Bijzondere laptops in 2020

Redactie
0

Er zijn gigantisch veel laptops om uit te kiezen en in 2020 zijn er weer duizenden nieuwe modellen en uitvoeringen bij gekomen. Zoek je een laptop die anders is dan al die andere, dan volgt hier een lijst van bijzondere laptops in 2020.

De laptops in deze lijst hebben allemaal iets wat ze bijzonder maakt en zijn niet echt onderling vergelijkbaar. Daarom staan ze hieronder in willekeurige volgorde. Kijk vooral welke bijzondere eigenschap(pen) ervoor kunnen zorgen dat een laptop op jouw lijstje komt.

Chromebook Flip C436

Chromebook Flip C436

Deze Chromebook Flip C436 van Asus is zoals de naam al aangeeft een Chromebook: een laptop waarop Chrome OS draait. Zo’n Chromebook kun je tegenwoordig net als een macOS- of Windows-laptop voor werken, gamen of andere dingen gebruiken. Dat is bijzonder, want aanvankelijk konden Chromebooks alleen web-apps draaien.

Wat de Flip C436 een bijzondere Chromebook maakt, is de krachtige hardware: er zijn uitvoeringen met maximaal een Core i7, 8 GB RAM en een 256GB-ssd. Dat is voor Chrome OS erg veel en zorgt dat je tevens de Linux-ondersteuning van Chrome OS goed kunt benutten. De bijbehorende prijs is ook bijzonder voor een Chromebook, meestal zijn die minder krachtig en goedkoper.

Bekijk deze laptop

Nitropad X230

Nitropad X230

De NitroPad X230 van Nitrokey doet denken aan een ThinkPad X230. Nitrokey maakt de NitroPad namelijk niet zelf, maar koopt gebruikte ThinkPads op om ze aan te passen. Misschien vraag je je af waarom dit ‘tweedehands’ model in deze lijst van bijzondere laptops staat. Dat is niet vanwege de (zelf te configureren) hardware.

Bijzonder aan de NitroPad is de manier waarop die is aangepast en beveiligd. Zo start de laptop met het opensource Coreboot in plaats van het oorspronkelijke BIOS. Dit wordt gevolgd door Heads, een kleine Linux die een veilig en betrouwbaar opstartproces moet garanderen, waarna Ubuntu 18.04 LTS (Long Term Support) start. Uiteraard is de opstartschijf versleuteld en bovendien kun je de laptop niet gebruiken zonder de meegeleverde Nitrokey Pro 2: een usb-stick die  – onder andere – als een OpenPGP-smartcard werkt.

Bekijk deze laptop

MacBook Pro (2020)

MacBook Pro (2020)

Het grootste verschil tussen Windows- en macOS-laptops is tegenwoordig de software. Qua hardware zit er weinig verschil tussen premium Windows-laptops en die van Apple. Of beter gezegd: er zát weinig verschil tussen. Want de nieuwe MacBook Pro (en Air) modellen van Apple hebben iets wat ze toch bijzonder maakt.

In de nieuwe modellen zit de eerste laptop-processor die Apple zelf ontworpen heeft, de M1 processor. Bijzonder is dat dit geen zogeheten x86-processor is zoals die van AMD en Intel. Het is een ARM-processor, qua architectuur vergelijkbaar met die in smartphones en tablets. Hij is daardoor zuinig, terwijl de M1 indrukwekkende prestaties biedt die goed zijn voor een laptop.

Bekijk deze laptop

RoG Zephyrus Duo

RoG Zephyrus Duo

De RoG Zephyrus Duo 15 (GX550) van Asus heeft als game-laptop krachtige hardware aan boord: een Core i9-10980HK met acht kernen en turbo­snelheden van meer dan 5 GHz en een GeForce RTX 2080 Super grafische chip. Ook de andere hardware past in dat plaatje. Maar wat deze laptop echt bijzonder maakt is het tweede scherm en de constructie daarvan.

Tussen het 15,6inch-hoofdscherm en het toetsenbord zit een tweede scherm met een grootte van 14 inch (diagonaal) en een resolutie van 3,840 × 1,100 pixels. Dat scherm kantelt bovendien naar je toe als je de laptop openklapt. Zo is de inhoud beter zichtbaar terwijl je lekker achterover leunt met een controller in je handen en kan de krachtige hardware beter gekoeld worden.

Bekijk deze laptop

Surface Laptop 3

Surface Laptop 3

Bij de derde generatie Surface Laptop is er nu ook eindelijk een 15- inch versie beschikbaar. Dat formaat is niet bijzonder en de wél bijzondere Alcantarabekleding op de polssteun is bij het 2020-model juist verdwenen. Wat Microsofts Surface Laptop 3 bijzonder maakt is dat de fabrikant na een experiment met de eigen SQ1-processor nu voor het eerst kiest voor AMD.

Het zijn bovendien speciale typen processor, de Ryzen 5 3580 U en Ryzen 7 3780 U, die je niet in andere laptops tegenkomt. Daarnaast is het 3:2-beeldscherm vrij uniek, zeker nu Huawei door de handelsoorlog tussen China en de VS hier geen nieuwe MateBooks meer uitbrengt. De CPU-keuze van Microsoft laat nog eens zien dat AMD nu eindelijk bij premium laptops voet aan de grond krijgt.

Bekijk deze laptop

ExpertBook B9400

ExpertBook B9400

De Asus ExpertBook B9400 is niet bijzonder vanwege de krachtige hardware, de Intel-processor van de 11e generatie, de nabijheidssensor en infrarood-webcam en andere extra’s. Er zijn misschien weinig laptops die al die zaken aan boord hebben, maar wat hem écht bijzonder maakt voel je als hem oppakt.

Ondanks de krachtige hardware weegt deze 14-inch laptop namelijk maar 880 gram. Ter vergelijking: een 12,3-inch Surface Pro 7 met keyboard cover weegt 1,09 kg, een 12,9-inch iPad Pro met Magic Keyboard zelfs 1,35 kg.

Bekijk deze laptop

ThinkBook Plus

ThinkBook Plus

Deze laptop werd al op de CES 2020 in januari (nog voor de Corona-pandemie) aangekondigd, maar het duurde even voor hij hier ook echt te koop was. Het bijzondere aan de ThinkBook Plus zie je niet als de laptop in de normale werkstand voor je staat, want het zit dan aan de achterkant.

Deze laptop van Lenovo heeft op het deksel, namelijk nóg een scherm. Dat is een erg energiezuinig 10,8-inch full-hd monochroom E-ink scherm. Het is het enige echt bijzondere aan de laptop, maar biedt unieke voordelen bij het lezen van e-books en andere elektronische documenten. Voor video’s of kleurenweergave is het tweede scherm niet geschikt.

Bekijk deze laptop

Meer bijzondere laptops

Er zijn natuurlijk nog meer bijzondere laptops aangekondigd in 2020. Maar de laptops hierboven zijn ook daadwerkelijk in 2020 verschenen en (goed) verkrijgbaar in fysieke winkels en/of webshops. We zijn benieuwd waar fabrikanten in 2021 mee op de proppen komen.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Lees uitgebreide achtergrondinfo op je gemak in c't 05/2024

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er