Webradio via je router

Noud van Kruysbergen
0

Om radio via internet te luisteren heb je een audiospeler nodig waarmee je zo’n stream kunt beluisteren. Maar dat kan ook makkelijker: een Fritzbox kan zo’n stream bijvoorbeeld via UPnP beschikbaar stellen.

Als je naar 3FM of een andere radiozender wilt luisteren, kun je dat doen met een audiospeler die zo’n webradio-stream ondersteunt. Voor 3FM kun je dat bijvoorbeeld met de Icecast-stream http://icecast.omroep.nl/3fm-bb-mp3 doen. Op ieder apparaat in je netwerk waar je naar die zender wilt luisteren moet je diezelfde stream toevoegen.

Dat kan ook makkelijker, bijvoorbeeld met de media-server van een Fritzbox-router. Als je daar in de webinterface naar ‘Home Network / Media Server’ gaat, kun je op het tabblad Web Radio een aantal radiostations toevoegen (maximaal 40).

Klik bij ‘New web radio stations’ op ‘Other web radio station’ om een naam en link naar een internetradiostation toe te voegen. Op hendrikjansen.nl staan bijvoorbeeld een aantal internetradio-streams die je kunt gebruiken. Als je er een aantal hebt toegevoegd, kun je met ‘Change Sequence’ de volgorde nog aanpassen.

Ook voor podcasts

Op dezelfde wijze kun je op het tabblad Podcast ook links naar podcasts toevoegen, die dan via UPnP binnen je netwerk door de mediaserver van je Fritzbox ter beschikking worden gesteld. Bij podcasts heb je een optie die er bij webradio niet is, namelijk de mogelijkheid om een ‘Retrieval interval’ in te stellen. Daarmee wordt gekeken of er updates voor de podcast zijn, zodat je altijd de laatste podcast te horen krijgt.

Overigens moet je niet vergeten om op het tabblad ‘settings’ een vinkje te zetten bij ‘Media server enabled’, anders gaat het allemaal niet werken. Je kunt daar ook een naam opgeven waaronder de Fritzbox-mediaserver in het netwerk zichtbaar moet zijn.

Radio luisteren

Met een audiospeler die UPnP ondersteunt kun je vervolgens selecteren naar welk radiostation of welke podcast je wilt luisteren. Bij VLC doe je dat bijvoorbeeld bij het menu-item ‘Weergave / Afspeellijst’ (of Ctrl+L). Klik daar in het linkerdeel onder ‘Lokaal netwerk’ op ‘Universele Plug’n’Play’, dan moeten rechts de te beluisteren streams zichtbaar worden.

Op een Android-apparaat kun je bijvoorbeeld met de app BubbleUPnP zoeken naar de UPnP-servers binnen je netwerk. Als het goed is, zie je daar je Fritzbox-mediaserver bij staan. In de mappen ‘Web Radio’ respectievelijk ‘Podcasts’ staan dan de streams die je met de webinterface van je Fritzbox-router hebt toegevoegd. Selecteer daar de stream waar je naar wilt luisteren.

Op die manier kun je bij de mediaserver op je router de streams en podcasts centraal beheren en daar in je hele netwerk naar luisteren.

 

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Meer handige workshops vind je in c't magazine okt/2021

Meer over

Netwerken

Deel dit artikel

Lees ook

Met OpenSource Syncthing backup maken op vele platforms

De opensource software Syncthing synchroniseert de inhoud van mappen tussen apparaten en kan ook uitstekend worden gebruikt voor het maken van back-up...

Tips hoe je het uitvallen van internet kan opvangen

Om tijdens het uitvallen van internet snel weer online te kunnen zijn, moet je wel een paar voorbereidingen treffen. Enkele tips hoe je dit kunt opvan...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er