iPhone XR heeft high-end ambities

Noud van Kruysbergen
0

Sinds de iPhone X zijn prijzen van meer dan 1000 euro voor een smartphone van Apple geen verrassing meer. Maar voor veel mensen is die prijs wel een psychologische pijngrens. Gelukkig is daar de iPhone XR voor.

Hannes A. Czerulla

Aan de buitenkant komt de iPhone XR zwaar overeen met de modellen XS en XS Max. Een waterdichte glazen behuizing, geen home-knop meer aan de voorkant, maar het scherm neemt bijna het hele front in beslag. Bijna? Ja, bovenaan zit nog de veel besproken ‘notch’ waar de frontcamera, de luidsprekers en de sensoren zijn ondergebracht. De displayrand is met zijn 4 millimeter net wat breder dan bij de iPhone XS. De XR ziet er in het algemeen wel wat plomper uit dan de XS.

iPhone XR met Liquid Retine HD Display

Het display is geen OLED, zoals bij de iPhone XS-modellen, maar een LCD. Omdat daarbij niet ieder beeldpunt zelf licht geeft, maar van achteren belicht heeft, kan zwart niet zo donker weergegeven worden als bij OLED’s. Bovendien zijn de kleuren in het algemeen niet zo krachtig.

Bij de iPhone XS is dat echter maar een klein nadeel, want het is een van de beste smartphone-lcd’s, Hij doet weinig onder voor een OLED. Het zwart is voor een IPS-panel verrassend verzadigd. Het contrast van 2452:1 wordt alleen overtroffen door OLED-schermen. Door de ondersteuning van de DCI-P3-kleurenruimte hoort hij bij de wide-color-gamut-LCD’s. De apps moeten we speciaal op die kleurruimte afgestemd zijn. Dat geldt op dit moment alleen nog voor de Foto-app, dus moet je het de meeste tijd doen met een – exacte – weergave in sRGB.

De pixeldichtheid van de iPhone XR is met 326 dpi wat lager dan bij deXS en XS Max (458 dpi), maar in de praktijk merk je daar weinig van. Zoals bij LCD’s gebruikelijk worden per pixels immers drie RGB-subpixels gebruikt. Daardoor zijn fijne lijnen en randen wat scherper dan bij OLED-displays met een pentile-matrix en minder subpixels. De LCD haalt met zijn helderheid van 640 cd/m2 niet de helderheid van een OLED, maar is in bijna iedere situatie goed af te lezen.

De XR heeft performance genoeg

In de iPhone XR zit ook een 7nm A12 Bionic-SoC. Voor de cpu en de grafische chip hoef je je wat rekenkracht betreft dan ook geen zorgen te maken. Daar heeft hij genoeg van in voorraad. In de XR zit wel maar 3 GB aan RAM in plaats van de 4 van een XS, maar van dat verschil merk je in de praktijk weinig.

De accu is met 2942 mAh wat kleiner dan die van de iPhone XS, maar dat verkort de accuduur nauwelijks. Een lading is meestal genoeg voor anderhalf tot twee dagen. Om dat het OLED-scherm van de XS bij helder beeld meer stroom nodig heeft dan een LCD, doet de XR het in sommige situaties zelfs langer – bijvoorbeeld bij het internetten via wifi. Bij het kijken naar video’s en gamen hebben de duurdere modellen weer een voorsprong.

De propriëtaire Lightning-aansluiting dient voor het opladen. De voeding van 5 watt is net zo zwak als voorheen, zodat het opladen nog steeds lang duurt. Een adapter voor een koptelefoon zit er niet bij, die moet je voor 10 euro kopen.

Foto’s maken met de iPhone XR

De camera aan de achterkant van de iPhone XR komt overeen met het groothoekmodel van de XS met 12 megapixels en optische beeldstabilisator. De foto’s worden in het algemeen wat lichter gemaakt, maar het ontbreekt soms aan contrast en structuur. De kwaliteit is van hoog niveau, met de meeste foto’s kun je wel wat. De beste smartphone-concurrenten als de Google Pixel 3 doen het echter beter. Een tweede telecamera is niet ingebouwd.

Het maken van een video gaat beter dan met welke andere willekeurige smartphone dan ook. Hij kan 4K opnemen met 60 fps, waarbij de beeldstabilisatie de meeste ongewenste handbewegingen wel op kan vangen.

Conclusie

Als je echt een high-end uitrusting wilt hebben, moet je toch echt meer dan 1000 euro uitgeven voor een iPhone XS. Maar de beperkingen van de XR zullen voor de meeste mensen geen pijnpunt zijn. Alleen als je ontzettend veel waarde aan de weergave stelt en vaak een telelens wilt gebruiken, kom je bij de XR wat tekort. Anders heb je aan de iPhone XR een compleet en goed uitgerust apparaat. De technische sprong van iPhone 8 of ouder is duidelijk te merken.

Uitrusting
BesturingssysteemiOS 12
Processor / kernenApple A12 Bionic / 2 x Vortex 2,50 GHz
RAM3 GB
Opslagruimte64 / 128 / 256 GB
Wifi802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth / NFC / Localisatie5.0 / alleen Apple Pay / GPS, Glonass, Galileo
Vingerafdruksensor
Mobiele dataverbinding (1)LTE Cat. 12 (600 Mbit/s Down, 150 Mbit/s Up), HSPA
Accu / uitwisselbaar / draadloos oplaadbaar2942 mAh / – / v
Usb-aansluiting / snellaadtechniekLightning / –
Afmetingen (H x B x D) / gewicht15,1 cm x 7,6 cm x 1 cm / 193 g
BeschermingIP67
Kleurenrood, geel, wit, koraal, zwart, blauw
Cameratests
Hoofdcamerea-resolutie foto’s / video12 megapixel (4032 x 3024) / 4K (3840 x 2160) bij 60 fps
Maximaal diafragma / optische beeldstabilisatie1,8 / v
Frontcamera-resolutie foto’s / video7 megapixel (3088 x 2320) / Full HD (1920 x 1080) bij 60 fps
Display-metingen
Techniek / diagonaal (afmetingen)OLED / 6,1 inch (17 cm x 6,5 cm)
Resolutie / beeldverhouding1792 x 828 Pixel (326 dpi) / 16:7,4
Helderheidsregelbereik1…640 cd/m2
Contrast / kleurruimte> 2452:1 / DCI-P3/sRGB
Prijs 64 / 128 / 256 GB€ 859 / € 919 / € 1029
Accuduur
Video / 3D-games/ wifi-surfing / videostreaming (200 cd/m2) [u]11,1 / 7,8 / 14,8 / 11,2
(1) volgens fabrikantv aanwezig        – niet aanwezig

 

Meer smartphonetests staan in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE review: stil én goede prestaties

In deze review werpen we een blik op de Sapphire Pulse Radeon RX 7900 GRE. Deze videokaart overtreft de RX 7800 XT in snelheid, en dit model van Sapph...

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er