Een notebook kiezen: top laptops voor 2018

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Smartphones en tablets zijn overal, maar pc-verkopen zijn in 2018 voor het eerst in jaren weer toegenomen. Dat is deels te danken aan Windows 10, maar ook aan nieuwere en krachtiger laptops. Voor veel mensen blijft een laptop toch het ideale apparaat: een groot scherm, fatsoenlijk toetsenbord en krachtige prestaties, maar dan wel in een vorm die je overal mee naartoe kunt nemen.

Natuurlijk is een laptop wat duurder dan een even krachtige desktop-pc, maar als dat geen belemmering is zijn er eindeloos veel goede laptops om uit te kiezen. Zeker als je dieper in de buidel tast zijn er mooie staaltjes techniek te koop. Hieronder volgen suggesties voor enkele van de top laptops van 2018.

Ultra-portable

Microsoft Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6

De Surface Pro 6 is zogenaamd een tablet met Windows 10, maar is eigenlijk pas compleet met de optionele toetsenbordcover (circa 150 euro). Schaf je die erbij aan, dan krijg je een van de lichtste (1,1 kg inclusief cover) en meest draagbare Windows-notebooks. Het prachtige scherm (2734 × 1824 pixels) werkt dankzij de 3:2 verhouding erg prettig voor bijvoorbeeld Office-toepassingen of internetten.

Microsoft biedt configuraties met de nieuwe quadcore Core i5-8250U en Core i7-8650U, waardoor de prestaties hoger liggen dan bij oudere modellen. De i5-versie is passief gekoeld (en stil), terwijl de i7 een ventilator heeft en ook veel langer de turbo-snelheid volhoudt. Het prestatieverschil tussen de modellen is daardoor groter dan bij andere laptops.

Het verlichte toetsenbord tikt fijn en de accuduur is uitstekend. Tegen meerprijs is een pen met 4096 drukniveaus verkrijgbaar (Surface Pen, circa 110 euro). De aansluitingen zijn beperkt, je krijgt een enkele USB 3.0-poort, geen USB-C. De Pro 6 is helaas nog moeilijk verkrijgbaar, op zijn website biedt Microsoft de veel tragere Surface Pro 5 dualcores aan.

Pluspunten

  • lange accuduur
  • geweldig beeldscherm

Minpunten

  • toetsenbordcover niet inbegrepen

Bekijk deze laptop

Allround power

Asus ZenBook Pro UX580GE

Asus ZenBook Pro UX580GE

De ZenBook Pro is een echte krachtpatser en uitgerust met een intel Core-i type ‘H’ of ‘HK’ processor.  Die verbruiken meer energie maar leveren ook erg krachtige prestaties. De uitvoering met een Intel Core i7-8750H (model 580GE-BN010T) heeft bijvoorbeeld een hexacore-processor met een kloksnelheid van 2,2 GHz en een turbosnelheid van 4,1 GHz. In combinatie met 16 GB werkgeheugen en een snelle 512GB-ssd zorgt dat voor uitstekende prestaties, ook bij multitasken.

Dit model is ook nog eens voorzien van een Nvidia GeForce GTX 1050 Ti, die games en toepassingen versnelt op het 15-inch full-hd-scherm. Uniek is verder het ScreenPad: een 5,5-inch full-hd-scherm onder het touchpad. Dat biedt handige shortcuts of knoppen in programma’s en kan zelfs als tweede scherm worden gebruikt.

De ZenBook Pro is rijkelijk voorzien van aansluitingen en extra’s: 4 x USB 3.1 Gen 2 (waarvan 2 als USB-C), HDMI 1.4, bluetooth 5.0, vingerafdrukscanner en geheugenkaartlezer (microSD). Gezien de prestaties vallen de afmetingen en het gewicht (minder dan 1,9 kg) heel erg mee. Wil je toch een kleiner model dan is de 14-inch ZenBook Pro UX 480 een optie.

Pluspunten

  • zeer krachtige prestaties
  • veel aansluitingen

Minpunten

  • relatief korte accuduur

Bekijk deze laptop

Gaming laptop

MSI GS65 Stealth Thin

MSI GS65 Stealth Thin

De processor is deze laptop is dezelfde als in de ZenBook Pro, maar voor gamen is de grafische kaart extra belangrijk: met de Nvidia GeForce GTX 1060 met 6 GB videogeheugen in deze laptop kun je gamen met maximale details op het full-hd-scherm. Dat scherm biedt bovendien een hoge refreshrate tot 144 Hz, waardoor je in snelle shooters een vloeiender beeld krijgt.

Verder is de GS65 Stealth Thin voor een game-laptop vrij licht en dun en oogt hij redelijk subtiel. Er is ook een model met een GTX 1070. Maar daar heb je bij full hd weinig voordeel van, alleen als je gaat gamen op een extern scherm met hogere resolutie dan full hd (en dan moet je al snel naar een GTX 1080).

Met 32 GB werkgeheugen en een 512GB-ssd kan de Stealth ook andere toepassingen dan gamen prima aan. De game-uitrusting gaat wel gepaard met een vrij korte accuduur en een fikse prijs.

Pluspunten

  • goed scherm en grafische kaart voor games

Minpunten

  • korte accuduur
  • prijzig

Bekijk deze laptop

Alternatieven

Er zijn nog veel meer fraaie topmodellen laptops. Zo is een 17inch-model een optie als mobiliteit minder belangrijk is. Wil je juist een erg licht model maar wel een vast toetsenbord, dan kun je kijken naar ultraportables zoals de ZenBook S (1 kg) of Lenovo ThinkPad X1 Carbon (1,1 kg).

Hoef je geen Windows op je laptop, dan zijn ook apparaten als de nieuwe MacBook Pro (macOS) of zelfs Googles Pixelbook (Chrome OS) toppers in hun soort. Het aanbod aan topmodellen met Linux voorgeïnstalleerd is nog altijd erg dun gezaaid.

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Vijf goede Raspberry Pi alternatieven om zeker te overwegen

De constante populariteit van de Raspberry Pi heeft geleid tot een groeiende vraag naar alternatieven die meer prestaties bieden tegen een betaalbare ...

Windows 11 overzicht: installatie, versies, problemen en meer

Windows 11 is de opvolger van Microsofts Windows 10 besturingssysteem. Je vindt hier alle informatie en antwoorden over deze Windows-versie.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er