Woord zoeken in bestanden in Windows – snel op inhoud zoeken

Marco den Teuling
0

Leer hoe je een bestand met een bepaald woord zoeken kunt in Windows, waarom dat soms niet lukt en hoe je meer resultaten vindt. Zo vind je die ene rekening of dat contract snel terug.

Bij zoeken op inhoud van bestanden gebruikt Windows een index die het systeem vooraf heeft aangemaakt en die continu wordt bijgewerkt. Dat werkt alleen voor bestanden die tekst bevatten. Een woord zoeken in de index gaat relatief snel, maar het onderhouden ervan kost computertijd en opslagruimte.

Je kunt in plaats van op inhoud ook op de naam van een bestand of naar bestandskenmerken zoeken.

Woord zoeken in bestand

Zo kun je een bestand met een bepaald woord zoeken, in het voorbeeld zoeken we een lijst waarin het woord ‘moederbord’  voorkomt maar weten we niet meer zeker of het een Word-document of ander type bestand is.

1. Druk op de toetsencombinatie Windows + E of open Windows Verkenner op een andere manier (bijvoorbeeld via de knop op de taakbalk)`.

2. Klik in het zoekvak rechtsboven en typ het gezochte woord. Windows toont tijdens het typen al resultaten uit de index. Je kunt zo’n resultaat met de muis aanwijzen voor meer informatie.

woord zoeken Windows bestand

3. Klik op het gewenste bestand uit de lijst om het te openen. Of klik erop met de rechtermuisknop en kies ‘Bestandslocatie openen’ om naar de locatie van het bestand te gaan.

bestand met woord locatie zoeken Windows

Als het bestand niet in de lijst verschijnt kun je proberen de zoekinstellingen aan te passen.

Instellingen voor zoeken

Klik in het zoekvak op de taakbalk of druk op de Windows-toets en typ ‘zoeken’ om ‘Instellingen voor Windows Zoeken’ bij de resultaten te zien. Klik daarop.

In het venster dat opent zie je onder ‘ Zoeken in Windows’ hoeveel bestanden zijn geïndexeerd en hoeveel er nog verwerkt moeten worden. Wijzigen de optie ‘Klassiek’ in ‘Uitgebreid’ om je hele pc te laten doorzoeken. Mappen die je buiten de index wilt houden kun je eventueel toevoegen via het plusteken bij ‘ Een uitgesloten map toevoegen’.

zoeken in Windows opties

Na aanpassen van zoekopties kan het een tijd duren voordat de index is bijgewerkt. Laat je computer aan staan en raak toetsenbord of muis niet aan om dit zo snel mogelijk te laten gebeuren.

 


Ontvang handige tips voor Windows en meer!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Inhoud laten doorzoeken

Windows doorzoekt soms niet de inhoud van een bestandstype, al kan het dat wel. Dit kun je voor een bestandstype als volgt controleren:

  1. Blader bij Zoeken in Windows (zie hierboven) verder naar beneden en klik op de koppeling ‘ Geavanceerde instellingen zoekindexeerfunctie’.
  2. Klik in het volgende venster op ‘ Geavanceerd’ en ga in Geavanceerde opties naar het tabblad Bestandstypen.
  3. Blader in de lijst naar het gezochte bestandstype. Als ernaast ‘ Filter voor bestandseigenschappen’ staat, kan de inhoud niet doorzocht worden en kun je alle vensters sluiten.
  4. In andere gevallen is onder de lijst hopelijk de optie beschikbaar ‘Eigenschappen en inhoud van het bestand indexeren’. Selecteer die optie om ook in dergelijke bestanden woorden zoeken te kunnen gebruiken. Sluit alle vensters.

indexeren iFilter bestandstype inhoud

Het kan een tijd duren voordat de index is bijgewerkt, zeker als er veel bestanden zijn van het type waarvoor je de instelling hebt aangepast.

Meer tips

Soms gaat er bij installeren van een programma iets mis met de zoekfilters (zogeheten IFilters). Opnieuw installeren van het programma kan dit verhelpen. Soms kun je ook los een geschikt filter installeren, zoals het filter van Adobe voor pdf-bestanden op 64-bit Windows.

De zoekfunctie van Windows kent soms wat kuren, maar kan helpen om snel een bestand te zoeken dat een bepaald woord bevat. Als je problemen hebt met het indexeren of dieper in de werking ervan wilt kijken, kun je de Microsoft-tool Indexer Diagnostics proberen (Engelstalig).

(Informatie afkomstig uit het artikel van Hajo Schulz en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 9/2020, p. 42)

Uitgebreide achtergrondinfo, tips en reviews lees je op je gemak in c't 07/2024

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Met een Raspberry Pi wifi bewaken door gebruik te maken van Nzyme

Iedereen kan computers en andere apparaten in je wifi aanvallen, vaak zonder dat je iets doorhebt. Met deze workshop kun je je wifi bewaken.

Google Gemini gebruiken: dit kun je allemaal met de chatbot van Google

Eerst kon je alleen ChatGPT gebruiken, maar nu is het ook mogelijk om Gemini van Google te gebruiken. Beide chatbots die gebaseerd zijn op AI kunnen w...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er