Windows tools voor toetsenbord en muis

Noud van Kruysbergen
0

Windows is op sommige punten omslachtiger te bedienen dan eigenlijk nodig is. Daar heeft Windows 10 weinig aan veranderd. We laten een aantal tools zien die het gebruiks­gemak aanzienlijk verhogen. We kijken hier naar tools die de omgang met toetsenbord en muis makkelijker maken of extra mogelijkheden bieden.

Waarom zou je iets installeren wat je niet per se nodig hebt? Nou, omdat het gewoon praktisch is! Met Windows 10 is er op het gebied van gebruiksgemak wel het een en ander veranderd. Bij eerdere versies was daar vaak nog extra software voor nodig – bijvoorbeeld voor de ondersteuning van virtuele desktops en de mogelijkheid met het muiswieltje ook in inactieve vensters te scrollen. Maar net als voorheen vergen verschillende dagelijkse functies standaard nog onnodig vaak klikken met de muis, terwijl sommige gewenste opties door Microsoft nog steeds niet ingebouwd zijn.

Meer handige Windows-tools vind je in c't jan-feb/2019

Toetsenbord en muis

In dit artikel noemen we dan ook een aantal tools die het gebruiksgemak meteen kunnen verhogen. Die wil je in de praktijk na korte tijd waarschijnlijk al niet meer missen. De programma’s hebben gemeenschappelijk dat ze in de loop der tijd al bewezen hebben dat ze gewoon handig zijn – vandaar dat we ze hier adviseren.

Volume regelen via muiswiel

Als het alleen gaat om het regelen van het volume met het muiswieltje, dan hoef je niet meteen 7+ Taskbar Tweaker te installeren. Dat is ook makkelijk te doen met een Duitstalig programma dat LautLeise (download) heet. Dat heeft geen set-uproutine, dus als je dat altijd tot je beschikking wilt hebben, kun je het simpelweg naar de Opstarten-map in ‘Menu Start\Programma’s’ kopiëren. Druk op de toetsencombinatie Windows+R, typ daar shell:startup in en bevestig dat met Enter. Sleep het exe-bestand dan naar de Opstarten-map – Dan wordt de tool bij het booten van de computer mee opgestart.

Het gebruik is net zo simpel als het installeren: om het volume te regelen, hou je de rechter muisknop ingedrukt en beweeg je het muiswieltje. Een klik op de middelste muisknop, meestal geïntegreerd in het wieltje, dempt de luidsprekers helemaal.

Onbedoelde hoofdletters voorkomen

De CapsLock-toets is voor veel mensen vaak een bron van irritatie. Soms druk je daar onbedoeld op, bijvoorbeeld als je op Shift wilt drukken, en dan ziet je tekst er opeens heel anders uit. Dan moet je de woorden met hoofdletters weer verwijderen of laten vervangen door kleine letters en de functie weer uitschakelen. Met een ingreep in het register kun je die toets uitschakelen of hem een andere functie geven. Omdat dat even wat gedoe is – je moet de codes van de toetsenbordlay-out uitzoeken en omzetten in een cryptische hexadecimale tekenreeks – bestaat daar het programma CapsLock Goodbye voor (download).

Windows tools toetsenbord hoofdletters CapsLock Goodbye

Dat hoeft niet geïnstalleerd te worden, maar na het gebruik moet je de computer wel even herstarten om de aangepaste toetsenbordlay-out te kunnen gebruiken. Het verandert indien gewenst bovendien ook de functie van de Insert-toets en de ScrollLock-toets. Als je Windows 10 gebruikt, worden de aangepaste toetsen­functies bij de halfjaarlijkse functie-­updates – bijvoorbeeld van versie 1803 naar 1809 – weer op de standaardfunctie gezet. Als dat gebeurt, kun je het programma gewoon nog een keer uitvoeren.

Toetsenbord aanpassen

Een duidelijk omvangrijker programma voor het veranderen van de toetsenbordindeling is SharpKeys. Anders dan CapsLock Goodbye moet het wel geïnstalleerd worden. Je kunt willekeurige toetsen in Windows deactiveren of een nieuwe functie geven – bijvoorbeeld F11 en F12 voor het regelen van het volume, de CapsLock-toets voor het dempen van het geluid en dat soort dingen. Het kan ook handig zijn als er op een oeroud toetsenbord nog geen Windows-knop zit of om de functie van een belangrijke maar kapotte toets op een notebook terug te krijgen.

Om bijvoorbeeld met F12 het volume hoger te kunnen zetten, klik je bij SharpKeys eerst op ‘Add’. Selecteer in de linker toetsenlijst (‘Map this key’) de toets F12. Je kunt ook onderaan de lijst eenvoudig op ‘Type Key’ klikken en daarna op de knop F12 op het toetsenbord drukken. Bij de rechter toetsenlijst (‘To this key’) selecteer je het item ‘Media: Volume Up’. Bevestig dat alles met OK.

Voeg indien gewenst nog meer veranderingen door. Als je dat gedaan hebt, klik je op ‘Write to Registry’ en herstart je de pc – daarna is de aangepaste toetsenbord­lay-out actief.
Het programma gebruikt hetzelfde mechanisme als CapsLock Goodbye, daarom kunnen ook hier de wijzigingen na een functie-update van Windows verloren gaan. Daarom heeft SharpKeys een functie waarmee je de aanpassingen in een klein back-upbestand kunt opslaan, om dat later weer makkelijk toe te kunnen passen als dat nodig is.

Gebruik je zelf een handig tooltje dat iedereen dat zou moeten kennen, laat het ons dan weten!

(Jan Schüßler, c’t magazine)

Lees uitgebreide achtergrondartikelen en meer in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

Bestand verwijderen lukt niet? Zo wis je vergrendelde bestanden en mappen!

Windows wil soms niet een bepaald bestand verwijderen of weigert een map te wissen. Met de juiste aanpak lukt het toch. Lees meer over de tools, mogel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er