Vliegtuigen spotten met een Raspberry Pi

Noud van Kruysbergen
1

Met een Raspberry Pi, de FlightAware-dongle en de PiAware-software kun je de vliegtuigen spotten die boven je huis langskomen.

Het spotten van vliegtuigen is een leuke hobby. Dan bedoelen we niet dat je bij een van de startbanen van Schiphol staat te kijken welke modellen er allemaal opstijgen of landen, maar dat je thuis op een beeldscherm kijkt welke vliegtuigen er boven je huis vliegen.

Op de website flightaware.com kun je dat bij ‘live flight tracking’ zien. De vluchtgegevens zijn daarbij gebaseerd op data die door vrijwilligers live en realtime doorgestuurd worden. Daar kun jij er ook één van worden. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een account bij FlightAware, een Raspberry Pi (een Pi Zero W of een Pi 3 volstaan al), een microSD-kaart van 8 GB of meer en een ADS-B-receiver in de vorm van een FlightAware Pro Stick. Last-but-not-least moet je nog wel een 1090MHz-antenne hebben – die zijn er al vanaf 10 euro, maar om een beetje ontvangst te hebben moet je rekenen op zo’n 60 euro (of 30 als je die in China bestelt). Gelukkig zijn er ook kant-en-klare pakketten te koop, dat scheelt uitzoeken of dingen samenwerken.

Installeren

Het installeren van PiAware is niet meer dan de image downloaden en die op een sd-kaart zetten. Omdat je de Pi redelijk dicht bij de antenne wilt hebben, en die op zijn beurt weer in de buurt van een raam of – beter nog – buiten tegen een muur gemonteerd, heeft het instellen van een wifiverbinding de voorkeur.

Open het bestand piaware-config.txt met een teksteditor en vul de wifi­gegevens in. Je kunt kiezen of je een IP-adres via DHCP wilt of er zelf een instellen. Dat laatste heeft de voorkeur, dan kun makkelijker naar de webinterface van je PiAware-Pi.

Sluit de antenne aan op de FlightAware-stick en stop die stick in een usb-poort. Zet de Pi vervolgens aan. Ga met een browser naar het IP-adres van je Pi. Maak bij FlightAware een account aan om je PiAware-client toe te voegen. Na een aantal minuten moet je wat vliegtuigen zien verschijnen op de kaart van PiAware. Als je op een vliegtuig klikt, krijg je de vluchtgegevens te zien en kun je met de knop ‘Visit Flight Page’ meer informatie krijgen op de website van FlightAware over de betreffende vlucht.

Ranking

Als je ingelogd bent op de website van FlightAware, krijg je bij ‘My ADS-B’ een overzicht van hoeveel vliegtuigen en posities jouw Pi-grondstation doorgegeven heeft. Ook zie je de ranking van je grondstation ten opzichte van andere zogeheten ‘flight feeders’. Wees niet teleurgesteld als je ergens op plek 5000 staat …

Met de webinterface kun je snel meer informatie zien over het vliegtuig dat je op dat moment in de lucht ziet: wat voor vliegtuig het is, waar hij vandaan komt en waar hij naartoe gaat. Dat kan bijvoorbeeld met een tablet in de tuin of op het balkon, waarmee je met de browser draadloos bij de webinterface van je grondstation kunt komen. Dat maakt het spotten van vliegtuigen een stuk leuker.

 


Ontvang meer tips en workshops voor je Pi!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer maker-projecten lees je in Maker Magazine

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi heeft nu een officiële muis en toetsenbord

Als je je Raspberry Pi als home-server of smarthome-centrale gebruikt, dan heb je relatief weinig vaak directe toegang tot de hardware nodig. Meestal ...

Aan de slag met de Raspberry Pi – Raspbian installeren

Handleiding voor het installeren van het besturingssysteem Raspbian op de Raspberry Pi.

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Erwin
Lezer
Erwin

meld je radar aan bij http://www.virtualradar.nl aanmelden kan door een mailtje te sturen naar info @ vritualradar .nl