beveiligingscamera installeren rondom hun woning: daar komt wel de nodige planning vooraf bij kijken en uiteraard heeft iedereen zo z’n eigen bestaande set-up waar de camera mogelijk ook nog in geïntegreerd moet worden. Alle testers kregen een waterdichte metalen lasdoos bij de camera meegeleverd in een algemene review.

    c’t testpanel: Foscam S41 review door onze lezers

    Uit de doos, aan de muur

    De Foscam S41 wordt geleverd met bevestigingsmateriaal en stroomadapter. De camera heeft een stevige stalen behuizing die degelijk aanvoelt. Aan de camera zit een netwerkkabel en voedingskabel van een halve meter vastgemaakt.

    In de lasdoos die aan de testers is meegeleverd, kunnen deze kabels worden weggewerkt en worden gekoppeld aan de voedingsadapter en het bedrade netwerk als er geen gebruik wordt gemaakt van wifi. Het is ook mogelijk om de camera zonder lasdoos te installeren, maar door er wel gebruik van te maken krijg je wel een geheel dat steviger en netter is weggewerkt.

    Een sjabloon voor de schroefgaten wordt netjes meegeleverd. Het is aan te raden de camera alvast in de app of software toe te voegen voordat je hem op zijn definitieve plek hangt.

    Wanneer de camera hangt waar hij moet hangen (steek eventueel al de microSD-kaart erin!), stel je hem verder af met een inbussleutel (wordt meegeleverd) via drie assen. Het is handig de posities overdag en in de schemering/nacht uit te proberen.

    Hardwarespecificaties

    De Foscam S41 is een bullet-camera voor buiten, voorzien van een 4MP-resolutie (2K, 2560 × 1440 pixels en maximaal 25 fps) en biedt naast nachtzicht-ir-leds ook een spotlight in de vorm van twee felle witte leds.die tot 10 meter kunnen bijlichten. De kijkhoek ligt op 116 graden diagonaal, 100 graden horizontaal en 55 graden verticaal.

    De camera beidt tweeweg-audio en een 110 dB aan alarmsirene. De PIR-sensor heeft een detectiehoek tot 90 graden. De netwerkpoort is een 100 Mbit/s-versie en dualband wifi is van de IEEE802.11b/g/n/ac standaard.  Het ingebouwede microSD-kaartslot kan kaarten van maximaal 128 GB aan. Voor de stemassistent/smart-home gebruikers: de camera biedt ondersteuning voor Amazon Alexa, Google Assistant en Homey. De camera heeft een IP66-rating en doet z’n werk van -20 tot 60 graden en verbruikt maximaal 12 watt.

    Foscam S41 review: Software en bediening

    Het gebruik van de Foscam-app wordt aangeraden, door Foscam zelf maar ook door de vier leden van het c’t testpanel. Dit maakt het instellen supereenvoudig maar vereist wel het aanmaken van een Foscam-account: scan met de camera de qr-code die de Foscam-app aanmaakt en met gesproken berichten word je verder geleid.

    Wil je liever zelf wat meer instellen aan de camera, dan is de VMS-software (Windows, macOS) handig. Die software kan de installatie uitvoeren door bijvoorbeeld de UID van de camera in te voeren, of het ip-adres. Sla de UID ook ergens los op, want als de camera eenmaal hangt kom je er niet meer bij en de UID is nergens anders te vinden. Foscam biedt op zijn website overigens een losse tool om het ip-adres van je camera binnen je netwerk op te zoeken.

    Via VMS koppel je de camera aan een NTP-server en kies je de schrijfwijze voor de datum en de resolutie en framerate. De delen van het beeld die gemonitord moeten worden voor beweging (of juist genegeerd moeten worden) stel je hier ook in.

    Het is in het begin even tweaken om alles zo ingesteld te krijgen dat je niet helemaal gek wordt van de onnodige meldingen, maar ook weer niets belangrijks mist. Wel werd de app wat onoverzichtelijk gevonden, maar VMS met z’n vele opties bleef overzichtelijk. De webinterface van de camera biedt geen live-view of configuratie-opties, maar alleen een link naar Foscam-programma’s.

    Foscam S41 review: Beeldkwaliteit en detectie

    De beelden van de camera zijn zowel overdag als ’s nachts goed scherp volgens de vier leden van het c’t testpanel. Infrarood in combinatie met minimale buitenverlichting levert beeld waar je objecten en/of personen zeer goed op kunt onderscheiden. De witte leds van de spotlight zijn echter behoorlijk fel, wat misschien voor bij een voordeur toch iets te veel van het goede kan zijn. Maar voor bij de achterdeur waarbij een stukje tuin mee wordt verlicht of in een garage zodat je met eventuele volle handen van A naar B loopt is dit juist wel weer erg handig. De spotlight kan continu aan, of aanspringen bij beweging. Zo krijg je alles goed scherp en in kleur in de smiezen, tot zo’n 10 meter afstand.

    Nadat de beelddetectie aanslaat, kun je een e-mail krijgen, kan de camera een audiosignaal geven, de beelden naar een FTP-server worden doorgespeeld of (bij een betaald cloud-account bij Foscam) in de cloud worden geparkeerd of een notificatie krijgen in de app. Een melding ontvangen bij geluidsdetectie is ook een optie.

    Via het Elite-cloudabonnement kun je met gebruik van AI onderscheid maken tussen personen, dieren, auto’s of pakketten aan je deur. De betaalde dienst is wat prijzig, maar er zijn wel regelmatig promoties. De herkenning van personen via de betaalde clouddienst werkte an sich goed, alleen bij kinderen en personen die van achter de camera ineens heel dicht in beeld staan gaat het soms mis. De herkenning van personen werkte het beste op zo’n 4 of 5 meter vanaf de camera. De PIR-sensor kan ook beweging detecteren, waarbij je kans loopt op false triggers door bewegende takken in het beeld. De gevoeligheid van de sensor is echter instelbaar.

    De geluidssensor detecteert auto’s die voorbij rijden, blaffende honden en een stevige wind. De microfoon werd echter meer als handigheidje gezien voor als je de camera als intercom wilt gebruiken dankzij de tweeweg-audio. We doen ook de aanname dat inbrekers liever zo stilletjes mogelijk aan het werk slaan.

    Zoals eerder vermeld is een deel van je camerabeeld ook in te stellen als ‘negeerzone’ (privacymasker) zodat je niet overmatig veel (onnodige) meldingen krijgt.

    Foscam S41 review: Opslag

    Bij de Foscam S41 krijg je 30 dagen gratis opslag in de cloud met pushnotificaties. Met een promotie kost dit 35 euro voor een jaar waarbij je 7 dagen aan opslag krijgt.

    Je beelden opslaan op de microSD-kaart is ook een optie: via de app of de VMS-software lees je de opgeslagen beelden uit. Als je de beelden liever lokaal houdt, kan dat ook.

    Dankzij ONVIF-ondersteuning is de camera makkelijk te integreren in allerlei grote en kleine camerasystemen of een NVR of NAS (bijvoorbeeld Synology Security Station). Je kunt ook via een FTP-server je beelden opslaan, en dan heb je net als bij gebruik van een NAS of NVR ook meteen meer dan een limiet van 7 dagen.

    Conclusie Foscam S41 review

    De camera voelt kwalitatief goed aan en instellen was zo voor elkaar. De beeldkwaliteit zowel overdag als bij weinig tot geen buitenlicht was zeer goed en de ledspots zijn vooral erg handig voor op bewegingsdetectie bijlichten. De koppeling met Synology Surveillance Station werd als voordeel gezien, net als het zelf kunnen bewaren van je beelden op een FTP-server. Er is geen geforceerde stap richting de betaalde cloud. Sommige functies zitten wel achter een betaald abonnement verstopt, maar voor normaal gebruik van de camera vormt dit geen hindernis.

    De app is niet altijd even handig en je bent wat aan het zoeken naar de instellingen. Via de VMS-software heb je veel instellingen overzichtelijk voor je neus. Voor de prijs biedt de camera goede beeldkwaliteit en ruime hoeveelheid aan opties. Er is nog wel de wens voor een webinterface met meer mogelijkheden zodat je geen app (met verplicht account) of losse software meer nodig hebt.

    Wij willen weer graag de vier leden van het c’t testpanel bedanken voor hun bereidheid de camera flink aan de tand te voelen.

    Deel dit artikel

    Lees ook

    Besparen op internet en tv? Zo kun je maandelijks flinks besparen

    In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

    Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen

    Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...

    2 Praat mee
    avatar
      Abonneer  
    nieuwsteoudste
    Laat het mij weten wanneer er
    theo
    Lezer
    theo

    er staaat niets over het gebruik van externe software, zoals contacam, op de computer

    laptopleon
    Lezer
    laptopleon

    De term Matter valt niet in de bespreking. Je wil niet voor elk apparaat weer een aparte app en dan maar hopen dat die up to date gehouden wordt, zodat je camera’s en andere hardware bruikbaar blijft. Zelfde met cloud-opslag: Je wil niet voor elk apparaat een abonnementje op weer een andere cloud-dienst. Kan deze camera via overkoepelende standaard Matter bediend worden en gebruikt worden via bestaande cloud-opslag zoals iCloud? Want anders wacht ik liever op een camera die dat wel kan.