Facebook storing in BGPlay van Ripe labs: de visualisatie

Redactie
0

Na de Facebook storing die op 4 oktober 2021 plaatsvond, zagen ze bij Ripe labs dat er naar BGPlay gekeken werd om een beter beeld te krijgen van wat er aan de hand was. Hier is een korte beschrijving van wat de RIPEstat-visualisatie ons kan laten zien over de gebeurtenis in kwestie.

Facebook storing BGPlay RIPE

Facebook storing BGPlay RIPEstat visualisatie

Facebook ging om 15:42 (UTC) plat. De storing duurde enkele uren en de eerste tekenen van herstel waren rond 21:00 uur te zien, waarna het nog ongeveer een half uur duurde voordat de situatie weer bijna stabiel begon te worden. Dit is hier te zien in BGPlay.

BGPlay toont een hele set AS paden zoals gezien in BGP tussen een selecte set van RIS peers (blauwe knooppunten in het diagram) en een doelprefix (in dit geval, 129.134.30.0/24 afkomstig van AS32934 – het rode knooppunt in het midden). Elk van de lijnen is een specifieke link in één of meer van de getoonde paden terwijl ze door het ene AS naar het andere gaan.

Het geeft een duidelijk beeld geeft van hoe paden veranderen in de tijd. Zoals in de visualisatie te zien is, gaat alles van vrij normaal net voor 15:42, met veel links te zien tussen het rode knooppunt dat AS32934 voorstelt en de andere AS-en.

Facebook storing weergave

Gedurende de volgende tien minuten zien we veel activiteit tot uiteindelijk, om 15:53:47 (UTC), alle links verdwenen zijn. Op dat moment had het internet geen routes meer naar het prefix 129.134.30.0/24, een prefix dat een belangrijk stuk van het Facebook-netwerk bevat (meer specifiek, de gezaghebbende DNS-naamserver – a.ns.facebook.com – voor het domein facebook.com).

Herstel van de verbindingen

Wat de oorzaak van de storing ook was, het duurde nog enkele uren voordat alles zich begon te herstellen. En zelfs dan, zoals we ook zien in BGPlay, waren er nog een paar hobbels op de weg. Let op de hik hier rond 21:11 voordat de zaken rond 21:30 eindelijk weer stabiel zijn.


Dit is een verkorte bewerking van het artikel van Alun Davies van RIPE labs – Facebook Down and Out in BGPlay

Deel dit artikel

Lees ook

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

Raspberry Pi alternatieven: dit zijn vijf goede opties om te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare ...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er